Skip to main content

Tjedni trudnoće:

6. tjedan trudnoće: Vaša beba je sad vidljiva na ultrazvučnom pregledu

Veličina bebe u 6. tjednu trudnoće

U 6. tjednu ćete bebu na ultrazvučnom pregledu moći jasno vidjeti kao malu nakupinu u plodnoj vrećici, koja će se prikazati na zaslonu kao jasno definirana crna šupljina. Ova nakupina će rasti iz tjedna u tjedan, ali za sada je velika oko 3-4 milimetra (otprilike poput zrna leće).

Razvoj bebe

Sićušno srce ubrzano kuca i ako dobro gledate, moći ćete razaznati stražnji dio (koji će se vremenom oblikovati u leđa) i “traku” koja će se oblikovati u kralježnicu.

Taj dio se spušta od vrata i razdvaja u dvije odvojene “grane” koje će kasnije oblikovati djetetove noge. Sada završava kao mali repić koji će kasnije nestati.

U ovoj će fazi liječnik ultrazvukom moći otkriti nosite li blizance. U tom slučaju čuli bi se otkucaji 2 mala srca u maternici.

U prvih nekoliko tjedana trudnoće glava vaše bebe je relativno velika u usporedbi s ostatkom tijela, jer se glava mora razvijati kako bi u njoj mogao stati mozak, koji će kontrolirati daljnji rast svega ostalog.

Nacrt ove male osobe, uključujući svaku fazu njihovog razvoja, detaljno je utvrđen tijekom oplodnje.

Tijekom prvih nekoliko tjedana trudnoće, vaša je beba posebno osjetljiva na poremećaje jer se tada razvijaju njezine ključne i temeljne strukture. Štetni vanjski utjecaji mogu dugoročno oštetiti vaše dijete u ovoj ranoj fazi, tako da rizik od pobačaja nažalost još nije gotov.

Kako bi se osiguralo da plod dobiva sve što mu je potrebno tijekom trudnoće, sad se formira posteljica i pupkovina. Pupčana vrpca je opskrbna linija od posteljice do vaše bebe, pruža joj sve što je potrebno, a spaja se s njezinim tijelom na mjestu gdje će nastati pupak, kad se nakon porođaja prereže pupčana vrpca. To znači da je pupak mali ožiljak, trajni znak kako je nekoć bila povezana s vama, nakon rođenja ne igra nikakvu određenu ulogu.

Kako se buduća mama osjeća u 6. tjednu trudnoće

I dalje ćete se osjećati kao da nosite vreću emocija na leđima – vrlo je teško shvatiti što se sve događa u vašem tijelu. U 6. tjednu kroz glavu će vam prolaziti svakakve misli o vašem djetetu i vašoj trudnoći koja tek počinje. U ovoj fazi ne znate što vas čeka, ali vaš će instinkt učiniti sve što je potrebno kako biste osigurali da vaše dijete zdravo raste.

Uobičajeni znakovi i simptomi

Hormonalne promjene

Hormonalne promjene uzrokuju brojne simptome koji će trajati tijekom cijelog prvog tromjesečja, tj. do kraja trećeg mjeseca vaše trudnoće. Česti simptomi uključuju jutarnje mučnine, srčane probleme i bol u dojkama, kao i osjećaj umora i bezvoljnosti. Nakon tri mjeseca vaše će se tijelo malo naviknuti na promjene koje se događaju, a simptomi koje imate u prvom tromjesečju trebali bi nestati.

Neke žene imaju ozbiljne simptome, dok druge imaju samo blage simptome ili čak nikakve. Također je moguće da tijekom prva tri mjeseca nećete osjetiti mučninu. Simptomi i njihova težina mogu se jako razlikovati i oni u velikoj mjeri ovise o vašem psihološkom stanju, iako prilagodljivost vašeg tijela također igra važnu ulogu.

Bolovi u trbuhu

Ostali simptomi trudnoće tijekom prvih nekoliko tjedana mogu uključivati osjećaj zatezanja u trbuhu, oštre ili tupe bolove. To je zato što se ligamenti koji drže maternicu na mjestu istežu, što je potrebno kako bi se tijekom trudnoće prilagodili rastućoj maternici. Zgušnjavanje zaštitnih sekreta na cerviksu može ponekad rezultirati povećanim iscjetkom iz rodnice, što je normalno pod uvjetom da nema neugodan miris i da je bistre ili mliječno bijele boje.

HiPP Mama ulje za masažu

Lijepa i njegovana trudnica!

  • prilagođeno potrebama kože tijekom i nakon trudnoće
  • s BIO bademovim uljem

Saznajte više

 

Mali trikovi

  • Ako ne nosite grudnjak redovito, trebali biste ga uvijek nositi jer će to pomoći smanjiti bol u dojkama.
  • Obavezno jedite puno svježeg voća i povrća. Vitamini B6 i B12, folna kiselina, željezo, cink i magnezij trenutno su izuzetno važni.
  • Aromaterapija vam može biti od velike pomoći ako se osjećate umorno i mučno vam je - saznajte koji će vam mirisi najviše pomoći.
  • Obavezno se dovoljno krečite i budite fizički aktivni, jer će te na taj način potaknuti tijelo i izbjeći umor.

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Znakovi potencijalnog pobačaja

Bol u trbuhu, zatezanje u trbuhu i drugi bolovi u trbuhu su znakovi trudnoće, ali mogu se razlikovati u smislu jačine. Ako osjetite pojačane ili ritmične bolove ili ako krvarite to bi mogao biti znak spontanog pobačaja. Kao i uvijek tijekom trudnoće, odmah se obratite liječniku ako dođe do ovakvih simptoma ili su simptomi nejasni.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.