Skip to main content

Tjedni trudnoće:

31. tjedan trudnoće: Sada je vrijeme da započnete planirati rođenje djeteta

Počeo je 31. tjedan trudnoće, napetost i uzbuđenje se neprestano povećavaju - uskoro će doći vrijeme za rođenje vašeg djeteta. Za desetak tjedana napokon ćete ga/ju držati u svom naručju. Sigurno već imate blisku vezu sa svojim djetetom isto kao i vaš partner, jer uskoro dolazi novi član u vašu obitelj.

Veličina bebe u 31. tjednu trudnoće

Do 31. tjedna trudnoće i gotovo na kraju osmog mjeseca, vaša je beba već dosegla značajnu dužinu od 41,5 do 41,8 centimetara. Najbolje je zamisliti crveni kupus - ovo je otprilike veličina vaše bebe. Još nije dosegla dužinu koju će imati kad se rodi. S težinom od 1575 grama, dijete se polako približava dva kilograma. Vaša će se beba i dalje debljati sve do rođenja. Ovisno o svojoj predispoziciji (genetici), novorođenče će gotovo udvostručiti svoju težinu do rođenja.

Razvoj bebe

Razvoj pluća

Kako dužina i težina vaše bebe i dalje rastu, djetetovi unutarnji organi dovršavaju svoj razvoj i počinju raditi svoj posao. Od 31. tjedna trudnoće, nerođeno dijete može u potpunosti proširiti svoja pluća, a da se alveole uz pomoć zaštitnog surfaktanta ne zalijepe. Zanimljivo: Sazrijevanje pluća je vrlo uznapredovalo. Ako se dijete rodi u 31. tjednu trudnoće, moguće je da više neće trebati respirator, već je dovoljan smještaj u inkubatoru.

Položaj bebe

Budući da je prostor u maternici za dijete postao pretijesan, dijete se manje kreće. To je također i zbog činjenice da u 31. tjednu trudnoće postoji izražen ritam spavanja i buđenja. Vaše će dijete spavati u trbuhu i do 15 sati dnevno. U satima kada je vaša beba budna, vi ćete jasno osjetiti aktivnost. Ponekad njihovi udarci rukama i nogama u vaše organe mogu biti izuzetno snažni i uzrokovati laganu nelagodu.

Djetetov položaj još nije konačan kakav će biti pri rođenju. Ali postupno se dijete premješta uz zid maternice i počinje postavljati glavu u smjeru u kojem će proći kroz porođajni kanal.

Prije rođenja dijete bi trebalo biti u ispravnom položaju - glava vašeg djeteta okrenuta prema izlazu iz maternice. Od sada će ginekolog uvijek provjeravati djetetov položaj. Ispravan položaj djeteta naziva se cefalični ili zatiljni prednji položaj. Devedeset posto beba samostalno zauzima ovaj položaj otprilike četiri tjedna prije rođenja.

Kako se buduća mama osjeća u 31. tjednu trudnoće

Možda se ponekad osjećate pomalo preplavljeno osjećajima kada razmišljate što vas sve očekuje u nadolazećim tjednima. Jedna stvar o kojoj ćete puno razmišljati je mjesto gdje ćete roditi: htjet ćete odgovore na pitanja o tome koliko je sigurno za vas i vašu bebu kad dođe na svijet. Ako to već niste učinili, preporučujemo da posjetite nekoliko rodilišta (ukoliko je to moguće) i razgovarate s primaljama koje će čuvati vas i vašu bebu dok rađate.

Uobičajeni znakovi i simptomi

Misli vam se vrte oko vaše bebe

U 31. tjednu sve ćete više razmišljati o stvarima koje trebate kupiti za svoju bebu. Najčešće se emocije javljanju na slatke bodiće, veste, jakne i cipele. Vaši prijatelji i rodbina također imaju stvari koje vam mogu proslijediti, pa je dobro napraviti popis stvari koje već imate i koje vam nedostaju. Što i koliko toga trebate za svoju bebu, uvelike ovisi o mjesecu u kojem se dijete rodi. Je li to ljetna ili zimska beba? Također biste trebali kupiti i stvari za sebe koje će vam trebati nakon poroda. Uskoro će doći vrijeme za pakiranje torbe za bolnicu u koju biste trebali spremiti stvari i odjeću za sebe i svoju bebu. Saznajte više o tome što je potrebno vama i vašem djetetu.

Vaše tijelo štrajka

Ponekad ćete se osjećati kao da vaše tijelo štrajka. Ponekad teže dišete pod težinom trbuha, noge postaju teške i bolne, a leđa napeta. Noću često loše spavate i okrećete se po krevetu, tražeći položaj koji vam omogućuje da se smirite. Povećani nagon za mokrenjem također prekida vaš noćni san. Velika je vjerojatnost da dobijete žgaravicu posebno nakon jela. Zbog toga biste tijekom dana trebali jesti više manjih obroka. Crijeva su također sve više opterećena jer ih pritisak maternice izbacuje iz uobičajenog ritma. Također vam je sve teže sjesti ili ustati. Ovdje instinktivno držite trbuh i leđa, što vam služi za potporu. Uskoro ćete morati vezanje cipela prepustiti partneru ili obuti cipele koje se ne moraju vezati.

Inkontinencija

Zbog naprezanja dna zdjelice, funkcija zadržavanja mišića mjehura više nije zajamčena. Glava vaše bebe također pritišće mjehur. Iz tog razloga, osobito kada je mjehur prilično pun, može se dogoditi da vam „pobjegne“ nekoliko kapljica mokraće tijekom smijeha, kihanja ili kašljanja. To je uobičajeno u kasnijim fazama trudnoće, a nakon poroda će se vratiti u normalu. Taj proces možete ubrzati treniranjem dna zdjelice tijekom tečaja postnatalne gimnastike.

Izbočeni pupak

U 31. tjednu trudnoće, rast maternice i napetost kože na trbuhu najprije spljošte vaš pupak. A sljedećih nekoliko mjeseci pupak se može izbočiti prema van. To se jasno vidi na laganoj odjeći, na primjer ljeti.

HiPP Mama ulje za masažu

Lijepa i njegovana trudnica!

  • prilagođeno potrebama kože tijekom i nakon trudnoće
  • s BIO bademovim uljem

Saznajte više

 

Mali trikovi

  • Da bi se lakše obuli uzmite dugačku žlicu za cipele.
  • Ako patite od privremene stresne inkontinencije zbog naprezanja dna zdjelice, možete koristiti dnevne higijenske uloške za sigurnost i zaštitu rublja.
  • Kako bi postigli toplo i ugodno okruženje u dječjoj sobi ili dječjem kutku u vašoj spavaćoj sobi, možete ga ukrasiti svijetlim bojama.
  • Koristite netoksične boje i lakove za zidove u svom domu i na dječjem namještaju.
  • Razmislite o "nošenju ili guranju", što znači hoćete li dijete gurati u kolicima ili nositi u marami - većina ih odabire mješoviti oblik.

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Pohrana matičnih stanica i krvi iz pupkovine

Kao budući roditelji možda imate mogućnost odlučiti se za uzimanje stanica iz posteljice i pohranjivanje u banku matičnih stanica. U slučaju bolesti, ove stanice mogu se staviti na raspolaganje vašem djetetu kao matične stanice.

Isto se odnosi na krv u pupkovini, koja također sadrži matične stanice vaše bebe koje se mogu zamrznuti i koristiti za pomoć u slučaju bolesti.

Potražite savjet od svog ginekologa ili liječnika i provjerite banke za pohranu matičnih stanica iz posteljice ako ste zainteresirani za ovu opciju.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.