Dojenje

Kada i koliko često dijete treba jesti?

Dijete uvijek polegnite kad ga idete hraniti. Nekoliko dana nakon poroda uskladit će se količina mlijeka s potrebama djeteta. Kako će dijete rasti tako će se povećavati i sinteza mlijeka. Ukoliko se sintetizira više mlijeka produljit će se vrijeme za koje ćete moći dojiti.

Dobiva li moje dijete dovoljno mlijeka?

Količina koju vaše dijete popije varira od obroka do obroka i iz dana u dan. Jedan od pokazatelja da Vaše dijete dobiva dovoljno mlijeka je to što nakon navršenog četvrtog dana života, najmanje 5-6 puta na dan smoči pelenu. Također, jednom tjedno možete dijete izvagati te pratiti napredak.

Prijelaz s majčinog mlijeka na mliječnu formulu - koje, kada i koliko?

Tijekom dohrane mliječnim formulama, nema fiksnih pravila. Majka i beba moraju se polako prilagoditi novoj situaciji i to je individualan proces. Prijelaz na mliječne formule treba biti postepen, a ne nagao.

Nakon dojenja postupno prelazite na  mliječne formule, ovisno o starosti djeteta. Postupno svaka 2 do 3 dana jedan podoj zamijenite obrokom iz bočice. Količina mlijeka u dojkama će se postepeno smanjivati bez nekih neugodnih posljedica. To također omogućava da se dijete postepeno privikava na drugu hranu.

Imate li još pitanja?

Za više informacija kontaktirajte nas od ponedjeljka do petka od 08:00 do 16:00 sati na besplatni broj telefona: 0800/31 31 33.