Izdajanje i čuvanje majčinog mlijeka

Što mogu napraviti ako još dojim, a uskoro se moram vratiti na posao? Mogu li spremiti mlijeko za svoju bebu kada nisam blizu? Što mogu učiniti da malo povećam laktaciju? U nastavku, odgovaramo na ova pitanja, i savjetujemo Vam što trebate imati na umu kada dođe vrijeme za izdajanje Vašeg mlijeka.

Izdajanje majčinog mlijeka postalo je jednostavno

Majke obično imaju puno pitanja prije nego krenu s izdajanjem majčinog mlijeka:

  • Gdje mogu nabaviti izdajalicu?
  • Trebam li električnu izdajalicu ili mogu kupiti ručnu?
  • Kada i koliko dugo trebam izdajati?
  • Kako mogu spremiti izdojeno mlijeko i u kakvoj vrsti spremnika?
  • Što mogu učiniti ako je izdajanje bolno?

Kako ćete riješiti situaciju ovisi i o razlogu zašto ste se uopće počeli izdajati. Žene koje se izdajaju nakon hitnog carskog reza su u potpuno drugačijoj situaciji u odnosu na one koje su odlučile stvoriti zalihu izdojenog majčinog mlijeka nekoliko mjeseci nakon rođenja djeteta.

Ručne izdajalice u usporedbi s električnim izdajalicama

Ako želite izdojiti svoje mlijeko i spremiti ga u slučaju potrebe, ako budete odvojeni od svoje bebe, jako dobro to možete napraviti ručnom izdajalicom. Ručne izdajalice su dobro rješenje za mame koje ih ne koriste svakodnevno, mogu se koristiti prvo na jednoj dojci, zatim na drugoj.

Električne izdajalice, uglavnom koriste majke koje se redovito izdajaju. Mogu biti jednostruke ili dvostruke pumpe za izdajanje. Neke majke više vole jednostruke pumpe za izdajane iako se moraju češće izdajati, na primjer, zbog odlaska na posao. Jednostruke izdajalice su praktičnije od dvostrukih, iako na tržištu postoji mnogo različitih modela.

Dvostruke izdajalice su jako su korisne kada se majke moraju često izdajati i to duži period ili kada moraju stimulirati proizvodnju mlijeka.

  Ručne izdajalice Električne izdajalice
Upotreba za povremeno izdajanje ili trenutačno olakšanje ako su začepljeni mliječni kanali za učestalo korištenje (u slučaju da dijete odbija dojku da biste spriječili začepljenost mliječnih kanala, odsutnost vezana za posao, stimulacija proizvodnje mlijeka-laktacije)
Rukovanje jednostavno zahtjevnije ovisno o modelu
Težina obično lagana lagana (jednostruka izdajalica) do teža (dvostruka izdajalica)
Podesive postavke nikakve/minimalne, ovisno o modelu obično drugačije postavke
Cijena rabljene izdajalice su dostupne po niskim cijenama, nove su dvostruko-trostruko skuplje nove dvostruke izdajalice su skupe, dok su rabljene ili jednostruke dostupne po prihvatljivijoj cijeni

Izdajanje u svakodnevnom životu

Ako se samo povremeno izdajate kako biste imali zalihe mlijeka, najbolje je to činiti kada Vaše dijete duže spava. Najbolji trenuci su na pola vremena za spavanje Vaše bebe ili navečer kada Vaše maleno čvrsto zaspi.

Izabrati pravilan štitnik za dojke

Svi popularni modeli imaju štitnike za dojke u različitim veličinama. Ispravna veličina štitnika za izdajanje dojke važan je dio optimalnog protoka mlijeka tijekom izdajanja. Promjer tunela štitnika dojke treba biti oko četiri milimetra veći od Vaše bradavice. Ako morate gurati svoju bradavicu u tunel ili je prelabav, nećete moći uspješno izdojiti svoje mlijeko. Mnogi proizvođači izdajalica nude pomoć pri mjerenju i daju upute za mjerenje da bi se utvrdila veličina. Odgovarajući štitnik za dojke može se naručiti od proizvođača.

Koliko često i koliko dugo trebam izdajati?

Za povećanje proizvodnje mlijeka: izdajajte osam do deset puta tijekom 24 sata, 15 minuta svaku dojku (jednostruka izdajalica) ili 15 minuta ukupno (dvostruka izdajalica).

Za održavanje proizvodnje mlijeka: izdajajte se najmanje pet puta, idealno je šest do osam puta tijekom 24 sata.

Počnite s najmanjom snagom (minimalno izdajanje) koju Vaša izdajalica ima. Povećajte snagu izdajanja i/ili interval nakon svakog izdajanja.

Tehniku snažnog izdajanja (power i cluster pumping) može se iskoristiti da ciljano povećate proizvodnju mlijeka.

  Tehnika snažnog izdajanja Izdajanje u kraćim epizodama
Upotreba tehniku snažnog izdajanja kroz sat vremena u određenom ritmu oponaša ponašanje "cluster hranjenja“ dojene djece; (kada dijete učestalo siše u periodima skokova u razvoju i ne odvaja se od dojke koje traje više od dan dva); idealan način za povećanje količine mlijeka i poticanje proizvodnje mlijeka osobito nakon prijevremenog poroda
Učestalost jednom na dan jednom ili dva puta na dan; češće nakon prijevremenog poroda
Priprema masaža dojki masaža dojki
Koliko dugo traje pojedino izdajanje 5 minuta svaka strana 10 do 12 minuta svaka strana
Pauze kratka pauza uključujući kretanje (istezanje, ustajanje, ponovno sjedanje) 10 do 12 minuta pauza
Intervali izdajajte i onda napravite pauzu (ponovite 3 puta); ukupno trajanje 15 do 20 minuta izdajajte i onda napravite pauzu (ponovite 3 puta); ukupno trajanje približno 1 sat dnevno

Kako izdojiti majčino mlijeko: naši najbolji savjeti

S dobrom pripremom i nekoliko dobrih savjeta za dojenje, skoro svaka mama može izdojiti mlijeko. Vrlo malo žena nije u mogućnosti izdajati. Većina žena može svojom rukom izdojiti mlijeko. Sve ostale mame trebaju zapamtiti: praksom do savršenstva!

Savjet 1: Opuštanje i odmor

Brinuti se o bebi, ponekad je to lakše reći nego napraviti. Ipak, što ste opušteniji, bolji je protok mlijeka. Izaberite ugodno mjesto za izdajanje, ne žurite i koristite dobru izdajalicu. Podignite svoja stopala i udobno se smjestite, idealna bi bila stolica s dobrim rukohvatima i visokim naslonjačem, sve to će olakšati izdajanje.

Savjet 2: Neka Vaša beba bude blizu Vas

Kontakt kožom s Vašom bebom pomaže pri otpuštanju mlijeka. Ako je moguće, izdajajte se dok je Vaša beba blizu Vas npr. sjednite na kauč s bebom u krilu ili neka se odmara na Vašem trbuhu s glavicom između Vaših grudi.

To je za Vas nemoguće? Nekim ženama je dovoljno samo pogledati svoje dijete kada se izdajaju. Kada ste na poslu, imate sliku ili video svog mališana sa sobom (npr. na svom mobitelu) može Vam pomoći da se smirite i opustite.

Savjet 3: Skretanje pažnje

Izdajanje može biti neugodno za neke žene. Mogu se osjećati čudno zbog zvuka pumpe, protoka mlijeka ili cijele situacije. Slušajući dobru audio knjigu ili gledanje Vašeg omiljenog televizijskog programa dok izdajate, može Vam skrenuti pažnju od neugodnog osjećaja. Također, možete pokušati postaviti alarm – to Vam može pomoći da se koncentrirate na odbrojavanje vremena radije nego na izdajanje.

Savjet 4: Promijenite postavke izdajalice

Bebe piju različitom brzinom u različito vrijeme dana i s različitim intenzitetom. Zbog toga povremeno trebate promijeniti postavke izdajalice, ako izdajate više puta dnevno. To će stimulirati protok mlijeka i prevenirati da se Vaše tijelo navikne na jednu postavku, što može prouzročiti smanjenje protoka mlijeka.

Savjet 5: Jastuk s trešnjinim košticama & masaža

Stavite topli jastučić s trešnjinim košticama ili vlažnu, topli oblog na svoje grudi prije nego želite izdajati jer tako možete povećati protok mlijeka i olakšati izdajanje. Koristeći toplinu na svojim grudima možete postići refleks otpuštanja mlijeka.

Nježna masaža također povećava protok mlijeka. Nježno masirajte svoje grudi od prsnog koša do bradavice – nastavite masirati oko grudi.

Savjet primalje:

„Koristite specijalna ulja za njegu dok masirate grudi, biti će Vam ugodnije, a miris također može imati stimulirajući utjecaj na proizvodnju mlijeka (laktaciju).“
- Dorothee Kutz, primalja

Napitci i mali zalogaji također pomažu – bez obzira izdajate li se ili dojite. Svako izdajanje ili dojenje možete iskoristiti da svoje tijelo opskrbite nutrijentima.

Posebno na početku: ako se osjećate pod pritiskom kada vidite da se bočica tijekom izdajanja ne puni, jednostavno ju prekrijte da smanjite osjećaj pritiska.

Pohranjivanje i čuvanje majčinog mlijeka

Postoji nekoliko načina da sigurno spremite svoje izdojeno mlijeko.

  Čuvanje izdojenog mlijeka Temperatura
Zagrijano/u grijaču za boce odmah hranite dijete i ostatak bacite sobna temperatura ili tjelesna temperatura (max. 37°C)
Ohlađeno/na sobnu temperaturu 3 do 4 sata 19 °C do 22 °C
U hladnjaku do 4 dana u stražnjem dijelu hladnjaka
U zamrzivaču do 6 mjeseci barem na - 20 °C

Svježe izdojeno majčino mlijeko može se čuvati tri do četiri sata na sobnoj temperature. Nemojte ponovo koristiti ostatke mlijeka. Ako Vaše maleno nije jako gladno, dio izdojenog mlijeka spremite u drugu bočicu i spremite ju u hladnjak (pogledajte gornju tablicu) ili čuvajte na sobnoj temperature tri do četiri sata.

Koristite samo sterilizirane bočice koje se mogu čvrsto zatvoriti kada čuvate izdojeno majčino mlijeko u hladnjaku. Ako ga stavite u stražnji dio hladnjaka, možete ga čuvati do četiri dana. Ako trebate svoje mlijeko čuvati duži period (do 6 mjeseci) možete ga zamrznuti u porcijama na minimalno -20°C u zamrzivaču.

Odmrzavajte mlijeko što je moguće sporije tako da ga stavite u hladnjak približno 24 sata ili pod mlaz hladne ili mlake vode. Pazite da ne smočite čep spremnika kada ga odmrzavate pod mlazom vode. Važno: odmrznuto majčino mlijeko ne smije se ponovo zamrzavati.

Majčino mlijeko ne mora se nužno zagrijati na tjelesnu temperature (37°C), može biti i sobne temperature – sve ovisi kako Vaša beba više voli. Međutim, važno je da se mlijeko ne zagrijava iznad 40°C, jer se mogu uništiti važni sastojci mlijeka koji su osjetljivi na toplinu.

Preporučujemo Vam da lagano promiješate mlijeko jer se mast možda odvojila od ostatka, ali nemojte tresti bočicu.

Bolne dojke ili drugi problemi povezani s izdajanjem majčinog mlijeka

Izdajanje ne bi trebalo boljeti. Ako osjećate bol, trebate provjeriti:

  • Jeste li štitnik za dojku postavili pravilno i je li odgovarajuće veličine?
  • Je li postavka izdajanja previsoka?
  • Je li Vam hladno ili ste napeti?
  • Imate li bilo kakve rane ili neku vrstu infekcije kao što je soor?

Često postavljena pitanja o izdajanju

1. Trebam li imati izdajalicu na početku dojenja?

Ne. Nije potrebno kupovati izdajalicu prije nego što Vam zaista treba. Ako nema posebnog razloga, dovoljno je slijediti dobre savjete za dojenje da bi Vaše dojenje bilo uspješno. Ako želite izdojiti mlijeko možete kasnije kupiti električnu ili ručnu izdajalicu.

2. Koja izdajalica je najbolja?

Nekoliko proizvođača u ponudi ima ručne izdajalice. One su idealne ako želite povremeno izdajati i ne trebate stvarati velike zalihe majčinog mlijeka. Električne izdajalice mogu biti jednostruke ili dvostruke. Jednostruke izdajalice su prikladne za češću uporabu, ali one su manje učinkovite i potrebno je više vremena nego kod dvostrukih izdajalica. Međutim, one su praktičnije za uporabu kada ste izvan kuće. Dvostruke izdajalice, kako je gore navedeno, smanjuju vrijeme potrebno za izdajanje ako izdajate iz obje dojke istovremeno. One su također bolji izbor za učinkovito povećanje proizvodnje mlijeka.

3. Kada trebam izdajati?

Razlozi izdajanja mogu biti različiti: želite povećati proizvodnju mlijeka, napraviti zalihu mlijeka ili biti spremni u slučaju da morate uzimati lijekove. Ovisno o okolnostima, postoje različite preporuke kada je najbolje početi s izdajanjem. Uvijek morate imati na umu da ne izdajate u vrijeme kada bi Vaše dijete trebalo češću brigu nego inače. Jake izdajalice omogućavaju Vam da brzo povećate proizvodnju mlijeka bez da potrošite puno vremena na izdajanje.

4. Mogu li i dalje dojiti ako izdajam mlijeko?

Postoje različiti razlozi koji mogu zahtijevati da dojite i izdajate majčino mlijeko, s kojim ćete hraniti Vaše dijete. Jednostavno se pobrinite da Vaša beba dobije dovoljno majčinog mlijeka i sve kalorije potrebne za rast.