Skip to main content

Tjedni trudnoće:

37. tjedan trudnoće: Vaša se beba sada može roditi kao zrelo novorođenče

U 37. tjednu trudnoće, sada ste već u "10. mjesecu" trudnoće. U narodu se kaže da trudnoća traje devet mjeseci. Međutim, vrijeme do rođenja djeteta je više od 9 mjeseci. U stvarnosti trudnoća obično traje oko 9,5 mjeseci, budući da se računa od prvog dana zadnje mjesečnice. Ne samo vi, buduća majka, već se i vaše dijete sada intenzivno priprema za dan kada će doći na svijet, ležati u vašem naručju i prvi put mirisati svoje roditelje.

Veličina bebe u 37. tjednu trudnoće

Vaša je beba u zadnjih tjedan dana dobila na dužini otprilike još centimetar. U 37. tjednu trudnoće to je već oko 48 centimetara i stoga je otprilike dužine lista blitve. S težinom od 2900 grama, vaše će dijete uskoro doseći težinu od tri kilograma, što je vrlo blizu porođajnoj težini. 

Razvoj bebe

Od 37. tjedna trudnoće, vaše je dijete spremno za rođenje i život izvan vaše maternice. Vaše dijete koristi preostalo vrijeme do rođenja kako bi stvorilo još više zaliha masti. Nerođeno dijete sada dobiva na tjelesnoj masi oko 20 do 30 grama dnevno - 15 posto njegove tjelesne težine sada čini masnoća. Na taj način beba može održavati i regulirati tjelesnu temperaturu nakon rođenja kako se ne bi ohladila i kako bi se mogla nastaviti zdravo razvijati. Masne stanice su stvorene tako da mogu pretvoriti masnoću u toplinu izravno u svakoj pojedinoj stanici i temperatura novorođenčeta se održava više ili manje konstantnom

Sada, nešto prije rođenja, vaša beba gubi većinu lanugo dlačica, a voštani vernix caseosa (sirasti bjelkasti premaz) koji prekriva kožu se smanjuje. Malo će jednog i drugog ostati i biti vidljivo na njezinoj koži kad se rode, a to može iskoristiti iskusna babica kako bi odredila točnu dob. Bebe koje se rode poslije termina obično (gotovo) nemaju vernix caseosa, a glatkoća kože ukazuje na njihovu dob i razvoj.

Lubanja i mozak nastavljaju rasti do rođenja, dok su ostali organi već potpuno razvijeni i počeli su funkcionirati. Beba nastavlja uzimati stanice kože i lanugo dlačice iz plodne vode u maternici, iz kojih se u djetetovom crijevu razvija mekonij, koji se nakon rođenja izlučuje kao crna, ljepljiva stolica

U 37. tjednu trudnoće, glava vaše bebe najčešće se već smjestila u malu zdjelicu, zbog zdjeličnih trudova, što je najbolji preduvjet za porod. Beba leži tamo u neugodnom položaju u kojem se može samo malo kretati i čeka porod. Većina beba prespava ovaj dio i skuplja snagu za izlaz iz maternice.

Kako se buduća mama osjeća u 37. tjednu trudnoće

Vjerojatno se trenutno osjećate pomalo nemirno i uzbuđeni ste zbog nadolazećeg porođaja. Pogotovo ako je ovo vaše prvo dijete, još ne možete pravilno procijeniti simptome svog tijela i ne znate koji su znakovi da porod počinje

Savjet patronažne sestre

"Kažu da je ovo vrijeme kad vam je već "dosta" trudnoće i samo želite da što prije završi. To je normalno i nije loše – porod će uskoro početi." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Trudnički kalendar polako se bliži kraju i imate malo vremena za završne pripreme za dolazak bebe. Sada biste trebali biti sigurni gdje ćete roditi dijete i tko će vas pratiti tijekom porođaja. Torba za bolnicu bi trebala biti spakirana i spremna na mjestu za koje vaš partner zna. Sigurno ste zajedno sa svojim partnerom i u dogovoru sa liječnikom razvili plan kada želite da vas odvezu u bolnicu.

Uobičajeni znakovi i simptomi

Povećava se pritisak na organe

Kontrakcije koje premještaju bebu dublje u zdjelicu i dovode je u ispravan položaj za porođaj već su se dogodile ili će se dogoditi ovog tjedna. To povećava pritisak na malu zdjelicu i dno zdjelice. Pritisak na pluća, međutim, osjetno popušta. Tijekom ovih kontrakcija osjećate pritisak prema dolje. Da biste spriječili grčenje mišića dna zdjelice, trebali biste izvoditi lagane kružne pokrete. Ovo će vas opustiti i ublažiti pritisak. Uz to, takvi pokreti pomažu djetetu da se lakše smjesti u položaj za rođenje

Primjećujete prve znakove poroda

Porod bi mogao započeti u bilo kojem trenutku, što se obično najavljuje nadimanjem s proljevom, povraćanjem, mogućim glavoboljama, jakim bolovima u leđima i trbuhu. Glavni znak da je porod krenuo je kada primijetite iscjedak koji sadrži krv. S ovim simptomom, čep ispred vrata maternice na kraju olabavi. S početkom porođaja, vodenjak pukne, što je uočljivo kao curenje ili kapanje plodne vode iz rodnice. Najkasnije tada biste trebali krenuti u bolnicu, jer puknuće vodenjaka potiče porod. Molimo vas da odmah odete u bolnicu ako vam je puknuo vodenjak bez obzira što još nemate kontrakcije. 

HiPP Mama ulje za masažu

Lijepa i njegovana trudnica!

  • prilagođeno potrebama kože tijekom i nakon trudnoće
  • s BIO bademovim uljem

Saznajte više

 

Savjet patronažne sestre

"Ako niste sigurni radi li se o lažnim kontrakcijama ili je porod počeo, na leđa možete staviti bocu s toplom vodom ili zagrijani jastučić sa trešnjinim košticama. Ako se kontrakcije ublaže, radilo se o lažnim kontrakcijama.

Još jedan dobar pokazatelj: možete li još uvijek govoriti tijekom kontrakcija. Ako ne možete, trudovi su pravi i trebali biste otići u bolnicu

Ako se više ne osjećate ugodno kod kuće, uvijek biste trebali ići ravno u bolnicu. Osim toga, vrijeme naravno ovisi i o tome koliko daleko živite od rodilišta." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Mali trikovi

  • Omogućite si puno odmora i uživajte u preostalom vremenu do poroda sa svojim voljenima.
  • Izradite plan za početak porođaja, na primjer, kako ćete doći do bolnice, tko će ići s vama, kome trebate javiti da je vrijeme da krenete i gdje je točno torba za bolnicu. To će smanjiti stres, što je dobro i za vas.
  • Možete nositi visoko upijajuće higijenske uloške kako biste izbjegli vlaženje donjeg rublja ako vam vodenjak iznenada pukne.
  • Počnite razmišljati o vremenu nakon porođaja, kad ćete povratiti snagu kako biste se nosili sa svakodnevnom obavezama uz novorođenče.

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Kako reagirati kada se pojave znakovi početka poroda

S teoretskim znanjem o tjelesnim simptomima koji najavljuju početak porođaja, dobro ste se pripremili. Ipak, uobičajeno je osjećati se nesigurno. Stoga, razgovarajte o svim opcijama sa svojim liječnikom. On vam može reći s kojim simptomima porođaja se trebate javiti u bolnicu. Također kontaktirajte i patronažnu sestru da se posavjetujete o tome što učiniti nakon poroda i kako se brinuti za sebe i svoju bebu kod kuće. To vam daje sigurnost s kojom možete mirno otići na porod.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.