Sastav majčinog mlijeka:

Glavne hranjive tvari

Tijekom prvih nekoliko mjeseci života majčino mlijeko je jedini izvor hranjivih tvari potrebnih za rast i razvoj djeteta. Zbog toga je izrazito važno da se majka tijekom razdoblja dojenja zdravo i pravilno hrani. Svježe voće i povrće, cjelovite žitarice te najmanje jednom tjedno konzumacija ribe su izrazito važni za dovoljan unos vitamina i mineralnih tvari, elemenata u tragovima i masnih kiselina.

Vitamin D je jedini nutrijent kojeg je potrebno dodavati zdravom dojenčetu uz majčino mlijeko. Ukoliko je unos vitamina D nedovoljan, može doći do nedovoljne apsorpcije kalcija što u kasnijim fazama života uzrokuje probleme s kostima. U područjima gdje zimi nema dovoljno sunca ili je ljeti sunce izrazito jako pa ga je potrebno izbjegavati, nedostatak vitamina D je izrazito čest.

LCP (omega 3 i 6)

Dugolančane masne kiseline (Omega 3 & 6) imaju važnu funkciju u razvoju mozga i živčanog sustava. Dugolančane masne kiseline su nezasićene masne kiseline koje su važne za razvoj mozga i živčanog sustava. Najvažnije masne kiseline su arahidonska kiselina (AK) i dokozaheksaenska kiselina (DHA). Te masne kiseline se nalaze i u majčinom mlijeku.

Omega-3 su posebno važne u ranom djetinjstvu za razvoj mozga i živčanih stanica. Naime, u prve dvije godine života mozak raste i sazrijeva do određenog stupnja, tako da je redovito uzimanje Omega-3 masnih kiselina osobito važno. 0,5% dnevnih energetskih potreba dojenčeta treba biti pokriveno s Omega-3 masnim kiselinama.

Prirodno prisutne bakterije mliječne kiseline

Majčino mlijeko sadrži različite bakterije mliječne kiseline koje omogućuju uspostavljanje zdrave crijevne flore. Putem majčinog mlijeka dijete konzumira bakterije mliječne kiseline koje se koloniziraju u crijevu djeteta te ga štite od neželjenih bolesti. Dojena djeca na taj način izgrađuju imunološki sustav ,a 70 % imunološkog sustava se nalazi u crijevima.

Dijetalna vlakna u majčinom mlijeku

Prehrambena vlakna u majčinom mlijeku (oligosaharidi) koriste se kao hrana za bakterije mliječne kiseline te također sudjeluju u izgradnji zdrave crijevne flore.

Ostali nutrijenti

Putem majčinog mlijeka, dijete dobiva sve nutrijente koji su važni za njegov rast i razvoj.

Primjeri:

  • Antitijela (imunoglobulini) ili lizosomi: djeluju direktno protiv bakteria
  • Antioksidanti i različiti neurotransmiteri: djeluju na imunološki odgovor
  • Laktoferin: pomaže tijelu u apsorpciji željeza i u borbi protiv bakterija
  • Za neke sastojke majčinog mlijeka još nije poznata prava funkcija
  • Mnogi sastojci su nedovoljno istraženi