Uobičajeni problemi s dojenjem - ako dojenje ne ide prema očekivanjima

Dojenje zaista može biti jednostavno i praktično. Ali, također može biti izazov kad god ne ide prema očekivanjima i kada se pojave problemi. Mlade majke mogu se suočiti s brojnim preprekama, osobito na početku dojenja, od bebinog blagog bljuckanja do začepljenih mliječnih kanala ili bolnih bradavica. Mnogi problemi i pitanja mogu se uspješno riješiti uz malo strpljenja i stručnog savjetovanja.

Dojenje je normalno i prirodno - ali se ipak treba naučiti

Nakon poroda, majčino tijelo se prirodno prilagođava proizvodnji majčinog mlijeka za budućnost bebe. To je povezano sa sofisticiranim mehanizmom hormona. Bebe također imaju potreban instinkt koji ih tjera da traže izvor mlijeka.

Ako su bebe zdrave, nakon rođenja odmah pokušavaju krenuti prema dojci. Bebe su već intenzivno trenirale svoj refleks sisanja u majčinoj utrobi i sada se konačno mogu time koristiti. Tako da se prvo hvatanje i prvi pokušaji sisanja događaju snažno vođeni instinktima.

Za ove čisto fizičke zahtjeve, dojenje je aktivnost koja se mora učiti korak po korak. Ovo zahtijeva uzore u životima budućih roditelja i podršku iskusnih dojilja. To mogu biti članovi obitelji, ali i stručna podrška osoba kao što su patronažne sestre ili savjetnice za dojenje. Bez uzora i dobrog vodstva, dojenje u početku može biti izazovno iskustvo. Mnoge se mame tada pitaju rade li sve kako treba i traže savjete o dojenju.

Problemi tijekom dojenja kod bebe

Beba je uvijek umorna ili pije premalo

Osobito prvih nekoliko dana nakon rođenja, mnoge su bebe umorne. Stoga im ponekad nedostaje snage za uporno sisanje u početku. To može utjecati na proizvodnju majčinog mlijeka, što znači da biste mogli proizvoditi manje mlijeka, a to može dovesti do toga da Vaša beba sporije dobiva na težini.

Ovo možete učiniti:

 • Dojite bebu najmanje 10 do 20 puta na dan.
 • Nježno probudite bebu maženjem i razgovorom s njom kada zaspe nakon nekoliko minuta dojenja.
 • Potaknite protok mlijeka nježnom masažom dojki ili toplim oblogom.

Ponekad također pomaže mijenjanje bebinih pelena između prelaska s jedne dojke na drugu. Ovo će probuditi Vašeg mališana. Spava li Vaša beba puno i dobiva li dovoljno na težini? Ako da, tada ne morate buditi Vašeg mališana.

Ukratko:

Lijekovi primijenjeni tijekom poroda mogu uzrokovati produljeni umor. Niska porođajna težina ili druge bolesti također mogu biti uzrok slabijeg refleksa sisanja. Posavjetujete se sa svojom patronažnom sestrom ili savjetnikom za dojenje ako beba ne dobiva dovoljno na težini ili težina stagnira.

Beba ne dobiva dovoljno na težini

Majčino mlijeko uvijek se proizvodi točno prema potrebama Vašeg djeteta. Neke se majke boje da njihovo mlijeko nije dovoljno hranjivo, ali to je obično malo vjerojatno.

Pokušajte postaviti dijete tako u položaj da može lako isprazniti dojku. Ako ste savladali različite položaje za dojenje: to je divno, mijenjajte ih. Ako ne, ostanite u položaju koji ste savladali i jednostavno se usredotočite na uživanje u dojenju.

Važna informacija:

Posebno na početku dojenja i stvaranja odnosa između Vas i Vašeg djeteta, dojenje često može potrajati malo duže, a ponekad treba vremena, posebno tijekom otpuštanja mlijeka, dok ono dobro ne uhvati Vašu bradavicu. Stoga se udobno smjestite svaki put kad dojite! Postavljanje nogu ili stopala na stolicu, oslanjanje leđa na potporu i ako je moguće podložiti ruke dodatnim jastucima također znači izbjegavanje dodatne napetosti ili bolova u leđima.

Razlozi za nedovoljno dobivanje na težini mogu biti različiti. Uobičajeni uzroci su:

 • Vaše dijete se prerijetko doji
  Trebali biste dojiti najmanje 10 do 20 puta unutar 24 sata tijekom postporođajnog razdoblja. Nakon toga, obično se svodi na 8 do 10 put dnevno. Češćim dojenjem povećava se proizvodnja mlijeka dok se djetetu osiguravaju kalorije i hranjive tvari koje su mu potrebne.
 • Vaše dijete ima poteškoće u dojenjun
  To može biti posljedica, na primjer, oštećenja lingvalnog ili labijalnog frenuluma. U tom slučaju preporučuju se daljnji pregledi kod stručnjaka kako biste se dogovorili o potrebnim koracima liječenja.
 • Prebacivanje s jedne na drugu dojku uzrokuje problem kod Vašeg djeteta
  Kao rezultat toga, Vaše dijete ne može dovoljno ili ne može uopće sisati. Ova izmjena, kao što se događa kod istodobne uporabe dude, bočice i dojke, može utjecati na nutritivne sposobnosti dojenčeta u sisanju. To znači da Vaše dijete doji, ali ne siše dovoljno učinkovito da bi moglo podmiriti svoje kalorijske potrebe. Ovaj problem s dojenjem često se javlja u kombinaciji s nemirnom bebom koja plače na dojci.

Ukratko:

Prirast na težini, dužini i rast glavice prate se u tzv. percentilnim krivuljama koje je objavila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), a one se odnose na dojenu odnosno prirodno hranjenu djecu. Težina Vaše bebe se ne razvija prema odgovarajućoj percentilnoj krivulji, već opada? Tada postoji potreba za djelovanjem. Pitajte svog pedijatra, patronažnu sestru ili savjetnicu za dojenje za savjet.

Beba jako plače ili ju boli trbuščić

Kada se to dogodi, često se sumnja da je uzrok majčina prehrana. U stvari, prehrana tijekom dojenja samo rijetko uzrokuje bolni trbuščić kod bebe. Češće je to zbog poteškoća u prilagodbi ili drugi signali bebe popraćeni glasnim plačem.

Da biste bili sigurni, možete:

 • vodite dnevnik prehrane za sebe, također bilježite čest ili posebno jak plač bebe
 • ako sumnjate na nepodnošljivost neke namirnice, posavjetujte se s pedijatrom ili patronažnom sestrom

Ukratko:

Ako se piju u umjerenim količinama, čajevi s komoračem ili sjemenkama kima mogu biti od pomoći dojiljama. Masti za trbuščić, nježno umasirane u smjeru kazaljke na satu na bebin trbuščić, također mogu pomoći Vašem djetetu kod blažih probavnih tegoba.

Problemi tijekom dojenja kod majke

Bolne bradavice ili bol prilikom bebinog hvatanja bradavice

Bolne bradavice osobito su česte u prvim tjednima dojenja. Dojenje ne bi trebalo boljeti, ali mnoge majke smatraju da je u početku neugodno ili čak bolno.

Što možete učiniti ako dojenje ne ide glatko:

 • Provjerite položaj prije početka dojenja
  Bebine gornje i donje usne trebaju biti okrenute prema van i da je što više donjeg dijela areole u djetetovim ustima.
 • Njega bradavica
  Masti za bradavice ili Vaše vlastito mlijeko pomažu u zacjeljivanju bradavica.

Ako je tehnika hvatanja ispravna, ali je hvatanje i dalje neugodno, korisno je pogledati bebin lingvalni ili labijalni frenulum. Nadalje, veličina grudi ili oblik bradavice mogu zahtijevati malo prilagođenije tehnike hvatanja bradavica.

Ukratko:

Privremeno osjetljive bradavice uobičajene su prvih nekoliko dana nakon rođenja. Bol, krvarenje ili ranice svakako treba liječiti. Posavjetujte se sa svojom patronažnom sestrom ili se obratite savjetniku za dojenje.

Ako bradavice krvare ili su napukle:

 • Drugi uzroci, kao što su oralna ograničenja („kratki lingvalni frenulum“) ili nepravilno hvatanje treba isključiti ili ukloniti uz pomoć liječnika specijalista.
 • Održavajte odgovarajuću higijenu, perite dojke čistom vodom i redovito mijenjajte grudnjake i jastučiće za dojenje.
 • Otvorene rane mogu se ispirati sterilnom fiziološkom otopinom.
 • Dopustite da se majčino mlijeko osuši na bradavici. Alternativno, možete nanijeti tanak sloj lanolina na bradavice. Niti jedno nije potrebno ispirati prije dojenja.
 • Stavite dijete češće na manje bolnu bradavicu pa kad se uspostavi otpuštanje mijeka i dijete počne laganije sisati, nastavite dojiti s bolnijom bradavicom.
 • Mehanička barijera može spriječiti trljanje osjetljivih bradavica o tkaninu gornjeg dijela.

Ako bradavice ne zacijele u roku od nekoliko dana, potrebno je konzultirati liječnika.

Probadajući bolovi u dojkama pri sisanju također mogu ukazivati na mliječac ili soor, tj. gljivičnu infekciju. To se može, ali ne mora, pojaviti zajedno s vidljivim gljivičnim naslagama u ustima djeteta ili s bolnom stražnjicom djeteta. Antibiotici i antifungicidi koji su podnošljivi tijekom dojenja liječe infekciju i smanjuju bol. Naravno, o svemu tome se trebate konzultirati sa svojom patronažnom sestrom ili liječnikom.

Premalo ili previše mlijeka

Premalo mlijeka može biti vezano uz tehniku dojenja i bebino nemirno ponašanje za vrijeme dojenja. Neke se majke također brinu da nemaju dovoljno mlijeka jer osjećaju malo ili nimalo refleksa pri otpuštanju mijeka ili im mlijeko ne curi tijekom duljih pauza od dojenja. Ako bebe dobivaju premalo na težini ili uopće ne dobivaju i time slabije napreduju, to je već pokazatelj manje proizvodnje mlijeka. U većini slučajeva, količina mlijeka može se povećati s uspostavljanjem pravilne tehnike dojenja.

Svega mali broj dojilja nema dovoljno tkiva, mlječnih žlijezdi da proizvede dovoljno mlijeka za potpuno dojenje tijekom dugoročnog razdoblja. Osim toga, može se dogoditi da otežani porođajni procesi, jaka bol ili druge popratne okolnosti negativno utječu na količinu mlijeka. U tim slučajevima prilagođavanje količine mlijeka bebinim potrebama može biti dugotrajan i emotivan proces.

Ako ima previše mlijeka, upravo je suprotno: količina mlijeka očito premašuje djetetove potrebe.To je vidljivo po slijedećim činjenicama:

 • jastučići za dojenje se napune u kratkom vremenu ili iz dojke “curi“ mlijeko
 • vaša je beba u početku vrlo nemirna dok hvata dojku jer je refleks otpuštanja mlijeka vrlo jak
 • često se javljaju začepljeni mliječni kanali ili dojke koje su osjetljive i prepunjene

U prvih osam tjedana nakon poroda ne treba svjesno smanjivati količinu mlijeka, ako je moguće. U većini slučajeva ravnoteža između djetetovih potreba i proizvedenog majčinog mlijeka postiže se sama od sebe.

Što pomaže ako stalno imate previše mlijeka:

 • Blokirano hranjenje
  Ova tehnika uključuje pražnjenje dojke što je sveobuhvatnije moguće rukom ili izdajalicom prije nego dijete stavite na dojku. Tijekom dana beba se hrani samo na jednoj dojci nekoliko puta zaredom.Blok hranjenja se može ponoviti ako je potrebno, ako se količina mlijeka ponovo previše poveća nakon kratkog vremena.
 • Dojenje u položaju "uzbrdo"
  Nagnite se unatrag dok dojite. Trbuh vaše bebe leži na vašem trbuhu. Gravitacija i promijenjeni kut zahvata uzrokuju nešto sporiji protok mlijeka, a beba će moći malo mirnije sisati.

Ukratko:

Imati i premalo i previše mlijeka može biti stresno i izazovno za mlade mame. Stručno savjetovanje i podrška patronažne sestre ili savjetnice za dojenje mogu vam pomoći pronaći dobar način da se nosite s time.

Začepljeni mliječni kanali ili mastitis

U začepljenim mliječnim kanalina dijelovi tkiva dojke otvrdnu i pocrvene. Područje postaje toplo i dojka je neugodno tvrda i teška. Jednokratno stavljanje dijeteta na dojku ne smanjuje tvrda, crvenkasta područja. Neke mame se osjećaju kao da imaju vrućicu ili groznicu uslijed gripe. Dodirivanje dojke može biti neugodno.

Uzroci su različiti:

 • fizički ili emocionalni stres
 • (neliječena) bol i napetost
 • potkožni začepljeni mliječni kanal/mliječna vrećica
 • tragovi pritiska uzrokovani pretijesnim grudnjacima, pretijesnim nosiljkama ili maramama za bebe
 • neuobičajeno duge pauze između razdoblja dojenja

Ako se simptomima začepljenih mliječnih kanala dodaju vrućica i druga jaka bol, začepljeni mliječni kanali postaju mastitis. U tom je slučaju posjet liječniku kojem vjerujete neizostavan. Antibiotici, kao i lijekovi protiv bolova koji su sigurni za dojenje prvi su izbor. Možete nastaviti dojiti iako bolujete od mastitisa; odvikavenje nije potrebno za liječenje.

Nedavna istraživanja pokazala su da probiotici imaju dodatne učinke na smanjenje boli i mogu se koristiti kao terapijski dodatak antibiotskoj terapiji.

Faza odbijanja dojke i štrajk dojenja

Tijekom faze odbijanja dojke oko 4.mjeseca starosti, bebe vrlo često plaču na dojci. Često na kraju ipak krenu sisati, ali dok prihvaćaju dojku mogu biti nervozne. Bebe u toj dobi su posebno dobre u pokazivanju onoga što ne žele. Tako da je plač na dojci često komunikacijski pokušaj bebe da pokaže kako dojenje nije prava stvar koju treba činiti u ovom trenutku. Međutim, često se shvaća kao odbijanje dojke. Neke se majke također brinu da njihova beba neće moći adekvatno sisati i da će biti gladna.

U takvim slučajevima, najviše pomaže strpljenje. Pratite težinu i motorički razvoj svog mališana. Je li njihova težina prikladna dobi i razvija li se beba prikladno za svoju dob? Zatim uporno pokušavajte bebu ponovo staviti na dojku, bez pritiska. Također možete pratiti pod kojim uvjetima je dojenje najuspješnije. To je obično po noći ili u tišini, bez ometanja okoline.

Tijekom štrajka dojenja, beba iznenada odbija dojku. To se događa iz različitih razloga i posljedično postoje različiti pristupi za riješavanje problema:

 • Vaša menstruacija počinje ponovo prvi puta nakon poroda.
  Što pomaže: strpljenje. Okus majčinog mlijeka se malo promijeni, a Vaša beba se brzo navikne.
 • Nicanje zubića ili infekcija otežavaju dojenje.
  Što pomaže: ako sumnjate, posjetite pedijatra da isključi upalu srednjeg uha ili nešto slično.
 • Vaš svakodnevni život se intenzivno mijenja ili postoje stresne situacije u obiteljskom životu.
  Što pomaže: smanjite stress i nadoknadite preokrete u svakodnevnom životu koliko je to god moguće.

Naši najbolji savjeti kako se osjećati dobro

Savjeti za mame

Problemi s dojenjem mogu biti kao emocionalna vožnja toboganom za mlade mame. Neke osobe oko Vas brzo će iskazivati svoje mišljenje koje bi Vas mogli natjerati da posumnjate u svoju sposobnost dojenja. Međutim, neki faktori su izvan Vaše kontrole kao majke: neočekivano težak porođaj, ozbiljni bolovi ili druge prepreke mogu otežati početak dojenja-ponekad mogu dovesti do problema s dojenjem. Ovo se često može nadvladati samo uz profesionalnu pomoć i stručno usmjeravanje.

Kako se nositi s problemima kod dojenja, potražiti pomoć, ako da, kakvu i koliko je vremena potrebno kako biste riješili problem s dojenjem? To je Vaša samostalna odluka. Nitko Vas nema pravo osuđivati.

Vrlo je važno, da Vi kao mama izaberete točno određeni problem koji želite riješiti. Također, o tome razgovarajte s članovima obitelji i prijateljima. Jasno definirajte kakvu podršku želite.

Savjeti za tate

Podržite svoju partnericu u pronalaženju njezinog puta za riješavanje problema s dojenjem. Pitajte ju kakvu podršku želi od Vas.

Mogući načini da to učinite:

 • Organizirajte konkretnu pomoć, pronađite odgovarajuću savjetnicu za dojenje ili nabavite izdajalicu.
 • Pružite joj emocionalnu pomoć tako da ste uvijek tu, kao podrška za majku svog djeteta.
 • Preuzmite druge poslove oko braće, sestara i kućanstva, kako bi se Vaša partnerica mogla potpuno koncentrirati na dojenje.
 • Budite uz Vašu partnericu u njezinim odlukama nastavka dojenja, uvođenja dohrane ili ukoliko odluči s prestankom dojenja.

Problemi s dojenjem mogu biti izazovni. Očevi ponekad imaju odlučujuću ulogu u uspješnosti dojenja. Njihova podrška često je presudni dio u slagalici podrške majkama da nastave dojiti ili svjesno odluče prekinuti dojenje.

Često postavljana pitanja o problemima s dojenjem

1. Kako se nositi s problemima kod dojenja?

Ako imate problema s dojenjem ili pitanja, patronažne sestre i savjetnice za dojenje su osobe s kojima trebate razgovarati. Patronažna sestra je Vaša prva točka kontakta u postporođajnom razdoblju i kad dođete doma s djetetom. Savjetnice za dojenje pružaju dodatnu podršku sa svojim stručnim iskustvom.

2. Je li količina mlijeka dovoljna?

Premala količina mlijeka je jedna od najčešćih briga dojilja. Ako je beba nemirna tijekom ili poslije dojenja, često pije i budi se posebno tijekom noći, ovo često bude dovoljan razlog za postaviti sumnju da je dijete gladno.

Ali ima puno razloga zašto su bebe nemirne. Buđenje tijekom noći ili kratki intervali između podoja nisu razlozi za zaključiti da je količina mlijeka premala.

U stvari, dobivanje na težini i razvoj primjeren dobi Vašeg djeteta su presudni. O Vašoj zabrinutosti za težinu Vaše bebe, najbolje je direktno o tome razgovarati s pedijatrom ili patronažnom sestrom.

3. Kako prekinuti štrajk dojenja?

Tijekom štrajka dojenja, dojenče odbija dojku, naizgled bez razloga. Posebno kod malih beba, veliki su strahovi da će se količina mlijeka smanjiti i da dijete neće dobiti dovoljno mlijeka za njegov rast i razvoj.

Što pomaže?

 • Potražite razloge: to može biti novi parfem ili npr. početak menstruacije. Ali stres ili promjene u obitelji također utječu na dijete, kao i infekcija ili nicanje zubića.
 • Promjena rutine dojenja: zašto ne bi ste promijenili položaj dojenja ili dojili bebu koja je napola u snu.
 • Nadohrana: ako je potrebno, možete osigurati dohranu prilagođenu uz dojenje s izdojenim majčinim mlijekom ili s Pre mliječnom formulom.

Također, posavjetujte se s patronažnom sestrom ili savjetnicom za dojenje za daljnju pomoć.

4. Što učiniti s bolnim bradavicama?

Bolne bradavice česte su u ranim fazama dojenja. Većinu vremena, nastaju zbog nepravilnog hvatanja bradavice.

Što pomaže?

 • Otkrijte uzroke i ispravite ih koliko je god moguće, posebno vježbajte pravilan prihvat dojke i provjeravajte djetetov lingvalni ili labijalni frenulum.
 • Obratite pažnju na higijenu i perite bradavice čistom vodom, mijenjajte jastučiće za dojenje i grudnjake redovito.
 • Zaštitite bolne bradavice od pritiska odjeće, koristite kremu za bradavice/majčino mlijeko za njegu bradavica.

Ako nastanu pukotine (ragade) ili nema poboljšanja unatoč trudu, treba potražiti savjet od ginekologa, patronažne sestre ili savjetnice za dojenje.