Majčino mlijeko sadrži vrijedne hranjive tvari i sastojke, kao što su lako probavljivi proteini i vrijedne, višestruko nezasićene masne kiseline (LCP, kao što su DHA i ARA), koje pomažu u razvoju mozga i vida. Majčino mlijeko također sadrži prirodne kulture mliječne kiseline (probiotike) i prebiotička prehrambena vlakna (oligosaharide). Prirodne kulture bakterija mliječne kiseline koloniziraju crijevo dojenog djeteta i brane ga od neželjenih bakterija. To je zaštitna funkcija koja dojenu djecu može zaštititi od alergija i bolesti. Prebiotska prehrambena vlakna (prebiotici) služe kao "hrana" za probiotike i doprinose zdravoj crijevnoj flori.
Majčino mlijeko
Laktoza
... potiče rast korisnih crijevnih bakterija.
Prebiotici
Majčino mlijeko bogato je prebiotičkim oligosaharidima,
koji pozitivno utječu na crijevnu floru.
Probiotici
Majčino mlijeko sadrži različite bakterije s pozitivnim učincima,
koje se koloniziraju u crijevu djeteta.
Proteini
Majčino mlijeko sadrži poželjne žive bakterijske kulture, koje koloniziraju djetetova crijeva. Majčino mlijeko sadrži malu količinu visoko kvalitetnih proteina prilagođenih potrebama djeteta (približno 1,7 g na 100 kcal).
LCP
Dugolančane višestruko nezasićene masne kiseline (ARA, DHA) podržavaju razvoj mozga i živčanih stanica, kao i vida.