Jod za štitnjaču

Zašto je jod važan?

Jod je važan metabolit u ljudskom tjelu te sudjeluje u regulaciji rada štitnjače. Jod utječe na količinu energije u tijelu te je važan za fizički i mentalni razvoj. Hormonima štitnjače jod je „gorivo“ bez kojeg ne mogu raditi. Nedostatak joda uzrokuje rast štitnjače te u težim slučajevima dovodi i do nastanka vidljive izbočine na vratu. To stanje se zove gušavost.

Jod je važan metabolit ljudskog organizma iako mnogi ljudi još uvijek nisu s tim upoznati.

Budući da se hormoni štitnjače sintetiziraju u prvih 12 tjedana trudnoće, trudnice moraju obratiti pozornost na adekvatni unos joda. 

Namirnice bogate jodom

Generalno govoreći, sve namirnice koje su morskog podrijetla su bogate jodom. Porcija od 200g bakalara ili 100g lososa omogućava unos od 230μg joda/dnevno. Drugi izvor joda je jodirana sol. Tijekom trudnoće i dojenja adekvatan unos joda se preporuča kako bi osigurali djetetovo zdravlje. Optimalni unos joda je moguć samo kroz ciljanu prehranu.

Nedostatak joda

Nedostatak joda tijekom trudnoće može dovesti do lošeg fizičkog i mentalnog razvoja djeteta. Također, nedostatak joda može uzrokovati probleme sa sluhom i govorom u daljnjem životu djeteta.