Skip to main content

Tjedni trudnoće:

26. tjedan trudnoće: Vaša beba vježba disanje

Veličina bebe u 26. tjednu trudnoće

Vaša je beba sada dugačka od 35 do 36 cm, od vrha glavice do peta, otprilike veličine manje bundeve. Teška je između 750 i 900 grama i vrlo brzo će dobiti još dosta na kilaži.

Još uvijek bebe u trbuhu imaju dovoljno prostora za okretanje i istezanje, ali sa svakim tjednom imaju sve manje prostora, a vama postaje sve teže.

Razvoj bebe

U 26. tjednu nosnice vaše bebe se otvaraju: sada može udahnuti prvi put i naporno će raditi na ovoj vještini sve dok se ne rodi. U ovoj fazi udiše amnionsku tekućinu usisavajući je kroz nosnice i kad izađe iz maternice, učinit će potpuno isto sa zrakom oko sebe.

Ovo je tjedan i kada se razvija vid vaše bebe. Oči su sada povezane s područjima mozga odgovornim za obradu vizualnih podražaja, tako da može razlikovati svjetlo i tamu te različite oblike.

Ako je vaš trbuh izložen jakoj svjetlosti, na primjer izravnoj sunčevoj svjetlosti tijekom ljeta, vaša će beba ustuknuti u strahu, probuditi se ili odgovoriti komunicirajući s vama na svoj nježni način.

Razlike između vremena kad je vaša beba budna i kada se odmara postat će sve jasnije: kad je budna i aktivna, osjetit ćete kako se kreće, a kada spava, trbuh će vam biti miran i tih i imat ćete nekoliko sati bez da osjećate pokrete. Primijetit ćete ta duža razdoblja odmora čak i ako očekujete blizance, jer blizanci obično rade iste stvari u maternici i kopiraju međusobno ponašanje.

Kako se buduća mama osjeća u 26. tjednu trudnoće

Trudnički trbuščići u svakoj trudnoći mogu biti drugačiji. Ako vam je ovo druga trudnoća, moguće je da ćete primijetit kako vam je trbuh narastao brže nego u prvoj trudnoći - to je zato što je vaše tkivo već rastegnuto. Ostali čimbenici koji utječu na veličinu vašeg trbuščića uključuju položaj vaše bebe i količinu plodne vode, ali u konačnici se jednostavno radi o različitim vrstama tijela: na primjer, neke žene prirodno imaju fleksibilnije tkivo od drugih, pa će im se trbuh brže i jače proširiti.

Bez obzira na veličinu, vaš trbuh raste brzo otprilike od 26. tjedna. Zbog toga, česta pojava su bolovi u donjem dijelu leđa. Kako biste si olakšali, pokušajte što više paziti na ispravno držanje tijela i isprobajte lagane vježbe namijenjene trudnicama.

Savjet patronažne sestre

"Trudnički pojas će pružiti potporu trudničkom trbuščiću." Dorothee Kutz, patronažna sestra

HiPP Mama ulje za masažu

Lijepa i njegovana trudnica!

  • prilagođeno potrebama kože tijekom i nakon trudnoće
  • s BIO bademovim uljem

Saznajte više

 

Uobičajeni znakovi i simptomi

Gastrointestinalni problemi

Pritisak koji maternica vrši na okolne organe povećava vjerojatnost da ćete patiti od gastrointestinalnih problema. Osjećaj sitosti nakon obroka može biti popraćen žgaravicom i mučninom, jer je vaš želudac sada manji i ne može preraditi istu količinu hrane kao prije.

Imunološki sustav u trudnica također je manje učinkovit, jer se tijelo trudnice mora nositi s dodatnim „izazovima“ trudnoće. Stoga pripazite da jedete što više svježe hrane, manje i laganije, ali češće obroke.

Strije

U konačnici, nema načina da u potpunosti izbjegnete strije - vaše vezivno tkivo rasteže se tijekom trudnoće kao nikada prije. Vaši geni, veličina trbuha i količina pritiska na kožu utjecat će na količinu strija koje ćete dobiti na kožnom tkivu.

Jedna stvar koju možete učiniti su redovite masaže uljem ili losionom za njegu kože, koji će pojačati elastičnost vaše kože. Bit će najučinkovitije ako masaže radite svaki dan - uspostavljanje rutine potaknut će elastičnost vaše kože te ćete izbjeći svrbež kože i strije.

Mali trikovi

  • Dogovorite pregled kod svog stomatologa, jer je dobra oralna higijena posebno važna tijekom trudnoće.
  • Stalno ažurirajte svoj popis stvari za kupnju - sigurno ćete imati puno ideja za stvari koje bi mogle trebati vama ili vašoj bebi.
  • Ako možete, pravo je vrijeme za adaptaciju i opremanje dječje sobe.
  • Potražite prikladnu odjeću za dojenje, poput grudnjaka za dojilje, koji se lako mogu prilagoditi kada trebate dojiti dijete.
  • Nađite vremena da se nađete sa svojim prijateljima prije nego što rodite - oni bi mogli imati korisne savjete za prvih nekoliko dana i tjedana s bebom.

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Potpuno je normalno da vas muče razna pitanja, brige i strahovi, pogotovo ako vam je ovo prva trudnoća. Uostalom, nalazite se na nepoznatom teritoriju na kojem nikada do sada niste bili.

Stoga nemojte biti sramežljivi postavljati pitanja svom liječniku ili patronažnoj sestri i imajte na umu da možete iskoristiti i iskustva drugih mama.

Koliko bi se moja beba trebala kretati?

Ako niste sigurni kreće li se vaše dijete intenzivno koliko bi trebalo, pitajte svog liječnika. On vam može objasniti što vas muči, a također može provjeriti vitalne znakove vaše bebe. Općenito govoreći, možete se osloniti na svoj osjećaj - vaša intuicija kao mame je već tu, zato je poslušajte!

Možda vam pomaže zabilježiti pokrete koje osjećate tijekom dana, ako ste zabrinuti. Bebe će jedan dan biti mirne, a drugi dan vrlo aktivne. Samo ako dulje od 24 sata ne osjećate nikakve pokrete (ili vrlo malo pokreta), trebali biste se javiti svom liječniku. 

Savjet patronažne sestre

"Ako nekoliko sati ne osjećate nikakve pokrete, popijte dvije velike čaše vode, pojedite nešto ili napravite nekoliko čučnjeva. Buka koju stvaraju vaša crijeva i/ili vježbanje, obično će probuditi vašu bebu." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Provjera vaših vitalnih znakova

Razgovarajte sa svojim liječnikom o trenutnim razinama Hb (hemoglobina), koje pokazuju koliko željeza imate u krvotoku. Nije dobro za vas ili vašu bebu ako vam razina Hb padne ispod određene vrijednosti.

Stabilna, uravnotežena razina šećera u krvi također je važna kako bi se izbjegli problemi tijekom trudnoće za vas i vaše dijete, zato pripazite da ne jedete previše slatke hrane.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.