Skip to main content

Trudnički kalendar: sve o Vašem putovanju od začeća do rođenja djeteta

Planirate li zatrudnjeti ili već očekujete dijete? Naš HiPP trudnički kalendar prati vas na ovom putovanju - na sljedećim stranicama možete pročitati sve o razvoju djeteta. Iz tjedna u tjedan saznajte što možete očekivati u tom tjednu trudnoće.

Trudnoća je vrlo lijepo i uzbudljivo vrijeme za buduće majke, a naravno i za buduće očeve. Svaki tjedan trudnoće za vas sprema nova iznenađenja. Naš HiPP trudnički kalendar pruža vam pregled najvažnijih događaja tijekom 40 tjedana trudnoće. Saznajte više o svakom pojedinom tjednu:

  • Koliko je velika moja beba?
  • Koje razvojne korake prolazi moja beba?
  • Koje znakove i simptome mogu primijetiti?
  • Kako ću se osjećati kao buduća majka?

HiPP Trudnički kalendar bavi se raznim problemima s kojima se možda suočavate. Mnogi korisni savjeti i objašnjenja pomoći će vam da razumijete što se događa u vašem tijelu za vrijeme trudnoće.

Kako računati tjedne trudnoće

Trudnoća obično traje 40 tjedana. Brojanje početka trudnoće započinje prvog dana zadnje menstruacije iako još niste trudni. Ovaj način računjanja početka trudnoće se uzima zato što se ne može točno znati kad se začeće dogodilo, ali vi točno znate dan svoje posljednje menstruacije. Krajem drugog tjedna nakon početka menstruacije ovulirate i jajna stanica bude oplođena. Devet mjeseci kasnije, vaše dijete će se roditi.

Brzo ćete se upoznati s tim kako se računa vaša trudnoća (npr. tjedan 4+3). Uvijek se mjeri na točan dan: u prosjeku prođe 280 dana ili 40 tjedana između prvog dana vaše posljednje menstruacije i rođenja djeteta. Napredovanje vaše trudnoće broji se u tjednima, a zatim i danima, tako da brojevi od 1 do 6 iza znaka plus predstavljaju dane.

Uzimajući naš prethodni primjer "tjedan 4 +3": Brojite pune tjedne plus dane sljedećeg tjedna, što znači da ste trudni 4 tjedna i 3 dana. Također možete reći i da ste u 5. tjednu trudnoće.

Recimo da je vaša posljednja menstruacija započela u četvrtak. Budući da ste trudni 4+3 tjedna znači da su prošla 4 tjedna nakon prvog dana vaše zadnje menstruacije plus petak (+1), subota (+2) i nedjelja (+3). 

Tromjesečja trudnoće

Nakon što se oplođeno jajašce uspješno ugradi u maternicu, Vaše će se dijete vrlo brzo razvijati. Ovo razvojno putovanje tijekom trudnoće možemo podijeliti u 3 važne faze, koje traju približno po 3 mjeseca – tzv. tromjesečja. Treće tromjesečje obično je nešto duže i označava posljednji razvojni skok vaše bebe prije rođenja.

Koristite naš HiPP trudnički kalendar za praćenje trudnoće iz tjedna u tjedan. Naša „HiPP pisma trudnicama”, koja ćemo vam redovito slati, pružit će vam i puno informacija i prehrambenih savjeta tijekom trudnoće.