Dobre prehrambene navike - usvojite ih sada!

Obratite pažnju na prehranu djeteta. U ovom razdoblju se usvajaju zdrave prehrambene navike za cijeli život.

Iskoristite priliku te poboljšate svoju prehranu. Vi kao roditelj ste najvažniji uzor u odabiru namirnica i stvaranju zdravih prehrambenih navika. Pokušajte barem jednom dnevno sjesti zajedno oko stola kao obitelj. Djeci je potrebno zajedništvo i dobri uzori.

Ponudite djetetu zdravu hranu. Unos raznovrsnih zdravih namirnica osigurava uravnoteženu prehranu. Ukoliko dijete prvi puta  ne želi prihvatiti određenu namirnicu, ponudite mu je ponovno. Najjednostavnije je da na stol servirate sve namirnice te da dijete samo odabere što želi pojesti. U pravilu je djetetu potrebno da 10 puta proba neku namirnicu da bi ju prihvatilo.  

Prehrana - užitak za djecu i roditelje!

Kad dijete navrši prvu godinu znat će samostalno sjediti i jesti. Određenu hranu dijete može primiti ručicama i samostalno jesti (npr. keks, grickalice). Za ostalu hranu, polagano će savladati i hranjenje žličicom. Dajte djetetu pribor za jelo kreiran posebno za djecu i stavite mu podbradnik.

Dozvolite djetetu da se igra s hranom. U početku će hrana biti svugdje osim u ustima. Ostanite mirni i pomognite djetetu. Pružite mu osjećaj potpore i ohrabrenja. Ukoliko djetetu pomognete oko hranjenja bit ćete sigurni da je dovoljno pojelo, a i dijete će biti zadovoljno i sito.