Adekvatni unos tekućine

Tijelo treba puno tekućine

Neovisno o tome jeste li trudni, adekvatni unos tekućine izrazito je važan.

Pazite da unosite dovoljno tekućine jer tijekom trudnoće Vaše tijelo treba vodu, ne samo za transport hranjivih tvari nego i za krvotok i plodnu vodu. Odnosno voda je potrebna za brigu o još nerođenom dijetetu. Korisni napitci su voda, voćni napitci, sokovi od povrća, voćni i biljni čajevi.

Probajte HiPP 100%-tne voćne sokove koje možete i razrijediti vodom u omjeru 1:2.

Što bi trebalo izbjegavati?

Trudnice bi trebale izbjegavati konzumaciju voćnih nektara i gaziranih napitaka, jer sadrže veće količine šećera i nepotrebno povećavaju kalorijski unos. Također bi trebalo izbjegavati konzumaciju alkoholnih pića.

Konzumacija kave i crnog čaja ne bi smjela biti više od 2 do 3 šalice dnevno. Konzumacija kofeina u većim količinama može imati negativne posljedice za dijete. Preporuča se konzumacija kave bez kofeina i biljnih čajeva.

I kad niste žedni, trebate piti

Ukoliko nemate naviku uzimanja tekućine, možete si pomoći tako da konzumirate pića uz obroke. Uzimanje tekućine je stvar navike te se potrebno podsjećati kako se nebi zaboravilo.

Čak i kada nemate osjećaj žeđi potrebno je piti. Zbog toga bi bilo dobro da uvijek imate bocu mineralne vode ili čaja na stolu. Važno je znati da je i tijekom razdoblja dojenja potrebno konzumirati više tekućine.

Potreban unos tekućine

Žene koje nisu trudneTrudniceDojilje
Pića1410 ml1470 ml1710 ml
Krute namirnice860 ml890 ml1000 ml
Iznos2270 ml2360 ml2710 ml
Povećane potrebe +90 ml+440 ml