Skip to main content

Tjedni trudnoće:

22. tjedan trudnoće: Beba je dostigla polovicu svoje porođajne težine i duljine

Veličina bebe u 22. tjednu trudnoće

U 22. tjednu trudnoće, vaša je beba dugačka oko 28 centimetara, otprilike upola manja od dužine koju će imati kad se rodi. Sada je dugačka otprilike kao klip kukuruza. S tjelesnom težinom od 430 do 475 grama, sada je teška gotovo pola kilograma. Dijete će još puno dobiti na težini do trenutka kada se rodi. To je također važno kako bi se vaša beba nastavila zdravo razvijati izvan maternice.

Razvoj bebe

U 22. tjednu trudnoće vaše dijete izgleda poput novorođenčeta nakon rođenja. Samo što je puno manje. Razvoj slojeva kože uglavnom je završen. Ipak, koža je naborana - zbog nedostatka potkožnog masnog tkiva. To će se dogoditi u sljedećih nekoliko tjedana, jer će se vaša beba poprilično udebljati.

Dlačice na tijelu su sada već narasle. Kosa na glavi, trepavice i obrve su onakve kakve se vide pri rođenju. Razlika je u tome što kosa sada izgleda poput nježne bijele kosice. To je zato što još uvijek u potpunosti nedostaje pigmentacija koja kosi i koži daje boju.

Bebini se prvi mliječni zubi razvijaju u bebinom zubnom grebenu, koji se nalazi ispod desni. Oni će izaći tek između 6. i 9. mjeseca starosti.

Proporcije udova, ruku i nogu, anatomski su razmjerni u odnosu na cijelo tijelo. Nakon 22. tjedna trudnoće beba će sporije rasti u duljinu, ali će brže dobivati na težini.

Povećanje masnog tkiva odvija se vrlo brzo u bliskoj budućnosti. To je osobito važno kako bi vaša beba mogla regulirati toplinu nakon rođenja. Pojednostavljeno, masnoća se pretvara u energiju i tako nastaje toplina.

Vaša beba također apsorbira važna antitijela iz vašeg krvotoka kako bi izgradila svoj imunološki sustav. Imunološke tvari pomažu djetetu da ostane zdravo i da se dobro razvija nakon rođenja. Nešto dobro može dobiti i od laganih infekcija, poput prehlade tijekom trudnoće. Jer sva antitijela koja stvarate korisna su za zdravlje vašeg djeteta. 

Kako se buduća mama osjeća u 22. tjednu trudnoće

U 22. tjednu trudnoće obično možete jasno osjetiti pokrete svoje male bebe. Kad štuca, osjetit ćete to kao ritmičko trzanje. Čak će i vaši članovi obitelji ili prijatelji uskoro moći osjetiti pokrete kad vam stave ruku na trbuh. Ponekad ćete bebu jedva osjetiti, a ponekad je možda i nećete uopće osjetiti, ali ovo nije zabrinjavajuće. Trebali biste iskoristiti vrijeme kad se ne kreće: pred njom je ogroman nalet rasta koji će stvari učiniti primjetno drugačijima.

Do sada ste već sigurno dobili nekoliko kilograma. To je sasvim normalno jer naravno, i beba u vašem trbuhu raste. U sljedećih nekoliko mjeseci ćete dobiti još koji kilogram. Pogledajte naš Kalkulator porasta tjelesne mase kako biste vidjeli je li vaš porast tjelesne težine u preporučenom rasponu. Kilogrami se raspoređuju po trbuhu, bokovima, dojkama i stražnjici, gdje se nalaze ženske masne rezerve.

Povećanje tjelesne težine trudnice redovito se kontroliraja na mjesečnim ginekološkim pregledima. Ovo je važan pokazatelj za pravilan razvoj trudnoće i djeteta. Ne brinite o kilogramu ili dva - uživajte u trudnoći.

Uobičajeni znakovi i simptomi

Vaše tijelo sada naporno radi na pripremi za vrijeme nakon poroda kada ćete hraniti svoju bebu. Najjasniji znak toga su vaše grudi, koje su veće nego prije nekoliko tjedana. Velika je vjerojatnost da će biti bolne, a koža će se početi rastezati. Jeste li probali HiPP Mamasanft ulje za masažu? Omekšat će vašu kožu čime će rastezanje proći lakše i bez tragova.

Dojke se pripremaju za hranjenje bebe

Vaše se dojke sada na poseban način prilagođavaju svojoj funkciji dojenja. Na areoli se pojavljuju male kvržice nazvane Montgomeryjeve žlijezde. Te su žlijezde odgovorne za brigu o bradavicama tijekom razdoblja dojenja budući da dojenje jako opterećuje tkivo bradavica. Montgomeryjeve žlijezde proizvode masnu tvar koja koristi okolnim tkivima. Ova tekućina njeguje, čini bradavice podatnima i djeluje protiv rana. Ako primijetite curenje, jednostavno ga možete prstima raširiti po bradavici. Često to ni ne primijetite - priroda vam na taj način olakšava.

Natečenost i vidljive vene na dojkama

Zbog povećanog protoka krvi u tkivu mliječnih žlijezda, vene mogu postati vidljive ili se čak jasno isticati ispod kože. Ali to nije razlog za zabrinutost. Grudi sada zahtijevaju dodatnu njegu. Lagane masaže kružnim pokretima pomažu protiv bolne napetosti. Idealno bi bilo da za to koristite HiPP Babysanft ulje za njegu. Ono će umiriti kožu i činiti je elastičnijom. Grudnjak bi trebao pružati potporu grudima, ali naramenice se ne bi trebale urezati u vaša ramena. Ako želite, možete već sada probati grudnjake za dojenje. Ako su bolovi vrlo jaki, možete ih umiriti hladnim oblozima. Postoje jastučići za hlađenje posebno za dojke koji se koriste i tijekom dojenja.

HiPP Mama ulje za masažu

Lijepa i njegovana trudnica!

  • prilagođeno potrebama kože tijekom i nakon trudnoće
  • s BIO bademovim uljem

Saznajte više

 

Savjet patronažne sestre

"Postoje razne vrste pomoći iz kućanstva, poput kvarka koji uz dodatak esencijalnih ulja može pomoći za vrijeme dojenja. Pazite da njegujete samo dojke, ne i bradavice. Njih je potrebno njegovati posebnim proizvodima koji neće štetiti bebi prilikom dojenja." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Mali trikovi

  • Koristite proizvode za njegu kože kako bi bila glatka i podatna.
  • Počnite tražiti pedijatre u vašem mjestu.
  • Nosite udobne, prozračne grudnjake (možda biste sada htjeli početi nositi grudnjak za dojilje).
  • Obavezno nosite udobnu odjeću koja trbuhu daje dovoljno slobode.

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Odabir pravih pelena

Nakon što rodite, kupovat ćete pelene za svoju bebu tijekom sljedeće 2 godine ili nešto više. Roditeljima su dostupne različite vrste pelena, a možete birati između platnenih pelena, jednokratnih pelena ili njihove kombinacije. Ako odaberete jednokratne pelene, pripazite da budu mekane i nježne prema dječjoj koži. Vaša primalja, pedijatar ili patronažna sestra mogu vam ponuditi korisne savjete o pelenama.

Savjet: Ako sada razmišljate o kupnji pelena, bit će vam dovoljno jedno ili dva pakiranja. Ne znate koliko će vaša beba biti velika i teška, a sljedeću veličinu beba će trebati i prije nego što mislite!

Ako već niste učinili, počnite razmišljati o tome gdje želite roditi

Obično ćete imati mogućnost izbora gdje želite roditi. Prema mjestu stanovanja pripadate u određeno rodilište, no moguće je tražiti i porod u nekom drugom rodilištu.

Razgovarajte s liječnikom o prednostima i nedostacima svake opcije. Također je dobra ideja razgovarati s drugim mamama o njihovim iskustvima s različitim rodilištima.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.