Tijelo na energiji može zahvaliti niacinu

Zašto je niacin važan?

Niacin je vitamin B-skupine. Tijelu je niacin potreban za regulaciju metaboličkih procesa u mozgu, regulaciju razine šećera u krvi, za stanično disanje, rad mišića i vezivnog tkiva te za rad srca.  Niacin djeluje i na raspoloženje te na kvalitetu spavanja. Niacin ima i važnu ulogu u izbacivanju štetnih tvari iz organizma.

Tijekom trudnoće i dojenja tijelu je potreban veći unos niacina, 15-17 mg dnevno.

Izvori niacina

Niacin se nalazi u ribi, mesu, jajima, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima, povrću i voću. Niacin iz biljnih namirnica se teže apsorbira u odnosu na niacin iz namirnica životinjskog podrijetla. Relativno je stabilan na toplini, svjetlosti i zraku, ali se kuhanjem smanjuje njegov udio u namirnici. Niacin je također i dio aminokiseline triptofana tako da je najoptimalniji unos tog vitamina putem mesnih proizvoda.

Nedostatak niacina

Najpoznatija posljedica nedovoljnog unosa niacina je pelagra, bolest poznatija pod nazivom gruba koža. Pelagra je poznata još od 18. stoljeća kada se prehrana temeljila na kukuruzu i prosu koji ne sadrže niacin. Još i danas je ta bolest prisutna u zemljama trećeg svijeta. Na našem području pelagra nije prisutna.

Nedostatak vitamina može uzrokovati probleme sa spavanjem i probavom. Prvi pokazatelj deficita niacina je gubitak apetita, suha usta i gubitak tjelesne mase.  Također može uzrokovati nesvjesticu, glavobolju i konfuznost.