Skip to main content

Tjedni trudnoće:

Prvi znakovi trudnoće: što očekivati u 1. i 2. tjednu trudnoće

Priprema za trudnoću

Jajne stanice koje sazriju svakog mjeseca za oplodnju pripremaju se tri mjeseca prije nego što izađu iz jajnika. Za sazrijevanje jajne stanice potreban je stabilan hormonalni ciklus i zdravo tijelo. Za proces sazrijevanja nisu potrebni samo hormoni, vitamini i minerali, već i zdrave masti. Iz tog razloga, potrebna je zdrava prehrana kako bi se stvorila jajna stanica sposobna za oplodnju.

Jednako je važan način života koji ima uravnotežen odnos između napetosti i opuštanja. To održava stabilnu hormonalnu ravnotežu i uz redoviti spolni odnos za vrijeme ovulacije najbolji je preduvjet za uspješno začeće djeteta.

HiPP Mama ulje za masažu

Lijepa i njegovana trudnica!

 • prilagođeno potrebama kože tijekom i nakon trudnoće
 • s BIO bademovim uljem

Saznajte više

 

Mali trikovi

 • Smanjite stimulanse (npr. nikotin, alkohol i kofein) ako planirate začeće.
 • Pratite svoj ciklus: odredite svoje plodne dane.
 • Započnite s pripremama za ono što ćete proći i poslušajte i iskustva drugih trudnica.
 • Napišite popis svojih omiljenih aktivnosti - stvari zbog kojih se osjećate dobro i u kojima uživate.  One će vam pomoći tijekom trudnoće i smanjiti razinu stresa. 

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Čak i prije ovulacije i prije nego što sa sigurnošću znate da ste trudni, žene koje žele imati dijete imaju beskrajna pitanja. Vaš liječnik ili patronažna sestra mogu vam pomoći u rješavanju vaših najvećih briga.

Medicinska sestra i vaš ginekolog mogu registrirati trudnoću i obaviti gotovo sve potrebne preglede, poput mjerenja krvnog tlaka, mjerenja težine, ispitivanja urina i krvi, određivanja položaja i veličine vaše bebe i provjeru normalnog rada srca. Međutim, ultrazvučne preglede može napraviti samo vaš ginekolog.

Kada je najbolje vrijeme za uspješnu oplodnju?

Ako ste upoznati s osjećajima u vašem tijelu, možda ste primijetili simptome koji sugeriraju da ovulirate. Svejedno bilo bi dobro da znate točno kad je pravo vrijeme za pokušaj začeća. 

Postoji nekoliko načina kako s velikom sigurnošću znati kada ovulirate. Svaki mjesec vaše tijelo priprema vašu maternicu u slučaju da je neka od jajnih stanica oplođena, tako da se može usaditi u zid maternice.

Prije toga, jajna stanica sazrijeva u jednom od vaših jajnika i oslobađa se između 14 i 17 dana nakon prvog dana menstruacije taj process zovemo ovulacija.

Jedan od načina da se utvrdi kad se to točno događa je mjerenje temperature. Bazalna tjelesna temperatura žene povećava se za vrijeme ovulacije i ostaje povišena sve dok ovulacija ne završi, a tu temperaturu možete izmjeriti pomoću posebnog toplomjera na dvije decimale. 

Jednako pouzdana metoda je brojanje dana nakon prvog dana menstruacije. To je, zajedno s mjerenjem bazalne temperature (koja se može pratiti kao krivulja), dobra metoda za praćenje ovulacije.

Najlakše i najbrže ovo možete izračunati pomoću HiPP kalkulatora za plodne dane.

Je li važno imati spolni odnos prije ovulacije ako želite zatrudnjeti?

Da! Najbolje vrijeme za spolni odnos je dva dana prije ovulacije. Razina pH u vašoj rodnici i lučenje cerviksa idealni su za omogućavanje prolaska spermija do jajovoda u vrijeme dok ovulirate. Spermiji mogu preživjeti i biti sposobni oploditi jajašce oko 48 sati nakon ulaska u žensko tijelo.

Kako obično ne znate kad točno ovulirate, tijekom plodnih dana biste trebali često imati spolne odnose ako želite povećati šanse za začećem - što češće to bolje. Zanimljiva činjenica: čak i ako zdrav, plodan par ima spolne odnose tijekom plodnih dana žene, vjerojatnost zaćeća iznosi samo 25%! Stoga nemojte biti previše razočarani ako prvi put ne uspije. Mnogi parovi mjesecima pokušavaju prije nego što se to dogodi.

Oplodnja: Od ovulacije do implantacije

Prvi dan vaše zadnje mensturacije se računa kao početak trudnoće, iako još nije došlo do oplodnje. Oplodnja će se dogoditi tek oko kraja drugog tjedna nakon početka menstruacije. Ovaj način računjanja početka trudnoće se uzima zato što se ne može točno znati kada se začeće dogodilo, ali vi točno znate dan svoje posljednje menstruacije.

Ovulacijom upravljaju ženski hormoni koji služe kako bi omogućili razmnožavanje i osigurali opstanak čovječanstva. Međutim, ovaj je sustav vrlo sklon neuspjehu, zbog čega bi žene koje žele dijete trebale obratiti pažnju na nekoliko stvari i unijeti malo više mira u svoj život.

U drugom tjednu trudnoće jajašca sazrijevaju u jajnicima i sluznica maternice postupno se obnavlja, budući da je sluznica iz posljednjeg ciklusa oljuštena i putem menstruacije transportirana iz tijela. To je neophodno kako bi se sluznica mogla ponovno obnoviti i da bi jajna stanica imala povoljne uvijete za implementaciju. Taj postupak se ponavlja u svakom mjesečnom ciklusu žene u plodnoj dobi, neovisno o tome želi li zatrudnjeti ili ne.

U zadnjim danima menstrualnog krvarenja, smanjuju se bol i količina krvarenja.

Na kraju drugog tjedna, oko 14. dana nakon menstruacije, mnoge žene ovulaciju primjećuju kao bol, bilo na lijevoj ili desnoj strani, a ponekad i na sredini trbuha. To ovisi o jajniku koji ovulira-lijevi ili desni. Ponekad su jaki bolovi posljedica kratke iritacije abdominalne membrane.

Primijetite prve znakove trudnoće

Iako nakon oplodnje nema medicinskih simptoma ili znakova trudnoće, ženska intuicija često daje drugi dojam. Možda ćete se osjećati drugačije, kao nikada prije do sada. Npr. osjećaj sreće i ushićenja kao da ste savladali veliki zadatak. Međutim, ovo samo po sebi nije siguran znak trudnoće.

Generalno, znakovi trudnoće su podijeljeni u tri kategorije:

Ako primijetite ove znakove, postoji određena vjerojatnost da ste trudni:

 • Umor
 • Bolne dojke
 • Mučnina
 • Metalni okus u ustima
 • Oštri bolovi u trbuhu

Ako primijetite ove znakove, vjerojatno ste trudni:

 • Osjetljive bradavice i tamne areole
 • Redovita mučnina i povraćanje
 • Stalno povišena temperatura

Jednom kad primijetite ove znakove, gotovo sigurno možete pretpostaviti da ste trudni:

 • Ne dobivate menstruaciju
 • Stalna mučnina
 • Bolne dojke i osjetljive bradavice

Medicinska potvrda trudnoće:

 • Otkrivanjem hormona trudnoće hCG u mokraći ili u krvi
 • Ultrazvučnim pregledom koji provodi liječnik

Pojedinačni simptomi s prva dva popisa znakova neće vam sigurno reći da ste trudni, ali možete sumnjati na trudnoću. Ako istodobno imate više simptoma, u tom slučaju test na trudnoću može biti dobra ideja.

Jednom kad budete sigurni da ste trudni, datum vašeg termina se može izračunati.

Najlakše i najbrže možete izračunati pomoću HiPP kalkulatora za trudnice.

Što se događa tijekom trudnoće

Trudnoća traje oko 40 tjedana ili 10 lunarnih mjeseci ili 9 kalendarskih mjeseci, tijekom kojih će se dijete stabilno razvijati i biti opskrbljeno svime što mu je potrebno za samostalan život izvan maternice. Obično do poroda dolazi od 38. do 42. tjedna.

Trudnoća se ne dijeli samo na tjedne i mjesece, već i tromjesečja od kojih svako traje 3 mjeseca. Normalna trudnoća stoga ima tri tromjesečja, s tim da je posljednje tromjesečje najduže i traje do rođenja djeteta. Prvo tromjesečje obuhvaća 1. do 13. tjedan trudnoće. Drugo tromjesečje obuhvaća 14. do 27. tjedan trudnoće, a treće tromjesečje započinje u 28. tjednu trudnoće i završava rođenjem vašeg djeteta.

Veličina ploda u 1. i 2. tjednu trudnoće

U 1. i 2. tjednu embrij se još ne može vidjeti, jer se plod još nije počeo razvijati u maternici. Tek u 3. tjednu vrlo mali embrij može biti vidljiv na ultrazvučnom snimanju.

Razvoj bebe

Izraz "embrij" se koristi za opis oplođenog jajašca od 4. tjedna trudnoće. Otprilike od 10. tjedna, kad su se stvorili svi vitalni organi, vaše dijete se više ne zove embrij, nego upotrebljavamo izraz fetus.

Možda se već nerođenoj bebi obraćate s nadimkom poput "mali mišić" ili nešto slično - i to je sjajno! Možda bolje da izbjegavamo medicinske izraze poput “embrija” ili “fetusa” što je više moguće, pa ćemo umjesto toga razgovarati o vašoj bebi odnosno nerođenom djetetu.

Jajna stanica koja je sazrela kako bi je mogla oploditi muška stanica, spermij, u ovoj je fazi velika između 0,11 mm i 0,14 mm, što znači da se ne može otkriti bez upotrebe tehnologije. Sadrži sve vaše genetske informacije i stoga je izuzetno važan dio embrija u razvoju.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.