Simptomi alergije: alergijske reakcije kod beba i male djece

Ako Vaše dijete često kašlje, ima svrbež ili dobije proljev nakon što jede određenu hranu, to može biti posljedica alergije. Ali nije uvijek lako prepoznati alergijsku reakciju. Saznajte više o simptomima alergije kod beba i male djece.

Definicija: Što je alergijska reakcija?

Zdrav imunološki sustav sposoban je razlikovati korisne (bezopasne) od štetnih (loših) tvari. Patogene tijelo odbija, dok korisne tvari, na primjer, zdrave crijevne bakterije, ne. Ova ravnoteža izuzetno je važna za dobro funkcioniranje imunološkog sustava.

Kad god je crijevna mikroflora poremećena, imunološki sustav je narušen i ne može razlikovati korisne od štetnih tvari. To može dovesti do razvoja alergija. 

Alergija je preosjetljiva obrambena reakcija imunološkog sustava na vanjske, ali zapravo bezopasne tvari – zvane alergeni – koje tijelo pogrešno prepoznaje kao štetne. 

Ako je imunološki sustav Vaše bebe zdrav, ona može primjerice, bez problema jesti orašaste plodove sve dok su ti orašasti plodovi pripremljeni na način primjeren dobi. Međutim, ako imunološki sustav pretjerano reagira i više ne može razlikovati bezopasne od štetnih tvari, Vaše dijete može razviti alergiju na orašaste plodove. U tom se slučaju imunološki sustav brani od zapravo bezopasne hrane pretjeranom alergijskom reakcija.

Alergija i crijevna flora

Veliki dio naše imunološke obrane nalazi se u crijevima. Znanost je otkrila da je neravnoteža u crijevnoj mikroflori jedan od najčešćih okidača za oslabljeni imunološki sustav, budući da je većina imunološkog sustava smještena u crijevima. Zdrava crijevna mikroflora sadrži brojne korisne bakterije koje služe kao zaštitni stražari u crijevima i brane od štetnih klica. “Korisne” bakterije igraju veliku ulogu u zaštiti tijela iznutra.

Oko dva kilograma korisnih bakterija nalazi se u našim crijevima. Kod beba posebno treba spomenuti laktobacile, poznate i kao prirodne bakterije mliječne kiseline, te bifidobakterije. One osiguravaju uravnoteženu crijevnu mikrofloru kako bismo ostali u formi i zdravi. Naše tijelo ne može bez ovakvih korisnih bakterija.

Neravnoteža u crijevnoj flori nastaje kada se u crijevima naseli ili previše „neželjenih“ bakterija ili premalo „korisnih“ bakterija.

Okidači alergija

Mnogo je faktora koji mogu izazvati alergije kod beba i male djece:

Genetska predispozicija

Ako bilo koji od roditelja pati od alergije, postoji veći rizik da bi i beba mogla razviti alergiju.

Loš zrak

Gotovo svaki dan smo izloženi zagađenom zraku. Na primjer, udišemo ispušne plinove ili duhanski dim. Kontaminacija plijesni u domu ili na hrani također može povećati rizik od alergije.

Nedostatak vitamina D

Osobito je važan sunčev vitamin D jer sudjeluje u brojnim procesima u tijelu, a između ostalog utječe i na imunološki sustav. Optimalna opskrba vitaminom D stoga je važna i za jak imunološki sustav. Vitamin D između ostalog sadrži i masna riba. Međutim, dovoljna opskrba sunčevim vitaminom D nije moguća samo putem hrane. Zato se pobrinite da Vaše dijete barem petnaestak minuta dnevno provede vani, na svježem zraku kako bi se vitamin D mogao stvarati u tijelu uz pomoć sunčevih zraka. Štoviše, dodatna suplementacija od 10-12,5 µg vitamina D/dan preporučuje se u prvoj godini života ili do drugog ljeta Vašeg djeteta.

Carski rez

Bebe koje su rođene carskim rezom imaju veći rizik od razvoja alergija kasnije u životu. To je zato što tijekom poroda beba ne dolazi u kontakt s majčinom vaginalnom florom i stoga nema prirodnu kolonizaciju crijeva posebno korisnim "starter kulturama" - tj. laktobacilima. Ove korisne bakterije mliječne kiseline neophodne su za jak imunološki sustav – zdrava crijevna mikroflora štiti Vašu bebu iznutra. Saznajte više o alergijama kod beba rođenih carskim rezom.

Vrste alergija kod beba i male djece

U osnovi se mogu razlikovati sljedeće vrste alergija:

1. Alergija na hranu

Uobičajene namirnice koje se ne podnose su orašasti plodovi, jagode, soja, jaja, jabuke, bademi, kravlje mlijeko itd.

2. Inhalacijska alergija

Oboljeli reagiraju na pelud (na primjer, trava, breza i drugih biljaka koje rano cvjetaju). To se zove "peludna groznica". Nadalje, čest je tip alergije na kućnu prašinu, točnije na grinje iz kućne prašine.

3. Kontaktna alergija

Uobičajeni okidači za ovu vrstu alergije su nikal, lateks, kemijski sastojci u odjeći, omekšivači itd.

4. Alergija na ubode ili alergija na otrov insekata

Kod ove alergije oboljele osobe reagiraju na primijenjenu tvar. To je npr. slučaj kod uboda pčele ili ose. Ubodi komaraca i drugih insekata također mogu izazvati alergije.

5. Alergija na lijekove 

Tijelo reagira na određenu djelatnu tvar ili na dodatak koji se nalazi u nekim lijekovima, poput penicilina.

Koji su simptomi i tegobe alergije?

Pojedinačni simptomi koji se javljaju ovise o vrsti alergije i dijelovima tijela koji su zahvaćeni. Među ostalim, mogući su sljedeći simptomi:

Simptomi alergije na hranu

• svrbež i peckanje u ustima

• natečeno lice

• kožni osip ili oteklina

• ponekad jaka svrbež

Simptomi inhalacijske alergije

• natečene ili crvene oči

• suzne oči

• suhi kašalj

• začepljen nos ili napadaji kihanja

Simptomi kontaktne alergije

• crvene mrlje i svrbež na zahvaćenim dijelovima tijela

• kožni osip

• koprivnjača i gnojni mjehurići

Simptomi alergije na ubode

• crvene mrlje i otekline oko mjesta uboda

• koprivnjača i gnojni mjehurići

• osip, ponekad sa svrbežom

• otečene usne, jezik ili usta – u najgorem slučaju s poteškoćama u disanju

Simptomi alergije na lijekove

• svrbež

• crvenilo kože

• osip i koprivnjača

• gastrointestinalni poremećaji

• osjećaj slabosti, vrtoglavica

• otečene usne, jezik ili usta – u najgorem slučaju s poteškoćama u disanju

Savjet:

Popis svih nuspojava i interakcija nalazi se u uputama za pakiranje lijeka. On Vam daje informacije o tome koji se simptomi mogu pojaviti nakon uzimanja lijeka i što trebate učiniti u tom slučaju.

Je li to stvarno alergijska reakcija?

Imajte na umu da se upravo spomenuti simptomi mogu pojaviti i kod drugih bolesti. Stoga dobro promatrajte radi li se doista o alergiji ili nekoj drugoj bolesti. Preporučamo da se obratite svom liječniku ili alergologu ako sumnjate na alergiju.

Kako mogu saznati je li moje dijete razvilo alergiju?

Koliko dugo traju simptomi?

Prehlada obično traje između sedam i deset dana. Međutim, alergijske reakcije obično traju znatno kraće (primjerice u slučaju uboda kukca) ili puno dulje (primjerice kod neotkrivene alergije na grinje).

Ima li Vaše dijete povišenu temperaturu?

Dok se groznica može pojaviti kod prehlade, to se obično ne očekuje kod alergijske reakcije.

Ponavljaju li se simptomi?

Kod alergije na pelud, na primjer, možete primijetiti da Vaše dijete pati od problema svake godine u isto vrijeme.

Kada i u kojim situacijama se simptomi javljaju?

Promatrajte javljaju li se simptomi samo kada ste kod kuće i eventualno čak u određenoj prostoriji ili se javljaju i kada ste vani. Također možete primijetiti da se simptomi javljaju samo u prirodi ili samo u određeno vrijeme ili godišnje doba. Ili Vaše dijete ima simptome samo kada je u školi ili vrtiću?

Javljaju li se simptomi samo noću?

Tada bi to mogla biti alergija na kućnu prašinu koja se aktivira čim Vaša beba legne u svoj krevetić. To je zato što se grinje između ostalog gnijezde u madracu i posteljini.

Imate li kućnih ljubimaca?

Alergija na životinjsku dlaku prilično je česta. Dakle, ako Vaše dijete pati od dugotrajne prehlade, napadaja kašlja ili suznih očiju, trebali biste provjeriti poboljšavaju li se simptomi kada izađete iz kuće i posljedično nema više izloženosti životinjskoj dlaci.

Je li moje dijete u opasnosti od razvoja alergija?

Bebe i djeca posebno su izloženi riziku od razvoja alergija ako postoji obiteljska povijest alergije. Rizik od alergije je 40 do 60% ako dva člana obitelji pate od alergija. Ako se radi o istoj alergiji, rizik od alergije kod Vašeg djeteta raste na 60 do 80%. Djeca čiji samo jedan član obitelji pati od alergija još uvijek imaju rizik od alergije između 20 i 40%. Ako u obitelji ne postoji rizik od sklonosti alergijama, rizik da će Vaše dijete razviti alergiju također je relativno nizak i iznosi 5 do 15%.

No valja znati da se alergija može razviti i iznenada tijekom života, primjerice zbog nezdrave prehrane ili uzimanja antibiotika, jer oni mogu oštetiti crijevnu mikrofloru. Djeca koja su trajno izložena dimu cigareta ili plijesni također mogu kasnije u životu razviti alergiju.

Ublažavanje simptoma alergije: što učiniti u slučaju alergijske reakcije?

Ako se ispostavi da Vaše dijete pati od alergije, najbolji način za ublažavanje simptoma alergije je spriječiti dijete da dođe u kontakt s okidačem alergije. U nekim slučajevima, kao što je alergija na hranu ili lijekove, to je obično moguće bez ikakvih problema. Alergene namirnice i lijekovi se jednostavno izbjegavaju.

Međutim, to može biti teže kod alergije na pelud, alergije na životinjsku dlaku ili alergije na ubode insekata. Zaštititi se od okidača u tim je slučajevima moguće samo u maloj mjeri.

U takvim slučajevima postoje dva načina liječenja simptoma alergije. No, o tome se u svakom slučaju trebate posavjetovati s pedijatrom i ni pod kojim okolnostima ne postupajte na svoju ruku!

Uzimanje lijekova

Na primjer, antihistaminici pomažu kod uboda insekata, a lijekovi protiv peludne groznice pomažu kod alergije na pelud. Imajte na umu da dugotrajno uzimanje lijekova može biti i štetno, jer u konačnici svaki lijek može izazvati nuspojave ili kontraindikacije.

Imajte na umu:

U slučaju alergije na pelud, situaciju pogoršava činjenica da se križne alergije mogu razviti s različitim namirnicama. Dakle, ako je Vaše dijete alergično na pelud drveća, na primjer, možda također neće moći podnositi jabuke, marelice, smokve, lješnjake, mrkvu, krumpir, trešnje, kivi, nektarine, breskve, šljive, celer i soju.

Hiposenzibilizacija

Hiposenzibilizacija znači da se tijelo Vašeg djeteta ponovno navikava na okidač alergije tijekom dugog razdoblja od otprilike tri godine. Iako se simptomi ne mogu uvijek potpuno izliječiti, mogu se barem značajno smanjiti.

Hiposenzibilizacija se između ostalih metoda preporuča ako Vaše dijete pati od alergije na životinjsku dlaku, ali biste htjeli dugoročno ponovno držati kućne ljubimce.

Simptomi alergije kod novorođenčadi

Jedan od najboljih načina da spriječite razvoj alergija kod svojeg novorođenčeta i da smanjite rizik od alergija u budućnosti je dojenje. Majčino mlijeko sadrži mnoge važne zaštitne tvari, uključujući prirodne kulture bakterija mliječne kiseline koje podržavaju uravnoteženu crijevnu floru. Saznajte više o alergijama i dojenju.

Za bebe rođene carskim rezom, majčino mlijeko je posebno važno za jačanje crijevne mikroflore.

Nakon dojenja, ili ako niste u mogućnosti dojiti, preporuča se visokokvalitetna HA mliječna formula (hipoalergena), koja je vrlo slična majčinom mlijeku. Sadrži razgrađene proteinske blokove koje djetetovo tijelo percipira kao manje strane i stoga ih bolje podnosi.

Zdrava, uravnotežena prehrana kada krene dohrana također može smanjiti rizik od alergije kod Vaše bebe.

Često postavljana pitanja o simptomima alergije kod beba i male djece

Koja je razlika između alergije i intolerancije? 

Alergije i intolerancije često se miješaju jedna s drugom, iako su potpuno različite. Pod pretpostavkom da Vaše dijete ne podnosi laktozu, to je obično intolerancija. Ako Vaše dijete već pati od ozbiljnih simptoma nakon što je popilo male količine mlijeka, to može biti alergija na protein kravljeg mlijeka koji se nalazi u mlijeku. Na primjer, netko tko je intolerantan na laktozu možda ipak može jesti određene mliječne proizvode, barem u malim količinama, bez ikakvih problema, dok netko s alergijom na proteine kravljeg mlijeka može osjetiti simptome odmah pri prvom zalogaju.

Alergija se može otkriti pomoću testa antitijela u krvi. U slučaju intolerancije, međutim, nema antitijela jer se, za razliku od alergije, radi o reakciji intolerancije bez sudjelovanja imunološkog sustava. Za otkrivanje alergije može se koristiti i takozvani prick test. Saznajte više o alergijama i intolerancijama.


Kada trebam posjetiti alergologa sa svojom bebom ili malim djetetom?

• Ako Vaše dijete ima osip koji nije uzrokovan kožnom bolešću ili infekcijom.

• Ako je Vaše dijete stalno prehlađeno ili uporno kašlje.

• Ako prehlada, kašalj ili problemi s disanjem nisu posljedica infekcije.

• Ako Vaše dijete ima čest proljev ili povraća.

Saznajte više o najčešćim okidačima alergija kod beba i male djece.


Koji alergo testovi postoje?

Prije svega, radi se tzv. prick (ubodni) test kako bi se utvrdio individualni rizik od alergije. Tijelo se suočava s alergenima nanošenjem na kožu i malim ubodima. Ako postoji alergija na ispitivanu tvar, pojavit će se crvenilo i oteklina na ovom području kože.

Međutim, mogući su i krvni testovi, koji se mogu koristiti za otkrivanje antitijela, te patch (flaster) testovi. Patch test se uglavnom koristi kada se sumnja na kontaktne alergije.

 

Koje namirnice najviše izazivaju alergije?

Mnoge bebe i mala djeca su alergična na kravlje mlijeko i jaja. Osim toga, kikiriki, orašasti plodovi (kao što su lješnjaci), soja, riba, pšenica i školjke često izazivaju alergije. Sjemenke, poput sezama, također imaju visok alergijski potencijal.


Koliko dugo traje alergijska reakcija? 

Nema općeg odgovora koliko dugo traje alergijska reakcija jer to ovisi o raznim okolnostima. S jedne strane, vrsta alergije igra ulogu, a s druge strane, presudno je koliko dugo je oboljela osoba bila izložena alergenu.

Pretpostavimo da Vaša beba pati od alergijske reakcije na ubod pčele. Tada će ova reakcija obično nestati unutar nekoliko sati, osobito ako se primijeni odgovarajući lijek. Međutim, ako Vaše dijete pati od alergije na grinje i redovito je izloženo tim grinjama dok spava u krevetiću, reakcija može trajati vrlo dugo. U tom se slučaju alergijska reakcija neće povući sve dok ne otkrijete i eliminirate okidač.