Dijete treba 7x više vitamina D po kg tjelesne težine od odrasle osobe.

Prvi rođendan važan je korak u razvoju vašeg djeteta. Vaše dijete počinje aktivno istraživati svijet oko sebe. Čak i ako vaše dijete ima veliki apetit, ono je još uvijek dijete, a ne mala odrasla osoba. Zato je prehrana prilagođena dobi djeteta vrlo važna sve dok dijete ne krene u školu. Potrebe za vitaminom D jednake su kod malog djeteta i odrasle osobe i iznose minimalno 400 I.J. dnevno. Ta činjenica govori koliko je vitamin D neophodan za zdrav razvoj jer dijete treba 7x više vitamina D po kilogramu tjelesne težine od vas.

Više o tome pročitajte na linku. 

Kalcij i vitamin D su važni za izgradnju jakih kosti.

Kalcij je važan građevni materijal za kosti. Vitamin D je neophodan za normalan razvoj kostiju i zubi te utječe na imunološki sustav, koji do treće godine života nije potpunosti razvijen.

Osim vitamina D, vitamin A i C također pomažu u razvoju imunološkog sustava.

Naše tijelo može samo proizvesti vitamin D uz pomoć sunčevih zraka. Ovo nije uvijek moguće, posebno tijekom zimskih mjeseci. Ljeti pak, zbog zaštite od sunca kremama visokih zaštitnih faktora, sinteza vitamina D također može biti nedovoljna. Zato su drugi izvori vitamina D vrlo važni. Postoji samo nekoliko namirnica koje mogu našem organizmu osigurati dovoljnu količinu esencijalnih vitamina. U teoriji, bez izlaganja sunčevim zrakama, za dovoljan unos vitamina D djeca bi trebala posjesti dnevno 7 jaja, ili 550g gljiva, ili 750 g sira ili više od 62 g lososa.

Što je važno za razvoj jakih kostiju?

Za razvoj jakih kostiju važno je konzumirati hranu bogatu vitaminom D i kalcijem: npr. špinat ili brokula za opskrbu kalcijem ili masna riba za opskrbu vitaminom D.

Vježbanje i izgradnja mišića: npr. na gimnastici za djecu. Uz pravilnu prehranu, vježbanje i mišićna snaga su također važni za izgradnju kosti.

Igranje na otvorenom: npr. igre koje se igraju vani kao što su  skakanje, loptanje... Igranje vani na svježem zraku i na suncu ne samo da je zabavno za djecu nego djeluje povoljno na razvoj kostiju. Uvijek vodite računa o pravilnoj zaštiti kože svoga djeteta prilikom izlaganja suncu.

Nedavna studija također ukazuje na utjecaj različitih godišnjih doba. Studija pokazuje da se dovoljna količina vitamina D kod djece osigurava samo tijekom ljetnih mjeseci, jer se više od 90% vitamina D proizvede u koži, a samo 5 – 10% se dobije iz hrane.

S HiPP COMBIOTIK® Kinder mlijekom, možete nadoknaditi vitamin D. Studija Hower-a i suradnika iz 2013. godine pokazala je, da je moguće spriječiti pad razine vitamina D tijekom zimskih mjeseci kod male djece koja koriste HiPP COMBIOTIK® 2+ Kinder mlijeko. Osim toga čak je moguće i povisiti razinu vitamina D.