Skip to main content

Tjedni trudnoće:

28. tjedan trudnoće: Imunološki sustav vaše bebe počinje raditi

28. tjedan je kraj sedmog mjeseca trudnoće. Sad ste u trećem i posljednjem tromjesečju - koje traje od 28. do 40. tjedna.

Veličina bebe u 28. tjednu trudnoće

Vaša je beba dugačka između 37 i 37,2 centimetra, otprilike poput poriluka. Sada je teška između 1000 i 1100 grama. Od sada neće rasti puno u duljinu, ali dobit će dosta na težini.

Razvoj bebe

U 28. tjednu vaša beba počinje apsorbirati antitijela iz vaše krvi kroz posteljicu, što je prvi važan korak u razvoju njihovog imunološkog sustava. Ta antitijela potom potiču djetetovo tijelo da proizvodi vlastita antitijela za zaštitu od patogena.

Razvoj mozga

Mozak vaše bebe postaje sve složeniji kako brazde postaju sve izraženije. Povećana moždana aktivnost, rezultat njihove poboljšane osjetilne percepcije, također se može otkriti mjerenjem električnih signala koje generiraju živci u njihovom provodnom sustavu pomoću EEG-a (elektroencefalograma).

Razvoj pluća

Njihova se pluća razvijaju jednako brzo. Dušnik, prolaz koji vodi zrak u njihova pluća, podijelio se na desni i lijevi glavni bronh, tako da zrak može prolaziti kroz njihovo plućno tkivo nakon što se rode. Do sada su razvijene i alveole koje su presudne za izmjenu svježeg zraka bogatog kisikom koji udišu sa "iskorištenim" zrakom koji izdišu. Sada se proizvodi posebna tvar koja se naziva surfaktant, a koja će osigurati da se alveole ne lijepe prilikom udisanja i zaštititi površinu pluća.

Uz sve ovo, vaša beba nastavlja vježbati disanje. To uključuje gutanje dosta plodne vode, što može dovesti do štucanja koje ćete osjetiti kao lagano trzanje u trbuhu.

Ako bi se vaše dijete sada rodilo, šanse za preživljavanje bile bi prilično dobre.

Razvoj očiju

Oči vaše bebe i dalje se razvijaju: kad spava, zatvara oči, a kada je budna, otvara ih. Sada može razlikovati svijetlo i tamu, što utječe na ritam spavanja. Također, sada može nejasno razaznavati boje i oblike. Sljedeća je faza razvoj oštrog vida, iako oči neće biti u potpunosti razvijene po rođenju. Sazrijevanje i razvoj dječjeg vida dovršava se tek u dobi od dvije godine. 

Kako se buduća mama osjeća u 28. tjednu trudnoće

Do kraja sedmog mjeseca trudnoće ste vjerojatno već dobili na kilaži. Trbuščić vam je narastao, što je pomaknulo vaše težište i promijenilo način na koji doživljavate svoje tijelo - iako postoje određene vježbe koje možete učiniti kako biste se prilagodili svojim novim okolnostima. U 28. tjednu primijetit ćete sve više simptoma uzrokovanih težinom i rastućim trbuhom.

Uobičajeni znakovi i simptomi

Traženje položaja za spavanje

Trbuh će vam otežati pronalaženje udobnog položaja u kojem ćete ležati, pa ćete često teže zaspati. I ne samo to, već ćete se mučiti prespavati cijelu noć dok se okrećete, pokušavajući pronaći bolji položaj za spavanje

HiPP BabyClub
Postanite član HiPP BabyCluba i uživajte u brojnim pogodnostima. 
Registrirajte se sada besplatno!

Savjet patronažne sestre

"Stavljanje jastuka ispod trbuha kada ležite na boku učinit će vam spavanje u ovom položaju puno ugodnijim." Dorothee Kutz, patronažna sestra

U 28. tjednu fundus, dno vaše maternice, nalazit će se točno u sredini vašeg pupka i rebrenog luka.

Vaša se beba sve više kreće

Vaša beba koristi prostor koji još ima u maternici za intenzivne aktivnosti dok vježba svoje pokrete, što ponekad može poremetiti vaš san ili koncentraciju. Ti snažni pokreti mogu se vidjeti i izvana: svako malo pojavit će se mala izbočina uzrokovana pritiskom njihovih sićušnih stopala ili ruku. Ako očekujete blizance, to će se, naravno, događati češće.

Sada budući tata i budući bake i djedovi mogu uživati u „kontaktu“ s vašom bebom. U 28. tjednu nije moguće znati u kojem se točno položaju nalazi vaša beba - doći će u bilo koji položaj koji im se sviđa.

Primjećujete kontrakcije

Vaše se tijelo nastavlja pripremati za rođenje i vježbati kontrakcije: svako malo, bez upozorenja, osjetit ćete kako vam se trbuh steže otprilike minutu. To neće biti bolno i ni na koji način nije opasno za vašu bebu.

Vaša maternica pritišće druge organe

Osim što ćete se boriti da prespavate noći u komadu, morat ćete češće ići na wc. To je zato što se maternica i dijete stisnu uz mjehur smanjujući njegovu veličinu. Nadalje, vaša maternica također vrši pritisak na druge organe, što može rezultirati žgaravicom ili bolovima u bubrezima.

Bolne noge

Otečene noge i gležnjevi, teške noge (posebno ljeti) i grčevi u mišićima su uobičajeni simptomi koje trudnice osjećaju u ovoj fazi. Zato pripazite na sljedeće:

  • puno se odmarajte
  • sjetite se zdrave prehrane s puno magnezija
  • sjednite ili lezite podignutih nogu što češće možete

Podizanje nogu pojačat će cirkulaciju u krvi i tkivima i zaustaviti "taloženje" krvi u donjim ekstremitetima.

Saznajte više informacija o važnim nutrijentima koji su vam sada potrebni za ublažavanje ili sprečavanje ovih simptoma.

HiPP Mama ulje za masažu

Lijepa i njegovana trudnica!

  • prilagođeno potrebama kože tijekom i nakon trudnoće
  • s BIO bademovim uljem

Saznajte više

 

Mali trikovi

  • Ako imate otečene i bolne noge, olakšanje će vam pružiti hladni oblog s hladnom vodom i malom količinom jabučnog octa.
  • Ako se mučite sa spavanjem, biljke poput lavande i matičnjaka mogu vam pomoći. Eterična ulja s narančom i ružom djeluju uravnotežujuće, a vanilija vam može pomoći da se opustite i pojačate koncentraciju.
  • Kada upotrebljavate ljekovito bilje, na primjer u aromaterapiji, uvijek pripazite da je pogodno za trudnoću: na primjer, lišće Senne i lišće maline nisu dobra ideja prije 36. tjedna jer mogu potaknuti porod, a čaj od listova maline oslabljuje dno zdjelice.
  • Da biste izbjegli proširene vene i grčeve u mišićima, vene možete trenirati tako da stojite na vrhovima prstiju, držite položaj i zatim se lagano vratite na cijelo stopalo. Masažer za stopala može vam također pomoć.
  • Većina prenatalnih tečajeva započinje u ovoj fazi. Nađite vremena za ovakve tečajeve. Danas ih možete pratiti i putem interneta, iz udobnosti svog doma. Sigurno ćete puno toga saznati, a voditeljima uvijek možete postaviti pitanja na koja želite doznati stručan odgovor.

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Traženje pomoći za proširene vene

Ako često osjećate bol u nogama ili ako ste prije trudnoće patili od proširenih ili paučinastih vena, liječnik će vam moći reći je li taj problem medicinski relevantan za trudnoću. Može biti da imate genetske predispozicije za proširene vene, što je najčešće samo estetski problem. Vaš liječnik može vam pomoći u prevenciji tromboze, koja će ponekad uključivati terapiju ili preventivni tretman. U ovom slučaju, ovisno o tome što vaš posao uključuje, prvi korak bio bi nošenje kompresijskih čarape (koje su vrlo elastične i tako sprječavaju taloženje krvi u donjem dijelu nogu) dok stojite i šetate.  

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.