Okidači alergija: česte alergije u djece

Sumnjate li da Vaše dijete pati od alergije jer često kašlje ili mu suze oči? Ili ima osip, a ne znate bi li to mogla biti alergijska reakcija?

Alergije nedvojbeno mogu postati veliki problem za mališane. Nažalost, često ih ne prepoznajemo jer su simptomi alergije kod djece vrlo različiti. Slično tome, mnogi znakovi nisu povezani s mogućom alergijom ili su povezani s drugim bolestima.

Zato je često teško prepoznati alergiju. Saznajte više o mogućim alergijama kod male djece i što ih izaziva.

Što su zapravo alergije i zašto nastaju?

Naše tijelo obično može razlikovati bezopasne i štetne utjecaje. Na primjer, to znači da se bori protiv patogena, ali dopušta bezopasnim bakterijama da rade svoj posao.

Ako imunološki sustav nije dovoljno ojačan ili je posebno osjetljiv zbog obiteljske anamneze, tijelo možda više neće moći razlikovati "dobro" od "lošeg". Također odbija podražaje koji nam zapravo ne bi trebali biti problem. Stoga se može dogoditi da namirnice koje zdrava osoba podnosi bez problema ne podnosi alergičar.

Odnos crijeva i alergija

Znanstveno je dokazano da zdravo crijevo ima značajan pozitivan utjecaj na rizik od pojave alergija. Što je crijevo zdravije, to bolje funkcionira imunološki sustav i rjeđe se javljaju alergije.

U crijevima dojenčadi nalaze se uglavnom laktobacili i bifidobakterije, poznate i kao bakterije mliječne kiseline. Ove "korisne" bakterije važne su za zdravu crijevnu mikrofloru i jak imunološki sustav. Ako je crijevo zdravo, bit će zdravo i Vaše dijete.

Neravnoteža u sastavu crijevne mikroflore može negativno utjecati na razvoj alergija. To znači da je ili premalo korisnih bakterija u crijevima ili da se naselilo previše "neželjenih" bakterija. Primjerice, to može biti posljedica loše prehrane, uzimanja određenih lijekova, ali i premalo kretanja.

Osobito djeca rođena carskim rezom imaju povećan rizik od alergija zbog promijenjene crijevne mikroflore pri rođenju ili u prvim tjednima života. Razni utjecaji iz okoliša također doprinose crijevnoj neravnoteži. Saznajte više o riziku od alergija kod beba rođenih carskim rezom.

Osjetljiv imunološki sustav

Imajte na umu: optimalno funkcioniranje i uravnotežena crijevna mikroflora pomaže u smanjenju rizika od alergija. Međutim, postoje i drugi čimbenici koji mogu oslabiti imunološki sustav i posljedično izazvati alergije.

To su:

  • Pretjerana higijena

Ima roditelja koji smatraju da prljavština osnažuje djecu – i to je upravo tako. Dokazano je da pretjerana higijena dovodi do toga da imunološki sustav ne proizvodi dovoljnu obranu. Zauzvrat, to može dovesti do alergije. Stoga, obično ne škodi, posebno maloj djeci, ako stalno ne peru ili čak ne dezinficiraju ruke. Naprotiv: ako trajno osigurate da Vaše dijete nikada ne dođe u kontakt s prljavštinom, njegov se imunološki sustav neće naučiti braniti od “neprijatelja”.

  • Zagađen zrak

Alergije mogu biti uzrokovane i zagađenim zrakom. Na primjer, ako živite u stanu s visokom razinom kontaminacije plijesni, to može dovesti do astme i drugih bolesti dišnog sustava, kao i alergijskih reakcija. Ovo također vrijedi ako postoji visoka razina onečišćenja od automobilskih ili drugih ispušnih plinova.

  • Rizik od obiteljske alergije

Neke su alergije jednostavno nasljedne. Stoga, ako Vi ili neki drugi član obitelji i sami patite od alergija, velika je vjerojatnost da će to biti i Vaše dijete. Saznajte više o alergijama kod beba i male djece.

  • Nedostatak vitamina D

Nedostatak vitamina – osobito nedostatak vitamina D – također može povećati rizik od alergija. Budući da većinu vitamina D apsorbiramo putem sunčeve svjetlosti, važno je da Vaše dijete redovito izlazi na svježi zrak kako bi bilo optimalno opskrbljeno „sunčevim vitaminom“. Osim toga, bebama i maloj djeci do otprilike 1,5 godine starosti preporučuje se nadoknada vitamina D kapima. Neke namirnice također sadrže vitamin D, ali samo u malim količinama.

Uobičajene vrste alergija kod beba i male djece

Sljedeće alergije mogu se pojaviti kod beba i male djece:

Alergija na hranu

Tijelo često reagira na orašaste plodove ili soju alergijskom reakcijom. No, može se dogoditi i da se različite vrste voća i povrća, mlijeko ili meso te razne druge namirnice ne podnose dobro.

Simptomi:

• probavni problemi (mučnina, proljev, zatvor, povraćanje, nadutost)

• trnci u grlu i ždrijelu

• napadaji curenja nosa ili kihanja

• otežano disanje, kašalj, astma

• svrbež, crvenilo kože, rane i koprivnjača
 

Atopijski ekcem

Naziva se i neurodermitis. Ovo je bolest kože koju često prati jak svrbež. Neurodermitis se ne može izliječiti, ali se može dobro liječiti.

Simptomi:

• crvenilo, natečena koža

• svrbež ili osjećaj pečenja

• osjećaj napetosti kože
 

Kontaktna alergija

Kontaktna alergija se aktivira kada dođete u kontakt s odgovarajućim alergenom (na primjer, niklom).

Simptomi:

• crvenilo, natečena koža
 

Inhalacijska alergija

Ovo je vrsta alergije kod koje Vaša beba može reagirati na pelud ili kućnu prašinu. Tipična inhalacijska alergija je peludna groznica.

Simptomi:

• alergijski rinitis

• napadaji kihanja

• curenje ili začepljen nos

• svrbež nosa

• upala nosne sluznice

• suzne oči
 

Alergija na ubode

Alergije na ubode mogu se pojaviti ako Vaše dijete ubode na primjer pčela, osa ili komarac.

Simptomi:

• svrbež kože i rane (tipični ubod komarca)

• oticanje jezika i usana

• čak i nedostatak zraka
 

Alergija na lijekove

Postoje slučajevi u kojima tijelo reagira alergijom na lijekove koji bi ga trebali ozdraviti. U tom kontekstu prije svega je alergija na penicilin. Međutim, postoje mnogi drugi lijekovi koji imaju visok potencijal alergije.

Simptomi:

• osip i crvenilo kože

• stvaranje osipa (koprivnjača)

• otečene sluznice

• zadržavanje vode u tkivu

• otežano disanje

Provođenje alergijskog testa

Ako sumnjate da Vaše dijete pati od alergije, obratite se svom pedijatru. Oni će pregledati Vaše dijete kako bi se uvjerili da simptomi nisu posljedica drugih osnovnih bolesti ili uobičajenih prehlada.

Ako se druga stanja mogu isključiti, provest će se alergo test. Kakva će se pretraga napraviti ovisi o vrsti alergije na koju se sumnja. Često se rade krvni testovi za određivanje antitijela. Može se napraviti i prick test, kada se rade mali ubodi u kožu i apliciraju različite otopine koje sadrže alergene. Mogući su i test trljanjem i test flasterom – ovisno o vrsti alergije na koju se sumnja.

Prevencija alergija kod djece

S nasljednom predispozicijom za alergiju, rizik od razvoja alergije je značajno povećan. Osobito je kod ove djece važno smanjiti rizik od alergija poduzimanjem odgovarajućih mjera opreza.

Smanjenje rizika od alergija tijekom trudnoće

Dugo je među stručnjacima prevladavalo mišljenje da se tijekom trudnoće i u prvim mjesecima bebinog života izbjegava unos potencijalnih alergena kako bi se smanjio rizik od alergije kod bebe. Međutim, nedavne studije pokazuju da izbjegavanje potencijalno alergene hrane samo u vrlo maloj mjeri smanjuje rizik od alergije. Stoga se tijekom trudnoće, kao i u dojenačkoj dobi, preporuča jesti male količine alergene hrane.

U smislu minimiziranja alergija, preporučuje se prehrana koja je bogata vitaminom D i omega-3 masnim kiselinama. Dobar izvor i jednog i drugog je masna morska riba, poput skuše. Ako ne volite ribu, razmislite o uzimanju kapsula ribljeg ulja kao dodatka prehrani. Budući da malo namirnica osigurava vitamin D i to samo u malim količinama, može se nadopuniti u obliku dodatka prehrani.

Novija znanstvena saznanja također ukazuju na važnu ulogu probiotika tijekom trudnoće. Posebno kod djece s povećanim rizikom od razvoja alergija dokazan je pozitivan učinak suplementacije probioticima. Ove korisne bakterije neophodne su za uravnoteženu i zdravu crijevnu mikrofloru, kako kod majke tako i kod djeteta.

Drugi važan faktor u razvoju alergija je pušenje. Tijekom trudnoće trebali biste se u potpunosti suzdržati od pušenja – to također vrijedi i za pasivno pušenje. Nakon rođenja nemojte pušiti u prisutnosti djeteta, jer to također može povećati rizik od alergija.

Smanjenje rizika od alergija nakon poroda

Nakon poroda osobito je važno svojoj bebi osigurati najbolje mlijeko za jačanje crijevne mikroflore. Majčino mlijeko prirodno je siromašno alergenima i sadrži vrijedne zaštitne tvari koje podupiru razvoj zdrave crijevne mikroflore Vaše bebe. Majčino mlijeko se smatra sinbiotikom. To znači da uz prirodne bakterije mliječne kiseline sadrži i prebiotička vlakna koja u interakciji podupiru razvoj zdrave crijevne mikroflore. Uravnotežena crijevna mikroflora zauzvrat pozitivno utječe na imunološki sustav. Ako je moguće, bebe s pozitivnom obiteljskom anamnezom na alergije trebale bi biti isključivo dojene četiri do šest mjeseci. Ovo je najbolja zaštita od alergija.

Ali ne brinite: ako ne možete iz nekog razloga dojiti, to nije problem jer danas postoje mnogi mliječni pripravci koji su vrlo slični majčinom mlijeku. Hipoalergeni mliječni pripravak (HA mlijeko) odličan je za bebe koje imaju povećan rizik od razvoja alergija. Hidrolizirani protein može pomoći u smanjenju rizika od razvoja alergije. Saznajte više o HA mliječnim pripravcima i alergijama.

Osim toga, možete podržati djetetovu imunološku obranu tako što ćete osigurati da u okolini nema prašine i plijesni te korištenjem visokokvalitetne, organske odjeće. Kod pranja dječje odjeće najbolje je koristiti poseban deterdžent za bebe i malu djecu te izbjegavati omekšivače.

Često postavljana pitanja o okidačima alergija kod djece

Koje se alergije mogu pojaviti kod djece?

Najčešći tipovi alergija kod djece su:

• alergija na hranu (često kravlje mlijeko, orašasti plodovi i riba)

• kontaktna alergija (prvenstveno na nikal)

• alergija na ubode (ubod pčele)

• inhalacijska alergija (pelud)

• alergija na lijekove (penicilin)


Koji su najčešći znakovi alergije kod djece?

Kašalj, curenje nosa, svrbež i crvena koža najčešći su znakovi postojeće alergije. Može se pojaviti crvenilo kože koje može postati koprivnjača. Sluznice također mogu biti zahvaćene pa može postojati rizik da to dovede do nedostatka zraka. Saznajte više o simptomima alergije kod beba i male djece.


Kako mogu spriječiti pojavu alergije kod djece?

Najbolji način prevencije alergija je zdrava prehrana tijekom trudnoće i dojenje djeteta nakon rođenja. Ako iz nekog razloga ne možete dojiti svoje dijete, najbolje je koristiti visokokvalitetni, hipoalergenu mliječnu formulu. HA mliječna formula inspirirana je po uzoru na majčino mlijeko i ima posebno nizak udio alergena zbog razgrađenih proteina.

Nadalje, izbjegavajte kemijski tretiranu dječju odjeću i pobrinite se da u okolišu nema prašine i zagađivača. Pretjerana higijena također može povećati rizik od alergija.


Koja je razlika između alergija i intolerancije?

U slučaju alergije, u krvi su prisutna antitijela protiv alergena, što se može otkriti testom krvi za alergiju. S druge strane, u slučaju intolerancije u krvi nema antitijela protiv tvari koja se ne podnosi. To je obično zbog nedostatka ili greške u određenom enzimu. Saznajte više o alergijama i intolerancijama kod djece.


Može li stres izazvati alergiju?

Da, stres se smatra jednim od glavnih okidača alergija, jer stres slabi imunološki sustav, što zauzvrat povećava rizik od razvoja alergija. Zato već sada treba voditi računa o izbjegavanju bilo kakvog stresa s bebom.


Koja hrana uzrokuje osip na koži kod djece?

Osip na koži može izazvati različita hrana, stoga je dobro napraviti alergo test ako Vaše dijete razvije simptome nakon što je pojelo određenu hranu. Često su jagode, rajčice, orašasti plodovi, jaja i kravlje mlijeko ti koji uzrokuju osip na koži.