Carski rez

Prilikom carskog reza dijete se kirurškim zahvatom vadi iz maternice (prerezivanjem prednje trbušne stjenke i maternice). Carski rez može se izvoditi kao primarni i kao sekundarni carski rez. 

U Hrvatskoj se oko 24% djece rodi carskim rezom. Taj postotak je značajno porastao zadnjih godina.

Tijekom carskog reza dijete ne prolazi kroz prirodni porođajni kanal pa tako ne dolazi u kontakt s majčinom vaginalnom mikroflorom. Istraživanja pokazuju da se crijevna mikroflora djece rođene carskim rezom razlikuje od one kod djece rođene vaginalnim porodom. Crijevna mikroflora djece koja se rode prirodnim putem, kroz porođajni kanal, sličnija je vaginalnoj flori njihovih majki, stoga sadrži više laktobacila i bifidobakterija. Te korisne bakterije nude "zaštitu iznutra", a također pružaju posebnu zaštitu od alergija. Laktobacili se u znanosti često nazivaju "pionirskim bakterijama": u posebno velikom broju prisutni su kod vaginalno rođene novorođenčadi i među prvim su kolonizatorima crijeva. Stoga su posebno važni za novorođeno dijete jer podržavaju stvaranje uravnotežene crijevne flore od samog početka.

Dojenje je i u slučaju carskog reza najbolji način prehrane jer majčino mlijeko sadrži vrijedne sastojke poput probiotika i prebiotika, koji od samog početka podržavaju stvaranje uravnotežene crijevne mikroflore.
Više informacija o komponentama majčinog mlijeka.

Ukoliko ne dojite, zatražite savjet u rodilištu ili kod pedijatra koja mliječna hrana je prikladna za vaše dijete. Kod djece rođene carskim rezom koja iz nekog razloga nisu dojena mliječna hrana za dojenčad koja sadrži probiotike i prebiotike može imati povoljan učinak na crijevnu mikrofloru.

Dobro je znati: HiPP BIO COMBIOTIK® pruža Vašoj bebi sve što joj je potrebno za zdrav početak života - bez obzira kako je rođena.

Više informacija o porodu carskim rezom