Skip to main content

Tjedni trudnoće:

20. tjedan trudnoće: Sada ste na pola puta!

Veličina bebe u 20. tjednu trudnoće

Vaša je beba do 20. tjedna trudnoće dugačka oko 16 do 20 centimetara. To je veličina patlidžana. Sa trenutnom težinom od 250 do 290 grama - otprilike teškom poput jednog maslaca - prilično je lagana. Međutim, to omogućuje nerođenom djetetu intenzivan potencijal kretanja i okretanje oko vlastite osi.

To je važno kako bi dijete u potpunosti naučilo svoj raspon pokreta i usavršilo osjećaj za ravnotežu. Na taj način beba određuje i doživljava svoje težište.

Razvoj bebe

Vaša beba sada slijedi svoj snažni refleks pokreta. Rotira se oko sebe, radi kolutove i tako dovodi do mreškanja plodne vode. Količina amnionske tekućine postupno se povećava i prilagođava djetetovom rastu. Stoga je dobro zaštićeno od bilo kakvog pritiska na trbuh.

Bebe koriste ruke za vježbanje kretanja i puzanja, što će biti važno nakon što se rode, jer tako dopiru do majčinih grudi kako bi stimulirali proizvodnju mlijeka i pomogli si pri dojenju. Iako se beba nakon poroda obično daje ravno majci kako bi mogla držati novorođenče u naručju, ovaj je refleks i dalje presudan dio njihovog razvoja. Bebe koje puze majčinim grudima ključni su čovjekov instinkt još u ranoj fazi naše evolucije kao vrste, a i dalje je važno u našem civiliziranom svijetu jer pomaže bebama da vježbaju i proširuju raspon pokreta u prvih nekoliko tjedana i mjeseci izvan maternice.

20. tjedan je i tjedan u kojem se djetetove obrve počinju razvijati. One će ostati takve cijeli život. Može pomicati kapke, iako će ih sljedećih nekoliko tjedana držati zatvorenim.

Još jedan razvojni korak ovog tjedna je pamćenje vaše bebe. Od sada će moći prepoznati određene zvukove ili glazbu koju čuje u maternici. Stoga biste možda željeli početi pjevati ili svirati uspavanku svojoj bebi navečer, jer će je prepoznati kad se rodi i možda će bolje zaspati kad je čuje.

Ako napravite ultrazvučni pregled između 19. i 21. tjedna, liječnik će pažljivo pregledati udove vaše bebe i njezine unutarnje organe. Bebino malo srce bit će jasno prepoznatljivo, otkucavat će, a mozak se sada razvio do te mjere da se mogu jasno vidjeti njegove najvažnije regije. Vaš će liječnik također provjeriti jesu li bubrezi anatomski ispravni, a crijeva prohodna.

Kako se buduća mama osjeća u 20. tjednu trudnoće

Ako ste već mama, gotovo sigurno ćete djetetove spretne pokrete već osjetiti kao nježne trnce. Žene u drugoj ili trećoj trudnoći osjetljivije su na to od žena koje to nikada prije nisu doživjele.

Trudnice koje će po prvi puta postati mame, sigurno će biti malo nestrpljive i pitati se kad će prvi put osjetiti kako se njihova beba miče. Zapravo se to već dogodilo, ali niste to primijetili jer je bilo vrlo slabo i niste mogli prepoznati. Počet ćete osjećati kako se vaša beba pomiče u nekom trenutku između 20. i 24. tjedna ako vam je ovo prva trudnoća. 20. je tjedan kada se bebe počinju više kretati, pa postoji šansa da ćete to osjetiti jer će njihovi pokreti uzrokovati mreškanje plodne vode. Prvo što osjećate može biti „mjehurićasto“, rezultat mreškanja plodne vode.

Bez obzira osjećate li „mjehuriće sapunice“ koji vam pucaju na trbuhu ili leptira koji maše krilima, ovi nježni "udarci nogom" u vašoj maternici neki su od najuzbudljivijih trenutaka vaše trudnoće i ostat će s vama zauvijek.

Ako je posteljica više naprijed (prednja posteljica) ili ako je vaš trbušni zid malo deblji, djetetovi pokreti bit će "prigušeni" i osjetit ćete ih tek nešto kasnije. Još nećete moći vidjeti ili osjetiti kako se kreće.

Uobičajeni znakovi i simptomi

Postoje različiti simptomi i mjere predostrožnosti koje vaše tijelo poduzima kao rezultat hormonalnih promjena koje ste doživjeli posljednjih nekoliko tjedana.

Pojačani iscjedak

Povremeno ćete primijetiti pojačani iscjedak iz vagine. Ovo je način na koji vaše tijelo "čisti" rodnicu - posebno je važno tijekom trudnoće održavati rodni kanal čistim i bez bakterija. To se događa tako što se proizvodi više tekućine koja "pokupi" sve patogene u vašoj rodnici i tako ih prenosi iz vašeg tijela.

U međuvremenu je vaša beba zaštićena sluznim čepom koji je sigurno postavljen na ulazu u vaš cerviks i naporno radi na zaštiti od patogena. Još uvijek postoji vjerojatnost da bi vaša rodnica mogla pretrpjeti bakterijsku neravnotežu i razviti simptome: trudnoća osobito povećava rizik od gljivične infekcije poznate kao vaginalna mikoza. Stoga budite vrlo oprezni kada koristite javne zahode i ako idete na kupanje.

Vaš iscjedak uvijek treba biti mliječno bijele boje i imati neutralan miris. Ako se promijeni boja ili miris, postane sirast ili osjećate svrbež, posjetite svog liječnika što je prije moguće.

Bolovi u leđima, spuštanje trbuha i iritacija kože

Ovi su simptomi uzrokovani povećanim opterećenjem mišića, tetiva i kože, iako ih možda dugo nećete osjetiti i mogu varirati u težini.

Dobri načini za smanjenje simptoma su redovito vježbanje, pravilno podizanje i nošenje predmeta (kad je to nužno), dobro držanje tijela i kada trebate uvijek si osigurajte pauzu tijekom dana.

Možete ugađati svojoj koži i njegovati je svaki dan kremama ili uljima koja će povećati elastičnost vaše kože, poput HiPP Mama ulje za masažu. Nanesite ulje odmah nakon tuširanja ili kupke, dok je vaša koža još uvijek vlažna.

HiPP Mama ulje za masažu

Lijepa i njegovana trudnica!

  • prilagođeno potrebama kože tijekom i nakon trudnoće
  • s BIO bademovim uljem

Saznajte više

 

Mali trikovi

  • Opustite se i razmazite svoju kožu Kleopatrinom kupkom- mlijeko, morska soli i med.
  • Priuštite si redovite masaže koje će vaše vezivno tkivo učiniti gipkijim.
  • Pjevajte ili svirajte uspavanke svojoj bebi - prepoznat će ih nakon što se rodi.
  • Vježba je važna, pa zašto se ne biste prijavili za satove plivanja/pilatesa /joge?
  • Ako ste preplavljeni svime što se događa i osjećajima koje osjećate, počnite pisati dnevnik - to će biti i lijep način da se sjetite trudnoće.

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Kojim sportovima se mogu baviti?

Važno je razjasniti koji je intenzitet sporta i treninga prikladan za vas i vašu bebu, a to će dijelom ovisiti o tome koliko ste se trenirali prije trudnoće. Ako se nikada prije niste bavili sportom, tijekom trudnoće trebali biste pronaći nešto nježniju aktivnost koja jača vaše mišiće, poput joge, za razliku od nečega što jača izdržljivost i snagu.

Savjet patronažne sestre

"Plivanje je dobra opcija, a mnoge žene uživaju u osjećaju lakoće koji dobije u bazenu. Sve dok vaša trudnoća normalno napreduje, ne morate brinuti o javnim bazenima - vaše je tijelo sada razvilo nekoliko načina kako zaštititi vas i vašu bebu od bakterija." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Prevencija dijabetesa

Ako je dijabetes (osobito dijabetes tipa 1) prisutan u vašoj obitelji, razgovarajte sa svojim liječnikom.

Postoje jasni znakovi i simptomi dijabetesa, pa liječnici budućim mamama redovito rade pretrage. Ako rezultat ukazuje na mogući dijabetes, vaš će liječnik provesti još jedan test kako bi potvrdio ili odbacio sumnje.

Ako se dijagnosticira rano, dijabetes u trudnoći lako se liječi i brzo će proći. Samo ako se ne dijagnosticira do uznapredovale faze, postoji opasnost od komplikacija za vašu bebu, a u konačnici i za vas.

Što učiniti ako moram piti lijekove tijekom trudnoće?

Ako imate infekciju ili neke druge simptome, a želite ili trebate uzimati lijekove, pitajte svog liječnika za pravi lijek. Neki lijekovi uopće nisu dopušteni za trudnice, dok su drugi lijekovi dopušteni, ali samo u određenim fazama trudnoće. Slobodno se raspitajte i o prirodnim lijekovima na biljnoj bazi, jer oni mogu imati niz blagotvornih učinaka na ljudsko tijelo. Uvijek se sjetite pitati svog liječnika o utjecaju prirodnih tvari na vašu bebu.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.