Osim kao hranjiva povrtna kultura, patlidžan se u pojedinim zemljama primjenjuje i u medicinske svrhe.
Tradicionalna kineska medicina priznaje ovu biljku kao odlično sredstvo za liječenje gastritisa.
Poznata je i primjena obloga od lišća biljke ili mesa ploda u svrhu ublažavanja upala.
Ovo povrće je odličan izvor vitamina K, C, A, B1, B3, B6 i folne kiseline.
Bogato je i mineralnim tvarima kalijem, kalcijem, fosforom, bakrom i magnezijem.
Obiluje vlaknima koja imaju višestruko značenje za organizam, kao što je regulacija razine šećera u krvi, pridonose osjećaju sitosti.
Poseban interes znanstvenika izazvao je nasunin - fitonutrijent iz patlidžana snažnog antioksidativnog djelovanja.
Dokazano je da ovaj sastojak pospješuje izlučivanje viška željeza iz organizma, što je od velikog značaja u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.
Također, prema nekim studijama ovaj antioksidans ima veliki potencijal u prevenciji raka te suzbijanju rasta i širenja stanica raka.
Patlidžan je povrće s niskim udjelom ugljikohidrata, ne sadrži masti i ima svega 20 kalorija po šalici.
Gorke tvari u patlidžanu zaslužne su za suzbijanje grčeva želuca te ostalih želučanih i crijevnih tegoba.