Proizvodanja mlijeka: najbolji savjeti za natečene mliječne žlijezde

Skoro preko noći Vaše će grudi nabubriti i činiti se velikima, teškima i vrlo punima – Vaše mlijeko je tu! Ovaj hormonski proces, koji obilježava prelazak sa prvog mlijeka – kolostruma, koji je bogat imunološkim tvarima – do zrelog majčinog mlijeka, opisan je kao blago neugodan do bolan. Saznajte što Vam pomaže kod proizvodnje mlijeka i koji domaći lijekovi mogu ublažiti simptome.

Stvaranje mlijeka

Već tijekom trudnoće, Vaše tijelo se pripremilo za kasniju proizvodnju mlijeka. Žljezdano tkivo je opskrbljeno s više krvi, areola i bradavice poprime tamniju boju nego prije trudnoće. Često krvne žile postanu istaknutije ispod kože te dojke djeluju veće. Od trećeg tromjesječja trudnoće nadalje, nekim - no ne svim – trudnicama ističe malo kolostruma. Naime, ovo ne govori ništa o mogućnosti dojenja, jedino pruža informaciju o balansu hormona.

Početni signal za proizvodnju mlijeka potaknut je izlaskom placente. Tijekom svih mjeseci trudnoće, placenta je proizvodila hormone koji su spriječavali proizvodnju mlijeka. Kada dijete počne sisati, Vaše tijelo prima signale kojima se prenosi informacija da je vrijeme za proizvodnju mlijeka te da je potrebno prilagoditi količinu mlijeka djetetovim potrebama.

To je razlog, zašto nakon poroda mliječne žlijezde u grudima proizvode više majčinog mlijeka -započinje „obilna laktacija“. Kolostrum, zovemo ga još i prvo mlijeko koje se izlučuje u prvim satima i danima nakon rođenja je gust, uglavnom žućkast te sadrži visoku koncentraciju svih potrebnih nutrijenata, kao što su masti, proteini i ugljikohidrati te velik broj živih stanica i bakterija koje pomažu razvoju zdravih crijeva. Štoviše, kolostrum sadrži puno važnih antitijela koji štite djetetov nerazvijeni organizam.

Dozvolite svom djetetu da u prvih nekoliko dana često sisa i bude u Vašoj blizini. Dojenje u bolnici najbolje funkcionira ako je dijete 24 sata u sobi s Vama te napušta mjesto uz Vašu dojku samo kada je potrebno promijeniti pelenu, kupanje, spavanje ili pregled.

Prijelazna faza mlijeka se uglavnom pojavljuje između drugog i desetog dana nakon poroda.

Ukratko:

Početak stvaranja majčinog mlijeka, kako se u svakodnevnom jeziku naziva početno povećanje mliječnih žlijezda, potaknuto je pojačanim dotokom krvi u tkivo mliječnih žlijezda te povećanim nakupljanjem limfe. Pojavljuje se između drugog i petog, a ponekad i desetog dana nakon poroda. Dvije trećine natečenosti uzrokuje začepljena limfa. Ako Vaša patronažna sestra ili savjetnik za dojenje pričaju o „početnom povećanju mliječnih žlijezda“, govore o nadolaženju mlijeka.

Simptomi i znakovi: Kako primijetiti nadolaženje mlijeka?

Vaša koža je zategnuta. Čini Vam se da su Vaše grudi odjednom znatno većeg volumena. Grudnjak za dojilje kojeg ste kupili kao mjeru predostrožnosti može biti premalen iako ste kupili veću veličinu. Ako se sve navedeno odnosi na Vas, u procesu ste dolaska mlijeka.

Znakovi naviranja mlijeka:

 • teške, pune grudi
 • zategnuta koža
 • moguća velika osjetljivost na dodir i pritisak
 • moguće crvenilo ili blaga povišena temperatura u području prsa

Osjećaji napetosti i težine su isprva često neugodni. U isto vrijeme, možete se opustiti jer je otpuštanje mlijeka dobar znak. Počinje obilno stvaranje mlijeka i Vaše dijete će biti dobro nahranjeno!

Dobro je znati

Jeste li primili infuziju tijekom poroda? Natečenost tada često traje nekoliko dana duže jer se dodatna tekućina nakupila i u tkivu dojke. Ovo zadržavanje vode, u određenim okolnostima, može otežati simptome otpuštanja mlijeka.

Bolovi i problemi tijekom stvaranja mlijeka

Ublažavanje popratnih simptoma

Dojenje u periodu neposrednom nakon poroda često još ne prati ritam. Prijelazi između kratkog drijemanja na kauču, dojenja, mijenjanja pelena i divljenja djetetu trebaju glatko teći jedan za drugim. Najbolji način kako potaknuti otpuštanje mlijeka je da pustite svoje dijete da sisa, sisa, sisa.

Često sisanje održava visoku razinu potrebnih hormona, što ima pozitivan utjecaj na laktaciju. To znači da će je period otpuštanja mlijeka ranije završiti. U isto vrijeme, postavljate temelje za optimalnu opskrbu djeteta majčinim mlijekom. I nakon tolikih mjeseci trudnoće lijepo je osjetiti Vaše dijeti na svojoj koži, zar ne?

Prije dojenja

Kako bi ublažile napetost u grudima, mnogim ženama ugodna je vlažna toplina ručnika ili toplog jastuka s košticama trešnje ili ljuske pira na grudima. Pažljive masaže grudi - od baze do bradavice – mogu pomoći pri otpuštanju pritiska i napetosti izdajajući malo mlijeka. Ovo može pomoći Vašem djetetu da lakše sisa kada su bradavica i areola vrlo raširene, odnosno ravne u odnosu na tkivo natečene dojke.

Važno:

Ne vršite pritisak na Vaše grudi! Ako je bol snažna, lijekovi protiv bolova koji se mogu primjenjivati uz dojenje pomažu. O tome se posavjetujte s patronažnom sestrom i ginekologom.

Tijekom dojenja

Pokušajte dojiti u položaju u kojem Vaše dijete može dobro isprazniti dojku. Ako ste savladali različite položaje dojenja: to je predivno, mijenjajte ih! Ako niste, pridržavajte se položaja koji ste savladali i fokusirajte se na užitak pri dojenju.

Važno:

Osobito na početku uspostavljanja odnosa između Vas i Vašeg djeteta kod dojenja, često može duže potrajati – posebno tijekom perioda otpuštanja mlijeka dok Vaše dijete ne savlada sisanje. Stoga udobno se smjestite svaki puta kada dojite! Podizanje nogu na stolac ili podizanje stopala te naslanjanje na jastuke koji pružaju potporu Vašim leđima i rukama pomaže spriječiti dodatni pritisak ili bol u leđima.

Nakon dojenja

Hladite Vaše grudi 15 do 20 minuta. Za to su prikladni hladni oblozi posebno prilagođeni Vašim grudima, poput oblozi od bijelog kupusa. Bradavica i areola moraju ostati nepokrivene.

Važno:

Vjerujte svojim instinktima kada su u pitanju temperature. Hladni oblozi iz hladnjaka su savršeni za neke žene, dok su drugima prehladni. Uvijek stavite tkaninu između Vaših grudi i obloga. Nemojte ih hladiti duže od 20 minuta kako time ne biste utjecali na laktaciju.

Česti položaji tijekom dojenja

Udobno se smjestite za dojenje! Ovo je posebno važno u periodu otpuštanja mlijeka i za sve druge položaje dojenja. Dobro poduprite ruke, noge i leđa te se naslonite kako biste bili u opuštenom položaju. Podignite noge. Izaberite ugodan stolac na kojem je ugodno duže sjediti. Na ovaj način izbjegavate dodatnu bol i napetost u mišićima.

Dojenje uglavnom dobro funkcionira u položaju kolijevke. Glava Vašeg djeteta naslonjena je uz Vaš lakat na razini Vaših grudi, a stopala su okrenuta prema suprotnoj strani Vaših prsa. Dok pridržavate glavu Vašeg djeteta jednom rukom, Vaša druga ruka je slobodna da pomogne djetetu pri hvatanju. Jastuk za dojenje nije nužan, no pomaže pri održavanju djeteta i Vaših grudi u jednom položaju.

Položaj nogometne lopte je praktičan i ugodan položaj, posebno ako imate velike grudi, Vaše dijete je jako malo, ili ako dojite blizance istovremeno. Čak i ako ste imali carski rez, možete primijeniti ovaj položaj kako biste izbjegli sviježu abdominalnu ranu. Ako nudite desnu dojku, stavite bebu ispod desne ruke. Djetetov trbuščić pripojen je uz Vašu desnu stranu tako da su mu noge okrenute iza Vas. Glava i guza Vašeg djeteta bit će na jednakoj visini, uši, ramena i kukovi nalazit će se u ravnoj liniji i glava će biti opuštena u Vašoj desnoj ruci u visini bradavice. Poduprite ruku i dlan jastucima kako Vaša beba ne bi skliznula iz tog položaja i kako biste opustili svoju ruku. Koristite svoju lijevu ruku kako biste napravili „C“ položaj i pomogli Vašem djetetu pri hvatanju.

Dojenje u ležećem položaju je posebno opuštajuće – no potrebno je malo više za postizanje tog položaja. Isprobajte može li Vaše dijete uhvatiti bradavicu dok ležite, možda uz potporu leđa jastucima s kauča. Ranu carskog reza od slučajnih udaraca možete zaštiti postavljanjem čvršćeg i tanjeg jastuka ispred Vašeg abdomena. Uz veće grudi, dojenje u ležećem položaju može biti ugodno samo nakon otpuštanja mlijeka – probajte ponovno nekoliko dana kasnije ako ne uspije prvih nekoliko puta.

Ukratko:

Pokušajte mijenjati položaje u kojima dojite. Na taj način se dojke dobro isprazne i proizvodnja mlijeka je optimalno stimulirana. Ako Vam to ne uspijeva, možete se savjetovati s Vašom patronažnom sestrom ili savjetnikom za dojenje. Oboje su obučeni kako bi Vam pomogli.

Najbolji kućni lijekovi – što pomaže kod otpuštanja mlijeka?

Koji su najbolji načini za ublažiti simptome kod kuće?

Oblozi od skute

Obloge od skute i kupusa je lako pripremiti kod kuće. Sami možete lako napraviti obloge od skute:

 1. Na pamučnu tkaninu rasprostrite tanak sloj skute te ostavite u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi.
 2. Stavite oblog na grudi nakon dojenja.
 3. Nemojte pokriti bradavicu i areolu.

Pamučne tkanine se mogu oprati i ponovo iskoristiti nakon hlađenja. Skuta je dostupna u dućanima, skladištenje je jednostavno i nije potrebna priprema za korištenje.

Oblozi od kupusa

Obloge od kupusa je lako pripremiti:

 1. Operite i dobro osušite listove.
 2. Izrežite zadebljane dijelove.
 3. Zatim uzmite valjak ili bocu i temeljito valjajte listove dok ne ispuste sok.
 4. Stavite listove na Vaše grudi ne prekrivajući bradavicu i sve prekrijte vunenom ili pamučnom tkaninom.
 5. Nakon 20 do 30 minuta, maknite list kupusa i toplom vodom operite grudi.
 6. Nakon toga bacite listove kupusa.

Jastučići od trešnjinih koštica

Jastučići od trešnjinih koštica ne pomažu samo djetetovom trbuščiću – mogu se koristiti kao topli ili hladni oblozi kod začepljenih mliječnih kanala i otpuštanja mlijeka.

Posebni čajevi koji pomažu pri stvaranju mlijeka nisu preporučeni u ovako ranoj fazi laktacije.

Proizvodnja mlijeka u određenim situacijama

U nekim situacijama, otpuštanje mlijeka je posebno izazovno. Kod teških poroda i kod djece koja su ranije rođena ili bolesna, stvarenje mlijeka je isto malo drugačije.

Dolazak kod prijevremeno rođenog djeteta

Prijevremeno rođena djeca (nedonoščad) koja su rođena između 24. i prije 32. tjedna trudnoće uglavnom prvih nekoliko tjedana provedu u inkubatoru. Uglavnom dojenje nije moguće jer je dijete još uvijek preslabo da bi sisalo. U takvim slučajevima, dijete će biti hranjeno putem sonde ili pomoću bočice.

Proizvodnja mlijeka u ovim situacijama će biti potaknuto ako:

 • Ako Vaše dijete ne može nikako sisati iz dojke, izdajajte se između 10 i 12 puta u toku 24 sata, možete se koristiti rukom ili pumpom – najmanje jednom do dva puta tijekom noći.
 • Održavajte kontakt koža na kožu sa svojim djetetom što je više moguće (tzv.“ klokanska skrb“).

Svaka kap majčinog mlijeka je iznimno važna za nedonoščad. Međutim, zbog odvojenosti majke i djeteta proizvodnja mlijeka može biti odgođena. U ovom slučaju podrška obučenih stručnjaka pomaže pri započinjanju procesa laktacije.

Ovo vrijedi i za djecu koja su rođena bolesna ili se brzo nakon poroda razbole. Kako biste stimulirali laktaciju i dobro se nosili s otpuštanjem mlijeka, važan međukorak prije dojenja je ispuštanje mlijeka.

„Kasnije rođena nedonoščad“ koja su rođena između 32 i prije 37 tjedna trudnoće su uglavnom na početku zbrinuta na odjelu neonatologije. No često postoji mogućnost da odmah možete dojiti dijete. Iako je sisanje otežano ispočetka, kožni dodir između Vas i Vašeg djeteta će Vam pomoći potaknuti laktaciju. Nadopunite maženje i početne pokušaje hvatanja sa dodatnim ispuštanjem mlijeka.

Redovito izdajanje mlijeka važno je za redovito pražnjenje dojki kako biste redovito ispraznili dojke, smanjili osjećaj napetosti i potaknuli daljnju laktaciju. Uz kombinaciju grijanja, hlađenja i ako je potrebno lijekova za ublažavanje bolova, možete dobro regulirati otpuštanje mlijeka.

Dolazak mlijeka nakon carskog reza

Dojilje često – no ne uvijek – susretnu se s problemima nadolaska mlijeka nakon carskog reza. No ne brinite: dogoditi će se! Različiti čimbenici utječu na vrijeme naviranja mlijeka: Posebice, dojenje odmah nakon poroda te učestalost dojenja, čest i opušten kožni kontakt kao i nelagoda kod dojilja koju uzrokuje bol.

Pronađite odgovarajući položaj za dojenje te dojite što češće možete, najmanje 10 do 12 puta unutar 24 sata. Neka novorođenčad su umorna ili nemirna zbog lijekova koji se primjenjuju tijekom poroda. Ako često dojenje nije moguće, barem održite što je više moguće kožnog kontakta.

Ukratko:

Jaka bol može spriječiti laktaciju. Konzultirajte se o količini lijekova za ublažavanje bolova s primaljom i bolničkim osobljem. Osigurate si dovoljno potrebnog odmora nakon operacije. Možda ćete trebati kućnu pomoć oko održavanja čistoće kod kuće i osiguravanja toplog obroka prvih nekoliko dana dok se brinete za Vaše novorođenče i dok ne osnažite.

Nadolaženje mlijeka uz primarno odvikavanje

Primarno odvikavanje znači da ste se odlučili za odvikavanje od dojenja unutar prvih 36 sati od poroda. U ovom periodu možete dojiti dijete, na primjer nahraniti dijete kolostrumom, i zatim prestati dojiti. Također, možete dijete hraniti na bočicu od početka.

U oba slučaja, otpuštanje mlijeka se može pojaviti. Slijedeći koraci prikladni su za pružanje olakšanja:

 1. konstantno grijte svoje grudi, izdajajte se, hladite grudi;,
 2. nosite grudnjake ili topove koji su Vam malo uži

Pri izdajanju rukom ili pumpom pazite da ispustite samo malo mlijeka. Ovo smanjuje proizvodnju mlijeka i stanice odgovorne za proizvodnju mlijeka će s vremenom prestati raditi. Primarno odvikavanje može potrajati nekoliko dana, ponekad i nekoliko tjedana.

Ukratko:

Odvikavanje uz pomoć lijekova može samo djelomično spriječiti početak obilne laktacije. Otpuštanje mlijeka se može svejedno pojaviti, što također treba liječiti.

Najbolji savjeti za majke i očeve:

Savjeti za majke:

Sigurno čete čuti tijekom nekoliko zadnjih tjedana trudnoće: odmarajte se dok možete! Rani postporođajni period, zajedno s otpuštanje mlijeka, je dobar pokazitelj da je Vaše tijelo izvelo čudo. Sada su potrebni snaga i vrijeme, u prvih 40 dana nakon poroda, dok se u potpunosti ne oporavite i dok se ne priviknete na novonastalu situaciju. Možda ćete većinu ovog vremena provesti u krevetu ili se fizički odmarati i relaksirati. Uživajte u ovom važnom periodu preokreta i čuda u kojem se možete povući bez da ste boleni.

Ležanje na kauču ili u krevetu uz svoje dijete je vrlo opuštajuće. Zapravo, prvih nekoliko dana sa djetetom se uglavnom svode na gledanje, dojenje, maženje i milovanje, promjenu pelena i puno sna.

Savjet:

Ako je otpuštanje mlijeka bolno za Vas, konstantno grijte svoje grudi prije dojenja i hladite nakon dojenja! Prije svega, izbjegavajte gledanje na sat u svojem domu.

Savjeti za očeve:

Vaša partnerica je većinu vremena okupirana djetetom i čestim dojenjem. Koji je najbolji način da sada pomognete?

 • Pružite piće partnerici kada krene dojiti. Pripremite male porcije hrane koje Vaša partnerica može jesti tijekom dojenja.
 • Budite blizu kako biste joj dodali pamučne gaze, pelene ili vlažne maramice ako je potrebno, u slučaju da nešto pođe po krivu za vrijeme dojenja. Ovo se odnosi i na dodavanje obloga od skute, listova kupusa ili hladnih obloga!
 • Preuzmite brigu o svom novorođenčetu ako Vaša partnerica nakon dojenja želi ohladiti dojku ili treba trenutak da se osvježi. Mijenjanje pelena, nošenje uokolo ili tiho pjevanje uspavanki dobre su stvari dok mama i beba ponovno ne počnu dojiti.
 • Držite entuzijastičnu obitelj i prijatelje podalje – u dogovoru sa svojom partnericom – dok Vaša partnerica prolazi kroz period otpuštanja mlijeka.

Ugoščivanje i ugodni razgovori su uglavnom otežani tijekom ovog perioda. Majka i dijete tijekom ovog prvog posporođajnog perioda trebaju odmor, dobru hranu i puno sna. Nedostaje li Vašoj partnerici obitelj ili žudi za zabavom? U tom slučaju posjet je prekrasan. Bilo bi još bolje kada bi posjetilac donio hranu za sve i obavio neke stvari u kućanstvu. Tako imate više vremena da se oboje posvetite Vašem novorođenčetu.

U svakom slučaju, najbolja podrška Vašoj partnerici je da joj pokažete da ste tu za nju.

Česta pitanja o proizvodnji mlijeka

1. Kakav je osjećaj kada nadolazi mlijeko?

Tijekom naviranja mlijeka, dojke postanu punije i teže. Povećava se cirkulacija krvi, koža je zategnuta i tkivo djeluje otečeno. Uglavnom se to događa između drugog i petog dana nakon poroda.

Otpuštanje mlijeka se razlikuje od žene do žene, ponekad su dojke neugodno čvrste i novorođenče jedva ustima uhvati bradavicu. Kod nekih žena, otpuštanje mlijeka je vrlo očito kroz povećanu proizvodnju mlijeka i punije grudi.

2. Kada započinje stvaranje mlijeka?

Stvaranje mlijeka se uglavnom pojavljuje između drugog i petog dana nakon poroda. Dojite svoje dijete što je ranije moguće nakon poroda i dojite Vaše dijete najmanje deset do dvanaest puta u 24 sata. Maženje, puno kontakta koža na kožu kao i odmor dodatno pomažu otpuštanju mlijeka. Jednom kada se nadolaženje mlijeka uspostavi, možete se opustiti i uživati u prednostima dojenja.

Različiti čimbenici mogu utjecati na odgodu stvaranje mlijeka:

 • porod i ozljede zadobivene tijekom poroda
 • carski rez
 • lijekovi i infuzija tijekom poroda
 • duža razdvojenost majke i djeteta nakon poroda

3. Koji je najbolji način da Vaše dijete uhvati dojku nakon stvaranja mlijeka?

Ako su bradavice jako ravne, ponekad je novorođenčetu teško ustima uhvatiti bradavicu. Nježna masaža grudi bez dodatnog pritiska, kao i vlažna toplina, otpuštaju tkivo na način da dojke nisu toliko zategnite i osjetljivost na dodir se smanji.

Olakšavanje obrnutim pritiskom smanjuje otečenost u areoli na kratko vrijeme. Da biste primjenili ovu tehniku, prstima lagano pritisnite otečene dijelove areole. Na taj način kratkotrajno potiščete vodu u tkivu areole i bradavica je dostupnija Vašem djetetu da je uhvati ustima.

Različiti položaji dojenja su prikladni ovisno o odnosu majke i djeteta. Uglavnom, položaji kolijevke ili nogometne lopte su najuspješniji kada se dijete pokušava uhvatiti.

4. Koja je razlika između nadolaženja mlijeka i začepljenih mliječnih kanalića?

Otpuštanje mlijeka se pojavljuje samo u prvih nekoliko dana nakon poroda. Tkivo cijele dojke se čini otečeno i toplo, te ima vrlo jaku cirkulaciju krvi. Dojke su vrlo čvrste, te ponekad dodir može biti vrlo neugodan.

U slučaju kada su mliječni kanali začepljeni, pojedina područja grudi su čvršća i ponekad crvena. Druga područja, doduše, gdje kanalići nisu začepljeni, su meka, nisu crvena ni otečena. Začepljeni mliječni kanali bi trebali biti liječeni što prije!

U oba slučaja, svakako, često dojenje i grijanje Vaših grudi prije hranjenja i hlađenje nakon će olakšati simptome.

5. Što se događa ako dođe do zastoja mlijeka?

Nekada se prelazak sa početne na obilnu laktaciju ne odvije glatko. Tipični simptomi početka stvaranja mlijeka se jedva pojavljuju ili se uopće ne pojavljuju. To uznemirava mnoge majke te ih navodi na mišljenje da ne proizvode dovoljno mlijeka. Najbolji indikator obilne proizvodnje mlijeka je lagan porast težine djeteta, čak i bez snažnih popratnih simptoma otpuštanja mlijeka.

Nakon teškog, napornog poroda, nakon uzimanja lijekova ili nakon carskog reza, stvaranje mlijeka može biti odgođeno. Oklijevanje, rijetko dojenje u prvih nekoliko dana nakon poroda isto produljuje vrijeme stvaranja mlijeka. U tom pogledu potrebno je strpljenje. Ako je potrebna nadohrana, najbolje ju je provoditi na način prilagođen dojenju i pod stručnim vodstvom primalje ili savjetnika za dojenje.

U rijetkim slučajevima, prirodni razlozi ili bolesti majke ili djeteta preveniraju prijelaz na obilnu laktaciju. Blisko nadgledanje zdravstvenih djelatnika i obučenih specijalista o dojenju se preporuča kako bi se pronašli izvori problema.