Carski rez – priprema, postupak i savjeti za porod

Lijepi, ali ponekad i prilično naporni tjedni trudnoće završavaju rođenjem bebe. Svaka majka ima svoje mišljenje o ovom događaju. Svima je želja da porod prođe kako treba. Nadate se da će sve biti u redu i da ćete završiti sretno držeći bebu u svom naručju. Zbog medicinskih komplikacija prije ili tijekom poroda, ponekad može biti potrebno dijete na svijet donijeti carskim rezom.

Postanite član HiPP BabyCluba!

Kao član, redovito ćete primati novosti na svoj e-mail!

 • važne informacije o trudnoći, porodu i razvoju djeteta
 • važni popisi za provjeru
 • poklon i još mnogo toga za Vas!

Učlanite se

Carski rez u Hrvatskoj

Broj poroda carskim rezom u većini zemalja je u porastu. Udio poroda dovršenih carskim rezom u Republici Hrvatskoj je u porastu te je 2021. godine iznosio 27,6% za razliku od 2020. godine kada ih je zabilježeno 26,6%. (Izvor: Porodi u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj 2021.godine.)
To dokazuje da daleko više majki ima iskustvo rađanja carskim rezom nego prije 10 godina. Međutim, majke koje su rodile carskim rezom nisu same u svojim iskustvima te je razmjena iskustva moguća i potrebna.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nastoji smanjiti broj carskih rezova, koristiti nježnije tehnike za ovu vrstu poroda i pružiti sveobuhvatnu skrb majkama nakon carskog reza. Prema WHO-u, 10% do 15% rođenja carskim rezom medicinski je opravdano. 
Danas mnoge buduće majke priželjkuju carski rez premda ne postoje medicinske indikacije za isti jer u usporedbi s vaginalnim porođajem, carski rez povezan je s većim rizikom za razvoj komplikacija kod majke i djeteta.

Planirani vs. neplanirani carski rez

Indikacije za carski rez mogu biti apsolutne i relativne. U svakom slučaju, najvažnija je zaštita zdravlja djeteta i majke te izbjegavanje dalekosežnih zdravstvenih posljedica. Prije svega u interesu svih je da majka i dijete ne pretrpe komplikacije.

Iskustva i percepcije majki su različiti kao i pozadina koja čini carski rez nužnim. Svaka pojedina situacija je jedinstvena i ne može se usporediti s drugima. I svaka majka se osjeća drugačije. Zbog toga je posebno važno da ste dobro zbrinuti i pripremljeni i informirani za nadolazeći kirurški zahvat.

Carski rez nije uvijek planiran. U slučaju približavanja po život opasnog događaja za majku ili dijete, potrebno je brzo djelovanje opstetričkog tima. U takvoj situaciji carski rez je često neizbježan. Stoga je preporučljivo da se budući roditelji informiraju o ovom načinu poroda tijekom trudnoće. Ako ste zabrinuti ili želite više znati o porodu carskim rezom, razgovarajte sa svojim liječnikom ili primaljom prije nego što odete u bolnicu.

Dopustite da Vam se objasni sve što Vam nije jasno.

Povijesna pozadina: zašto se zove carski rez?

Sigurno ste se već zapitali otkud pojam carski rez. Prema rimskom piscu Pliniju, poznati rimski državnik Cezar bio je prva osoba koja je rođena carskim rezom. Ime dolazi od korijena latinske riječi "caesus", što znači "izrezan" i riječi "sectio", što znači nešto poput "rez". Dakle, ime Cezar znači "izrezan iz utrobe majke". I danas liječnici za operativni porod koriste izraz "sectio caesarea" - "carski rez". Tradicija se održala do danas. Budući da se za Cezara kaže da je prvi rođen na ovaj način, on je i prvi koji nosi ovo ime.

Carski rez ili prirodan porod?

Tijekom cijele trudnoće, Vas i Vaše dijete mjesečno je pregledavao Vaš ginekolog. Svi ovi pregledi služe zdravlju trudnice i prirodnom razvoju nerođenog djeteta. No ti su liječnički pregledi također od presudne važnosti za planiranje nadolazećeg rođenja djeteta i poroda majke. To je osobito izraženo u zadnjim tjednima trudnoće, jer je predviđeni termin poroda sve bliži, a porod je na pomolu.

Porođaj treba biti što nježniji za Vas i Vaše dijete. Prilagodili ste se tome, te na trudničkom tečaju naučili i usvojili učinkovite savjete za suočavanje s porođajnom boli i očuvanjem snage.

Međutim, neke okolnosti čine intervenciju u obliku operacije apsolutno nužnom. Postoji razlika između apsolutne potrebe i relativne potrebe. Apsolutne potrebe, koje se nazivaju i indikacije, čine carski rez neizbježnim. Relativna potreba omogućuje liječniku i primalji slobodu da odluče o načinu poroda. 

Prilikom odlučivanja za ili protiv carskog reza, opstetricijski tim uvijek pažljivo važe rizike, prednosti i nedostatke kako bi mogao donijeti najprikladniju odluku za sve.

Razlozi za carski rez

Najčešći razlozi zbog kojih je carski rez neophodan uključuju:

 • poprečni položaj ili položaj na zadak, u kojem je glava djeteta gore, a stražnjica ili stopala prema izlazu maternice 
 • odgođeni porođaj ili prekid prirodnog poroda
 • po život opasne promjene u otkucajima srca dojenčeta tijekom poroda
 • prolaps pupčane vrpce ili omatanje pupčane vrpce uz prijetnju nedostatka kisika djeteta
 • višestruki porodi, pri čemu se bebe mogu roditi prirodnim putem i nakon blizanačke trudnoće
 • bakterijske infekcije u maternici
 • deformacija majčine zdjelice
 • teška invalidnost djeteta
 • sumnja na (rupturu) maternice tijekom porođaja
 • visoki krvni tlak u trudnoći (HELLP sindrom)
 • akutno pogoršanje metaboličkog statusa djeteta
 • prerano odvajanje posteljice, što znači da se dijete više ne može adekvatno opskrbljivati kisikom, na primjer nakon nezgode ili pada majke

Osim toga, naravno, još uvijek postoje vrlo individualni ili osobni razlozi zbog kojih se ipak odlučuje za carski rez. 

Priprema za carski rez

Uvelike se razlikuje planirani i neplanirani carski rez. Dok se Vi kao roditelji možete dobro pripremiti za planirani carski rez, kod neplanirane varijante to je, nažalost, moguće samo u ograničenoj mjeri ili nikako.

U slučaju planiranog postupka, već je unaprijed jasno da će Vaše dijete biti kirurški doneseno na svijet. Takva odluka se donosi iz medicinskih razloga.

Prije planiranog carskog reza pročitat ćete i potpisati dokument koji Vas obavještava o postupku i mogućim rizicima. Jezik ovog dokumenta je također općenito lako razumljiv medicinskim laicima. Ipak, medicinski pojmovi također su skriveni u informativnom listu. Kirurški tim sada može dogovoriti fiksni termin na kojem će se roditi Vaše dijete i zakazati Vaš carski rez tijekom boravka u bolnici.

Čak i ako želite prirodno roditi, i dalje biste se trebali informirati o osnovama carskog reza. Može se dogoditi da se čak i tijekom prirodnog poroda mora obaviti neplanirani carski rez ili u rijetkim slučajevima čak i hitan carski rez.

Prednost planiranog carskog reza je u tome što sva svoja pitanja možete postaviti liječniku i primalji. Zbog toga Vaš strah od carskog reza može biti znatno manji ili se možda niti ne pojavi. 

Najbolji savjeti za pripremu

 • informirajte se kod kuće, u miru
 • pitajte svog liječnika ako nešto ne razumijete u potpunosti
 • objasnite si i prevedite medicinske pojmove
 • Uključite svog partnera, jer sigurno i sam ima pitanja i potrebne su mu važne informacije kako bi se smirio. Oboje se trebate međusobno podržavati.
 • Iskoristite mogućnosti kontakata s drugim parovima čije je dijete rođeno carskim rezom. Na raznim forumima ili grupama podrške možete razmijeniti iskustva ili razmišljanja s drugim roditeljima.
 • Pripremite pitanja koja želite uputiti liječniku, primalji i kirurškom timu. Uostalom, rođenje Vašeg djeteta carskim rezom je iskustvo koje se ne događa svakodnevno.
 • za uspješan početak dojenja naglasite kako želite da se Vaše dijete stavi izravno na dojku (čak i prije fizičkog pregleda)
 • unaprijed razjasnite može li i pod kojim uvjetima Vaš partner biti prisutan na porodu
 • Pripremite sve svoje zdravstvene dokumente za anesteziologa. Točna povijest bolesti smanjuje rizik za komplikacije od anestezije.

Prvi dani nakon carskog reza

Koliko dugo morate ostati u bolnici nakon carskog reza, odlučuje liječnik ovisno o Vašem zdravstvenom stanju. Prilagodba Vaše bebe vanjskom svijetu i njezin razvoj također je kriterij odluke. U prosjeku, žene ostaju u bolnici tri do pet dana nakon carskog reza. Troškove carskog reza snosi osnovno zdravstveno osiguranje.

Pri otpustu rodilje obraća se pozornost na regresiju maternice i iscjedak iz maternice tijekom prvih dana i tjedana nakon poroda, cijeljenje šavova, dojenje te proizvodnju mlijeka. Važna je i normalna funkcija mokraćnog mjehura jer je ponekad još nadražen epiduralnom anestezijom. Stolica bi također ponovno trebala biti redovita, a krvni tlak i puls stabilni.

Što se tiče Vaše bebe, pedijatar će obaviti sve potrebne preglede u navedenim danima. Ovdje se provjeravaju djetetovi refleksi, koji su preduvjet za zdrav razvoj. Nadalje, promatra se ponašanje djeteta pri hranjenju i njegove fiziološke potrebe. Dobiti ćete Iskaznicu imunizacije u koju će i Vaš pedijatar kasnije upisivati cijepljenja djeteta.

Pripremite bolničku torbu za carski rez

Oprema koja Vam je potrebna za boravak u bolnici nakon carskog reza nešto je opsežnija nego za prirodni porođaj. Potrebna Vam je odjeća, spavaćica i pribor za njegu, kao i odjeća za Vas i Vašu bebu na dan otpusta.

Možete se više znojiti nakon poroda zbog hormonalne promjene nakon trudnoće. Stoga ponesite više odjeće za promijeniti nego inače. U najboljem slučaju, nosite spavaćice jer su udobne i ne prianjaju uz ožiljak. Preporučuju se spavaćice koje imaju otvor sa gumbima s prednje strane zbog dojenja. Većina rodilišta ima svoje spavaćice koje također možete koristiti.

Budući da je kirurški ožiljak osjetljiv i trebao bi dobro zacijeliti, preporučljivo je u Kliniku ponijeti udobno i prije svega prozračno donje rublje. Također bi trebalo biti perivo na najmanje 60 stupnjeva. Jednokratne gaćice prikladne su prvih nekoliko dana. Izrađene su od meke mrežaste tkanine i lako se odlažu nakon nošenja.

U torbu spremite i higijenske uloške i to one koji su posebno oblikovani za razdoblje nakon poroda. Higijenski ulošci koji se koriste nakon poroda su mekši, dulji i širi od klasičnih higijenskih uložaka tako da osiguravaju maksimalnu udobnost. S obzirom da su posebno velikih dimenzija pružaju i maksimalnu zaštitu.

Grudnjak za dojenje posebno je važan za vrijeme naviranja mlijeka nakon carskog reza, jer je udoban za osjetljive grudi. Grudnjak za dojenje trebao bi biti izrađen od pamuka i dobro Vam pristajati ili čak biti malo velik. Opet, trebat će Vam oko dva grudnjaka dnevno, jer u prvih nekoliko dana mlijeko nekontrolirano curi iz grudi. To se događa jer tijelo tek regulira potrebnu količinu majčinog mlijeka. Za prikupljanje viška majčinog mlijeka koristite jednokratne jastučiće za njegu, a kasnije i perive jastučiće za njegu kod kuće.

Da biste otišli u bolnički hodnik, na primjer za preglede, potreban Vam je ogrtač, papuče i čarape. I ovdje bi sve trebalo biti udobno i ne prianjati uz tijelo.

U torbi za bolnicu trebaju se nalaziti i osobne stvari, poput kape za tuširanje i šampona, ručnika kao i proizvoda za njegu zuba.

Za dan otpusta trebali biste imati mali pribor za njegu Vaše bebe, pelene i autosjedalicu.

Tijek i trajanje planiranog carskog reza

U Hrvatskoj se trenutno skoro svako četvrto dijete rađa carskim rezom, zbog čega su standardizirani i postupci ove abdominalne operacije. Nakon preliminarnih razgovora s liječnicima, obično ćete biti primljeni u bolnicu uoči dana operacije. Ne smijete ništa jesti te večeri kako biste postili za operaciju. Preostali ostaci hrane u probavnom sustavu inače mogu dovesti do komplikacija tijekom anestezije.

Prije operacije, kanila će se staviti u venu i kateter u mjehur. To sprječava ozljeđivanje napunjenog mjehura rezom kirurga. Nadalje, obrijati će Vas u području genitalija (ili to možete kod kuće sami obaviti) i na trbuhu.

Čim je sve spremno, započinje anestezija. Živci leđne moždine anesteziraju se pomoću kanile. To ima prednost u odnosu na opću anesteziju da anestetik ulazi samo u majčin krvotok i tako ne dolazi do djeteta. Po potrebi može se koristiti i spinalna anestezija, dok se opća anestezija koristi u hitnim situacijama. Budući da je radni prostor prekriven paravanom ispred Vaše glave, operaciju ne možete sami vidjeti. 

Nakon dezinfekcije trbuha, kirurg napravi rez dug oko 12 cm u području nabora bikinija tako da je ožiljak kasnije manje uočljiv. Nakon što su svi slojevi kože i mišića presječeni, liječnik mora gurnuti mjehur, koji leži ispred maternice, malo u stranu. Tada može otvoriti maternicu s minimalnim rezom. Ovaj rez se rasteže prstima dok ne postane dovoljno velik da se dijete dohvati i podigne. Istezanje reza maternice prstima opisuje metodu nježnog carskog reza, koja kasnije omogućuje daljnje trudnoće bez ikakvih problema.

Nakon što se Vaša beba rodi podizanjem iz maternice, pupčana vrpca se reže. Ovo je dirljiv trenutak za majke kada po prvi put vide svoje dijete. U međuvremenu, kirurg uklanja posteljicu iz maternice. Rođenjem posteljice za Vas počinje vrijeme babinja. Liječnik pažljivo šiva rane. U nekim bolnicama se koriste konci za šivanje rane koje ćete trebati za nekih 5 do 7 dana doći izvaditi, dok se u drugim koristi resorptivni konac koji se sam razgradi u nekoliko tjedana.

Nakon poroda dijete ide na neonatologiju, a majka u sobu za intezivnu njegu, tek nakon nekih 24 sata ćete biti sa svojim djetetom i polako se upoznavati sa svojim novim životom, životom majke. Medicinska sestra će Vam pomoći u dojenju i pronalasku idealne pozicije u kojoj ćete se osjećati udobnije tijekom dojenja.

Život nakon što postanete majka

Dok Vi u rodilištu primate prve posjete svoje obitelji, osoblje bolnice će se s ljubavlju i predano brinuti o Vama. Liječnici i primalje pratit će Vaš oporavak i kontrolirati Vaš rez od operacije. Primalje će Vam također pregledati dojke i pružiti profesionalnu pomoć u slučaju boli prilikom dojenja. To znači da ćete za vrijeme boravka u bolnici uz pomoć osoblja prvi put ustati i prošetati nekoliko koraka, na primjer do toaleta. Mali pokreti stopala i ruku potiču protok krvi u venama. Nošenje kompresijskih čarapa također služi prevenciji tromboze. Liječnici ili drugo medicinsko osoblje razgovarat će s Vama ima li potrebe nositi te čarape i nakon izlaska iz bolnice.

Nakon otpusta iz bolnice i dalje ćete imati pomoć, sada od Vaše patronažne sestre. Već pred kraj trudnoće možete potražiti kontakt od patronažne sestre koja pokriva Vaše područje tako da joj se možete javiti kada dođete kući iz rodilišta. Ona će Vas redovito posjećivati i pratiti dojenje, dobivanje na težini djeteta, kao i Vaš oporavak. Pored toga dat će Vam savjete o njezi djeteta te kako se brinuti o rani od carskog reza.

Pitajte Vašu patronažnu sestru i ginekologa o svemu što Vas muči, na primjer koliko dugo ćete osjećati bol, kada se možete okupati nakon carskog reza i koliko dugo morate čekati dok ponovno možete imati spolni odnos. Uspostava dojenja nakon carskog reza može biti malo odgođena i otežana. Da biste to uspješno savladali pomoći će Vam patronažna sestra.

Općenito, carski rez ne bi trebao značajno promijeniti ili utjecati na Vaš život. Nakon privremenog razdoblja odmora i oporavka, možete se vratiti svojim aktivnostima od prije. Međutim vježbanje treba prilagoditi Vašem stanju i mogućnostima, stoga samo oprezno i polako. Imajte na umu da su Vaši mišići zdjelice oslabljeni. Tri mjeseca od poroda trebalo bi kontinuirano jačati mišiće zdjelice postnatalnom gimnastikom.

Nošenje steznika nakon carskog reza može biti privremena potpora. Ipak, takav pojas  često nije medicinski opravdan i dugoročno čak može biti i štetan jer se mišići ne jačaju.

Preporuka je da možete ponovno zatrudnjeti nakon 6 mjeseci/godinu dana od poroda, te bez ograničenja porširiti svoju obitelj. Prirodni porod je moguć i nakon carskog reza.

Kao član HiPP BabyClub-a od prvog dana trudnoće dobivat ćete pouzdane savjete i korisne informacije.

Najvažnija pitanja o carskom rezu

Koji su rizici carskog reza?

Akutna bol radi reza kod većine žena traje oko pet do osam dana. Nakon toga bol se postupno smanjuje i kretanje je ponovno moguće. Sve žene u početnom razdoblju nakon carskog reza trebaju pomoć i za sebe i za brigu o djetetu.

S napretkom medicine i kirurških zahvata, rizici carskog reza uvelike su svedeni na minimum.

Ključni rizici i komplikacije uključuju:

 • tromboembolijske bolesti (krvni ugrušci)
 • rizici vezani uz anesteziju
 • ozljede susjednih organa, kao što su mjehur, mokraćovodi i crijeva
 • upala i bol radi eventualne infekcije rane
 • ožiljak od reza može biti estetski problem
 • dugotrajna nelagoda i utrnulost uzrokovana rezom
 • otežano uspostavljanje privrženosti između majke i djeteta
 • teže uspostavljanje dojenja
 • postraumatski stresni poremećaj
 • neplodnost zbog ožiljnog tkiva u maternici
 • rizik od pojave predležeće posteljice (placenta previja) u sljedećoj trudnoći


Kako se brinuti za ožiljak nakon carskog reza?

U operacijskoj sali rana se ili šiva koncem koji se razgrađuje ili koncem koji se vadi nakon nekih 5 do 7 dana. Obje varijante imaju pozitivan učinak na ožiljke – finije će zacijeliti.

U prvim danima nakon carskog reza, dok ste još u bolnici, svježa rana profesionalno se tretira od strane liječnika i medicinskih sestara. Brižna pažnja poklanja se čistoj obradi i sterilnom pokrivanju rane. Tako se izbjegavaju infekcije koje bi mogle uzrokovati probleme u cijeljenju rane.

Nakon otpusta iz bolnice, Vaša patronažna sestra će Vam provjeravati ožiljak. Prije svega, ožiljak još uvijek izgleda vrlo tamno i neravnomjerno, ali s vremenom će sve više blijedjeti.

Ako je rez lijepo zacijelio ili se konac resorbirao, ožiljak možete svakodnevno masirati visokokvalitetnim uljem za prirodnu njegu. To ima blagotvoran učinak i održava ožiljak podatnim. Posebni proizvodi iz ljekarne također pomažu u pravilnoj njezi ožiljka, ali oni nisu nužni jer su sastojci u njima slični onima u ulju za njegu. Blagotvorne masti jednako su prikladne. Svakodnevno njegujte svoj ožiljak kako biste doprinijeli da lijepo zacijeli, ali i da biste ga potpuno prihvatili kao dio sebe.

Vanjski ožiljak na koži zacjeljuje brže od ožiljka na unutarnjim slojevima tkiva. Nemojte nositi težak teret tijekom prvih nekoliko tjedana nakon poroda tako da se slojevi tkiva trbušnih mišića i dna zdjelice mogu stabilizirati.

U početku ne biste trebali izlagati vanjski ožiljak sunčevoj svjetlosti niti nositi usko donje rublje.

Što mogu učiniti da bi nakon carskog reza dojenje bilo uspješno?

Porod carskim rezom (sekcijom) nije prepreka uspješnom dojenju. Međutim, ovisno o vrsti anestezije početak dojenja nakon carskog reza ponekad se može donekle odgoditi jer su majka i dijete još uvijek pospani nakon operacije.

Počnite stavljati dijete na prsa čim ono napravi prve pokrete ustima. Međutim, nemojte sebe i svoje dijete stavljati pod pritisak. U sljedećih nekoliko dana imat ćete puno vremena za dojenje u miru.

Blizina i kontakt „koža na kožu“ može pomoći Vama i Vašem djetetu da bez obzira na porod carskim rezom ostvarite bliskost i potaknete dojenje. Zatražite pomoć oko dojenja dok se ne počnete osjećati sigurno. Isprobajte koji su položaji dojenja što nježniji i ugodniji za Vas. 

Nakon carskog reza udobno je dojenje u ležećem položaju i to na način da su bebine noge okrenute prema Vašoj glavi. Na taj način Vaš osjetljivi ožiljak od operacije je dobro zaštićen. Kada dojite dok sjedite, ublažite bol od reza stavljanjem nogu na čvrsti jastuk ili malu stolicu.

Ako ne možete biti sa svojim djetetom, npr. zato što je rođeno prijevremeno ili je moralo biti zbrinuto u dječjoj bolnici počnite se izdajati što je prije moguće kako biste pokrenuli proizvodnju mlijeka. Čak i nakon otpusta iz bolnice, priuštite si puno odmora i vremena sa svojim djetetom. Morate se oporaviti od velike operacije te bi u početku trebali imati pomoć u kućanskim poslovima, ukoliko je moguće.