Carski rez

Prilikom carskog reza fetus se kirurškim zahvatom vadi iz maternice (prerezivanjem prednje trbušne stjenke i maternice). Carski rez može se izvoditi kao primarni i kao sekundarni carski rez. Kod primarnog carskog reza, carski rez unaprijed se planira i izvodi prije početka trudova. Sekundarni carski rez obično se izvodi nakon što je započeo porođaj. Obično je posljedica komplikacija koje su nastupile za vrijeme trajanja porođaja i koje su prirodan porođaj učinile previše rizičnim.

U Hrvatskoj se oko 24% djece rodi carskim rezom. Taj postotak je značajno porastao zadnjih godina. Tijekom carskog reza novorođenče ne prolazi kroz prirodni porođajni kanal pa tako ne dolazi u kontakt s majčinom vaginalnom mikroflorom. Istraživanja pokazuju da se crijevna mikroflora djece rođene carskim rezom razlikuje od one kod djece rođene vaginalnim porodom.

Dojenje je i u slučaju carskog reza najbolji način prehrane jer majčino mlijeko sadrži vrijedne sastojke poput probiotika i prebiotika. Ukoliko ne dojite, zatražite savjet u rodilištu ili kod pedijatra koja mliječna hrana je prikladna za vaše dijete. Kod djece rođene carskim rezom koja iz nekog razloga nisu dojena mliječna hrana za dojenčad koja sadrži probiotike i prebiotike može imati povoljan učinak na crijevnu mikrofloru.