Prednosti dojenja za dijete i majku

Dojenje je prije svega prirodan proces između Vas i Vašeg djeteta i objedinjuje razne pozitivne aspekte. Dojenje jača vezu s Vašim djetetom. U isto vrijeme svom djetetu pružate sve što mu je potrebno da ojača i bude zdravo. Majčino mlijeko sadrži vrijedne hranjive tvari koje su posebno važne za Vaše dijete.

Pregled prednosti dojenja

 • Dojena djeca manje su sklona razvoju astme, gastrointestinalnih bolesti, infekcija urinarnog trakta, upale uha, pluća te alergija.
 • Smanjen rizik od iznenadne smrti dojenčadi.
 • Dojenje osnažuje emocionalnu vezu između majke i djeteta.
 • Smanjuje rizik razvoja raka dojke kod majke.
 • Pomaže bržem oporavku maternice.
 • Jedna od važnih prednosti dojenja za mamu je potrošnja kalorija jer sagorijeva do 600 kalorija dnevno.
 • Dojenje je najekonomičniji način hranjenja Vašeg djeteta.

Što ako djelomično dojim ili ne dojim svoje dijete?

Stručnjaci preporučaju isključivo dojenje tijekom prvih mjeseci što nije moguće za sve majke. Dio majki ne može proizvesti dovoljno mlijeka, dio ne može dojiti iz medicinskih razloga, a dio majki ne želi dojiti. Neke majke doje, ali ne isključivo. Nema potrebe da majke osjećaju grižnju savjesti zbog toga. Moderni mliječni pripravci su prilagođeni nutritivnim potrebama djeteta i osiguravaju djeci sve potrebne važne nutrijente. To znači da majke koje žele prestati isključivo dojiti, ili iz nekog razloga ne žele dojiti, mogu koristiti ove proizvode. Važno je osigurati da se sastav mliječne hrane temelji na majčinom mlijeku kako bi Vašem djetetu osiguralo sve važne nutrijente.

Koje su prednosti dojenja za moje dijete?

Znanstveno je dokazano da su dojena djeca kasnije obično zdravija. Dojenje se povezuje s različitim pozitivnim utjecajima na Vaše dijete:

 • Dojena djeca su manje sklona razvoju astme.
 • Bolesti poput gastrointestinalnih infekcija, upale uha i pluća, dijabetesa, infekcija urinarnog trakta ili kardiovaskularnih problema su rjeđe kod dojene djece.
 • Također je dokazano da dojena djeca manje pate od pretilosti u kasnijoj životnoj dobi.
 • Dokazano je da se dojena djeca brže razvijaju u pojedinim područjima. Na primjer, često ranije počinju puzati u odnosu na djecu koja nisu dojena.
 • Smanjen je rizik od iznenadne smrti dojenčadi.

Koje su prednosti dojenja za Vas kao majku?

Dojenje osigurava puno pozitivnih učinaka i na Vas. Prije svega, dojenje otpušta hormone sreće, što je neprocjenjivo. Dojenjem se, također, otpuštaju prolaktin i oksitocin. Kasnije doprinosi bržem oporavku maternice. Ostale prednosti dojenja za majku:

 • Osnažujete vezu sa svojim djetetom i provodite dragocjeno vrijeme zajedno.
 • Jedna od važnih prednosti dojenja za mamu je potrošnja kalorija.
 • Dojenje, također, smanjuje rizik od razvoja raka dojke.
 • Dojenje je povoljno jer nije potrebno kupovati mliječne forumle.

Mnoge majke se brinu da će im dojenje opustiti grudi, no to se rijetko događa.

Koje su zdravstvene dobrobiti dojenja?

Majčino mlijeko sadrži nekoliko nutrijenata koji su esencijalni za djecu. Oni doprinose idealnom razvoju dojenčadi i uglavnom imaju pozitivan efekt na njihovo dugoročno zdravlje. Dokazano je da dojena djeca imaju manju vjerojatnost od razvoja alergija jer majčino mlijeko prirodno sadrži manje alergena.

Majčino mlijeko sadrži raznolike komponente koje pružaju zaštitu poput antitijela i enzima. Hormoni i matične stanice također se mogu prenositi na dijete putem majčinog mlijeka. Zbog toga stručnjaci preporučaju isključivo dojenje u prvih četiri do šest mjeseci.

Majčino mlijeko dokazano smanjuje pojavu bolesti poput dijareje, infekcija respiratornog trakta, gljivičnih infekcija te kasnije i dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti. U slučaju da se Vaše dijete razboli ili zadobije prehladu majčino mlijeko pomaže kod bržeg ozdravljenja.

Koliko je majčino mlijeko zdravo?

Visokokvalitetne komponente majčinog mlijeka čine majčino mlijeko ne samo vrlo nutritivno vrijednim već i zdravim. Štiti Vaše dijete od upala i infekcija te može imati pozitivan utjecaj na kardiovaskularni sistem. Dojena djeca imaju smanjenu predispoziciju za razvoj pretilosti u kasnijoj životnoj fazi.

Majčino mlijeko sadrži raznolike visokokvalitetne komponente koji utječu na zdravlje djeteta:

 • LCP (omega-3 i omega-6)
  razvoj živčanog tkiva i mozga, kao i utjecaj na razvoj vida.
 • Prirodne kulture bakterija mliječne kiseline
  razvoj zdrave crijevne mikroflore i zaštita imunosnog sustava.
 • Dijetalna vlakna u majčinom mlijeku
  hrana za bakterije mliječne kiseline.
 • Antitijela
  učinkovita zaštita protiv patogenih bakterija.
 • Laktoferin
  pomaže u apsorpciji željeza.

Može li dojenje pomoći kod prevencije razvoja alergija?

Pozitivni učinci dojenja na Vaše dijete su opće prihvaćeni. Dojena djeca imaju smanjenu mogućnost od razvoja alergija kako pedijatar dr. Wahn objašnjava:

“Pedijatrima je već godinama poznato da je dojenje dobro za rast i razvoj djece. Posljednjih godina, povećana je zainteresiranost za učinke prevencije razvoja alergija dojenjem i pronađena su zanimljiva otkrića. Relativno nova istraživanja potvrđuju da je prevencija razvoja alergija povezana s kolonizacijom bakterija u crijevima djeteta, poput bakterija mliječne kiseline. Učestalost nekih, no ne svih, alergija može biti reducirana.“

Ovaj video objašnjava specifične pozitivne učinke dojenja na crijevnu mikrobiotu.

„Sve preporuke savjetuju majke da doje prvih četiri do šest mjeseci. Danas, majke koje ne mogu ili ne žele dojiti mogu se osloniti na dobre alternativne proizvode koji su modulirani prema majčinom mlijeku – mliječne formule. Ove mliječne formule su obogaćene, na primjer, probiotičkim bakterijama i prebiotičkim vlaknima. Mogu čak i sadržavati hipoalergene proteinske komponente. Sve navedene komponente imaju ulogu u prevenciji razvoja alergija i mogu biti ponuđene djeci koja nisu dojena,“ kaže dr. Ulrich Wahn.

Što trebam uzeti u obzir ako želim dojiti dugoročno?

Kao što je već navedeno, preporuka pedijatara je isključivo dojenje djece u prvih četiri do šest mjeseci. Tijekom ovog perioda nije potrebno uvođenje krute hrane. Dohrana bi trebala biti uvedena najkasnije do 6. mjeseca djetetovog život. Želi li majka nastaviti dojiti nakon 6 mjeseci pod uvjetom da je majčino mlijeko dovoljno hranjivo, apsolutno može nastaviti dojiti. Visokokvalitetne komponente majčinog mlijeka imaju pozitivan utjecaj na zdravlje Vašeg djeteta. Međutim, stručnjaci nisu usuglašeni oko toga koliko dugo se održava pozitivan učinak.

Kod domorodačkih naroda djeca su često dojena do treće godine života. Na taj način, nastavlja se opskrba djeteta s vrijednim esencijalnim nutrijentima i osnažuje se njihova veza sa djecom. U Njemačkoj, potpuno je prihvaćeno dojenje djeteta nakon navršene prve godine života kako bi se osnažio odnos između majke i djeteta.

Produženo dojenje nakon godine dana se često kritički sagledava. Dok neke majku uživaju dojeći, mnogima se to čini malo neobičnim. Stoga je apsolutno Vaš izbor da odlučite koliko dugo želite dojiti svoje dijete. Mnoge majke odluku o tome hoće li nastaviti ili prestati dojiti donose prema raspoloženju njihova djeteta. Kada dijete više nije zainteresirano za dojenje pokazuje to vrlo jasno što je mamama jasan znak za prestanak dojenja.

Svakako, još jedna od prednosti dojenja je novčana ušteda. Nemojmo se zavaravati: visokokvalitetne mliječne formule su dosta skupe. Dojenje je, štoviše, besplatno.

Kako se nositi s problemima dojenja?

U slučaju da imate problema s dojenjem, svakako trebate razgovarati s Vašom patronažnom sestrom. Savjetovat će Vam kako možete lakše dojiti.

Korisni savjeti za majke koje doje:

 1. Ako nemate dovoljno mlijeka, počnite dojiti prema potrebi, a ne prema fiksnom rasporedu dojenja. Možete koristiti izdajalicu kako biste stimulirali produkciju mlijeka.

 2. Ako imate previše mlijeka, nemojte koristiti izdajalicu jer njome stimulirate produkciju mlijeka.

 3. Ukoliko se pak radi o tome da beba stalno traži dojku, često plače, nemirna je, možete očekivati da se radi o skoku u razvoju.

 4. Skokovi u razvoju traju 2 do 3 dana, ali nekad mogu trajati i do 7 dana. Obično se pojavljuju između drugog i trećeg tjedna, četvrtog do šestog tjedna, sa tri mjeseca, šest mjeseci i zatim sa devet mjeseci.

 5. Ako je Vaše dijete u fazi skoka u razvoju možete ga doji kada želi i koliko god želi. Na taj način će se produkcija mlijeka prilagoditi povećanoj potražnji. Bebino prekomjerno sisanje u kratkom vremenskom razdoblju naziva se još i „cluster „ dojenje.

 6. Pijte više vode kako ne biste dehidrirali, i povećajte unos hrane. I nemojte se ustručavati tražiti pomoć od obitelji i prijatelja tijekom razdoblja intenzivnog dojenja.

 7. Ako osjećate bol pri dojenju savjetujte se sa svojim ginekologom kako biste isključili sumnju na moguće probleme. Važno je obratiti više pažnje na higijenu ovog područja i održavati bradavicu suhom kako bi se spriječilo trenje.