Rizik od alergija kod beba rođenih carskim rezom

Zahvaljujući suvremenoj medicini i najnovijim tehnikama, carski rez je u današnje vrijeme obično siguran i za majku i za dijete. Međutim, bebe rođene carskim rezom imaju povećan rizik od razvoja alergija. Njihov je imunološki sustav posebno osjetljiv i brzo može oslabiti.

Razlog tome je neuravnotežena crijevna mikroflora: korisne crijevne bakterije brojčano su znatno manje kod dojenčadi rođenih carskim rezom – osobito im nedostaju laktobacili koji se nazivaju i prirodnim starter kulturama. Ove korisne kulture bakterija mliječne kiseline neophodne su za razvoj snažnog imunosnog sustava – gusto naseljena i zdrava crijevna flora štiti Vašu bebu iznutra i smanjuje rizik od razvoja alergija.

Što su to alergije?

Zdrav imunološki sustav sposoban je razlikovati korisne od štetnih (egzogenih) podražaja. Patogene tijelo odbija, dok korisne tvari, na primjer, zdrave crijevne bakterije, ne. Ova ravnoteža izuzetno je važna za dobro funkcioniranje imunološkog sustava.

Kad god je crijevna mikroflora poremećena, imunološki sustav je narušen i ne može razlikovati korisne od štetnih tvari. To može dovesti do razvoja alergija. Saznajte više o alergijama kod dojenčadi i male djece

Zašto dojenčad rođena carskim rezom često pati od alergija?

Kako bi se što više spriječile pojave alergije, važno je da crijevna mikroflora dojenčeta bude potpuno funkcionalna i zdrava. Osobe s alergijama često imaju neuravnoteženu crijevnu mikrofloru.

Zamislite to ovako:

U crijevima zdrave odrasle osobe nalazi se oko dva kilograma korisnih bakterija koje služe kao zaštitni stražari. To uključuje laktobacile, također poznate kao kulture bakterija mliječne kiseline. Crijevna mikroflora može biti oštećena uzimanjem antibiotika, a kasnije u životu i nezdravom prehranom, premalo kretanja i raznim utjecajima okoline (npr. pušenje ili plijesan u domu). To znači da više nije u mogućnosti pružiti zaštitu, što značajno povećava rizik od pojave alergija i drugih bolesti.

Čimbenici kod dojenčadi rođene carskim rezom koji mogu dovesti do neravnoteže crijevne mikroflore:

Dok su crijeva vaginalno rođenih beba kolonizirana mnogim korisnim laktobacilima i bifidobakterijama, crijeva beba rođenih carskim rezom mnogo su manje naseljena njima. To je povezano s podrijetlom crijevnih kolonizatora. Crijevna mikroflora vaginalno rođene bebe prirodno ima crijevnu mikrofloru koja sadrži i vaginalne i crijevne bakterije majke. To, međutim, nije slučaj kod dojenčadi rođenim carskim rezom.

Kako zaštiti dojenče rođeno carskim rezom

Jedan od najboljih načina da svoju bebu zaštitite nakon poroda carskim rezom je dojenje. Majčino mlijeko sadrži mnoge vrijedne sastojke, među kojima su, na primjer, prirodne kulture bakterija mliječne kiseline. One pozitivno utječu na crijevnu mikrofloru, imunološki sustav, a time i na zdravlje Vaše bebe. One osiguravaju da crijevna mikroflora ostane zdrava ili da se pospješuje njen razvoj nakon carskog reza, čime podržavaju uravnotežen imunološki sustav i učinkovito štite Vaše dijete.

Majčino mlijeko također sadrži vrijedna vlakna i laktozu. Oboje je važno u poticanju rasta korisnih crijevnih bakterija. To doprinosi ponovnom uspostavljanju ravnoteže crijevne mikroflore i imunološkog sustava beba rođenih carskim rezom, čime se znatno smanjuje rizik od alergija. Saznajte više o alergijama i dojenju.

Alternative ako dojenje nije uspostavljeno

Ipak, nema razloga za brigu ako niste u mogućnosti dojiti svoju bebu. Postoje visokokvalitetne mliječne formule za dojenčad koji su izrađene po uzoru na majčino mlijeko i njegove komponente i koji su vrlo blizu njegovim prirodnim zaštitnim svojstvima. Stoga odmah saznajte koja je mliječna formula najbolja za Vašu bebu.

Posebno preporučamo odabir mliječne formule koja je inspirirana majčinim mlijekom ako je Vaše dijete rođeno carskim rezom. Osim prirodnih kultura bakterija mliječne kiseline, ova bi mliječna formula trebala sadržavati i vrijedna prehrambena vlakna. Ako postoji povećan rizik od alergija, HA mliječna formula može biti dobra alternativa dojenju.* To je hipoalergena formula koja sadrži hidrolizirane mliječne proteine, što znači da su proteini rastavljeni i stoga nježni za dojenački trbuščić. Proteinske komponente u ovoj vrsti mliječne formule su vrlo male, što ih čini manje alergenima. Zbog toga ih osjetljivi imunološki sustav bolje podnosi jer ih bebin organizam doživljava kao manje strane. Zauzvrat, to pomaže u smanjenju rizika od alergija. Hidrolizirani protein stoga se može nazvati imunološki prihvatljivim proteinom, koji dojenački imunološki sustav bolje podnosi.

*EAACI smjernica: Sprječavanje razvoja alergije na hranu u dojenčadi i male djece (ažurirano 2020.), Pediatr Allergy Immunol. Srpanj 2021;32(5):843-858.

Za izgradnju i održavanje zdrave crijevne mikroflore, hipoalergene mliječne formule trebaju sadržavati i prirodne kulture bakterija mliječne kiseline. U idealnom slučaju, trebale bi sadržavati i vlakna kao što su galaktooligosaharidi koji potiču rast korisnih crijevnih bakterija. Na taj način crijevna mikroflora Vaše bebe ostaje u ravnoteži, čime se zdravim bakterijama omogućuje održavanje imunološkog sustava. Kao rezultat toga, Vaša se beba može bolje oduprijeti alergenima i patogenima.

Važno:

HA mliječna formula se ne smije koristiti ako već postoji alergija.

Najčešća pitanja o alergijama kod poroda carskim rezom

Koji su dugoročni učinci carskog reza za majku i bebu?

Majke koje dijete porode carskim rezom često imaju problema kada počnu dojiti. To ponekad može utjecati na uspostavljanje emocionalne veze između majke i djeteta. Za više savjeta možete se posavjetovati sa svojom patronažnom sestrom ili pedijatrom.

Bebe rođene carskim rezom mogu imati povećanu osjetljivost na infekcije, što je prvenstveno povezano sa njihovom crijevnom mikroflorom koja nije idealno naseljena bakterijama.

Za majke, carski rez nosi rizik od priraslica, kao i posttraumatskog stresnog poremećaja.


Je li moje dijete u opasnosti od razvoja alergija?

Hoće li Vaša beba biti izložena riziku od alergija, između ostalog ovisi o Vašoj obiteljskoj povijesti. Porod carskim rezom može negativno utjecati na rizik od alergija. Genetika i okolišni čimbenici također mogu povećati rizik od alergije kod Vašeg djeteta.


Trebaju li djeca rođena carskim rezom biti dojena?

Ako je ikako moguće, bebe rođene carskim rezom treba dojiti jer im majčino mlijeko osigurava sve važne hranjive tvari koje mogu spriječiti pojavu alergija i ojačati djetetov imunološki sustav. Prehrana majčinim mlijekom najbolji je način izbjegavanja pojave alergija na kravlje mlijeko i najbolja je zaštita za djetetov još nezreo imunološki sustav. Saznajte više o svim dobrobitima dojenja.


Koji mliječni pripravak se preporuča za bebe rođene carskim rezom?

U slučaju da niste u mogućnosti dojiti ne morate se brinuti. Bebe rođene carskim rezom koje također imaju obiteljsku anamnezu alergija najbolje je hraniti kvalitetnim HA mliječnim formulama jer im se na taj način jača crijevna mikroflora i u konačnici pozitivno djeluje na imunološki sustav. HA mliječne formule su hipoalergene – dakle ne sadrži alergene. Alternativno, bebe rođene carskim rezom mogu se hraniti redovnim mliječnim formulama s pro- i prebioticima za poticanje uravnotežene crijevne mikroflore.