Trudnički tečaj – sve što trebate znati

Jedan od najvažnijih događaja prije poroda je trudnički tečaj. Na kojem ćete se pobliže upoznati s tijekom poroda i pripremiti se za ovaj važan trenutak.

Postanite član HiPP BabyCluba!

Kao član, redovito ćete primati novosti na svoj e-mail!

 • važne informacije o trudnoći, porodu i razvoju djeteta
 • važni popisi za provjeru
 • poklon i još mnogo toga za Vas!

Učlanite se

Što je trudnički tečaj?

Trudnički tečaj je tečaj za oba buduća roditelja koji se održava prije poroda. Svrha tečaja je pripremiti roditelje za porod, te ćete na tečaju od patronažne sestre dobiti brojne savjete kako se pripremiti.

Uostalom, morate znati, na primjer, koje su mogućnosti porođaja i što treba uzeti u obzir. Osim toga, bit ćete spremni za mentalni proces, a patronažna sestra će Vam objasniti za što se trebate pripremiti nakon poroda.

Savjet:

Kako u slučaju prijevremenog poroda ne bi došli nepripremljeni u rađaonicu, tečaj biste trebali završiti otprilike mjesec dana prije očekivanog datuma poroda. Koliko će tečaj trajati ovisi o vrsti tečaja koji odaberete. Neki tečajevi traju nekoliko dana, a neki i nekoliko tjedana. Danas postoje i e-tečajevi, samo provjerite u rodilištu gdje trebate roditi priznaju li taj trudnički tečaj. 

Trudnički tečaj kod kuće ili u ustanovi

Trudničke tečajeve obično vode primalje ili patronažne sestre, no postoje i druge vrste trudničkih tečajeva.

Individualni trudnički tečaj

Privatne savjetnice nude privatne tečajeve kod kuće. U svakom slučaju, već u ranoj trudnoći pokušajte pronaći savjetnicu koja će Vam pomoći oko svih važnih pitanja prije i nakon poroda. Na ovaj način možete pohađati personalizirani tečaj. Ovo je osobito važno ako želite da Vas primalja prati tijekom poroda. Uostalom, riječ je o izuzetno intimnom događaju.

Savjet primalje

“Iz vlastitog iskustva znam da se mnoge žene pratnjom za porod pozabave tek kad je trudnoća malo poodmakla. No ponekad je to prekasno jer Vam primalja ili doula može pomoći i u ranoj fazi trudnoće.” Dorothee Kutz, primalja

Naravno, ako Vam je tijekom trudnoće propisano strogo mirovanje, trudnički tečaj nećete moći odraditi u Domu zdravlja ili drugoj ustanovi. Zato je dobro raspitati se o online trudničkim tečajevima.  

Trudnički tečaj u bolnici 

Rodilišta nude trudničke tečajeve u svojoj ustanovi. Njih obično vode primalje koje su stalno zaposlene u bolnici. Prisutnost primalje u bolnici je od velike važnosti tijekom trudnoće. Jer čak i ako se odlučite da porod prati Vaša primalja, možda ćete morati spontano otići u bolnicu, tako da nećete moći ni upoznati svoju primalju. Nažalost, porod se nikada ne može 100% predvidjeti, a pogotovo ne planirati do najsitnijih detalja. Stoga treba biti spreman na sve.

Online trudnički tečaj

Online trudnički tečajevi pokazali su se kao savršeno rješenje za sve koji ne žele svoje intimne trenutke dijeliti s drugim budućim majkama ili parovima. Osim toga, takav tečaj možete odraditi i ako morate strogo mirovati tijekom trudnoće.

Obično se tečajevi sastoje od videa koji Vam pokazuju što trebate uzeti u obzir prilikom poroda. Kako biste savladali tehnike disanja i druge savjete, trebali biste raditi vježbe kod kuće. Alternativno, postoje i knjige koje pružaju potrebno znanje u obliku vodiča.

Je li tečaj obavezan?

Trudnički tečaj je priprema za porod i preporuka za sve buduće roditelje. U nekim rodilištima je tečaj obavezan za pratnju na porodu, a u nekima nije. Zato provjerite treba li Vam trudnički tečaj i koji za rodilište u kojem želite roditi.  

Sadržaj trudničkog tečaja

Trudnički tečajevi traju od nekoliko dana do nekoliko tjedana, te pokrivaju različite teme:

Priprema za porođaj

Ako nikada niste rodili, vjerojatno ne znate ni kako točno teče porod. Na trudničkom tečaju stručnjaci će Vas naučiti sve što trebate znati o porodu. Naučit ćete što trebate uzeti u obzir, a čega se ne trebate bojati. Dat će Vam i praktične savjete kako pripremiti svoje tijelo za porod. Mentalna priprema također je veoma važna.

Savjeti o porodu

Zajedno s patronažnom sestrom ili primaljom provodit ćete razne tehnike opuštanja i vježbe disanja koje će Vam pomoći tijekom poroda. Možete, primjerice, ciljanim tehnikama smanjiti bol. Tehnike opuštanja Vam pak pomažu da se usredotočite na svoje tijelo. Osobito u pauzama između trudova, mogu biti vrlo korisne. Za porod se možete pripremiti i akupunkturom. To se može postići i masažom perineuma ili masažom refleksnih zona stopala. Primalja će Vas također upoznati s raznim tehnikama poroda.

Vježbe nakon poroda

Kako bi se zdjelično dno ponovo ojačalo nakon poroda, trebali biste redovito raditi neke vježbe. Patronažna sestra ili primalja Vam mogu objasniti koje su to vježbe i na što morate paziti.

Život s djetetom

Beba će Vam okrenuti život naglavačke – u to možete biti sigurni. Patronažna sestra ili primalja će Vam tijekom tečaja dati važne savjete kako biste bez problema savladali ovu novu situaciju.

Troškovi i trajanje

Trudnički tečajevi traju od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Trudnički tečajevi u većini hrvatskih gradova su besplatni i organizirani su u lokalnim domovima zdravlja i bolnicama. Neke bolnice zahtijevaju da se trudnički tečaj završi kod njih u bolnici, također uvjetuju da i partner mora završiti trudnički tečaj ako želi biti prisutan na porodu. U nekim bolnicama i domovima zdravlja se trudnički tečaj naplaćuje pa se prije odabira trudničkog tečaja raspitajte i za cijenu. Privatne poliklinike također imaju u ponudi trudničke tečajeve koji se plaćaju u manjim grupama i intimnijoj atmosferi.

Trudnički tečajevi za partnere

Iako partner obično ima manju ulogu tijekom poroda, on može učiniti puno u rađaonici. Muškarci su velika potpora svojim suprugama, da te teške sate poroda malo lakše podnosu.

Kako budući partneri ne bi bili pod stresom tijekom poroda, mogu se i oni pripremiti za porod. Jedan od najlakših načina za to je da budući roditelji zajedno pohađaju trudnički tečaj. Na ovim tečajevima za parove, primalje se posebno bave i odgovornošću partnera i njegovim strahovima. Ovdje budući partneri mogu postaviti sva pitanja i između ostalog saznati na koji način mogu podržati svoju suprugu tijekom poroda.

U nekim rodilištima očevi moraju imati završen trudnički tečaj ako žele prisustvovati porodu. 

O čemu razmišljaju budući tate

Budući tate obično si postavljaju brojna pitanja. Kao što su:

 • Kako mogu pomoći tijekom poroda?
 • Nije li možda bolje da uopće nisam prisutan na porodu?
 • Što će se dogoditi ako se onesvijestim tijekom poroda?
 • Što se događa ako ne ide sve po planu pri porodu?
 • Što je najgore što se može dogoditi?
 • Što će se promijeniti nakon poroda? Kako će se moja partnerica promijeniti? Kad ćemo opet imati spolni odnos?
 • Što se događa ako ne mogu razviti odnos sa svojim djetetom?
 • Hoću li se moći brinuti za svoju malu obitelj?

Sva su ova pitanja sasvim razumljiva i važno je da budući tate pronađu odgovarajuće odgovore. Najbolji način za to je razmjena iskustava s tatama koji već imaju djecu. Čitanje knjiga ili drugog informativnog materijala također može dati odgovore na sva ova pitanja.

Kako partneri mogu pomoći svojim partnericama tijekom poroda?

Jedna od najvažnijih zadaća partnera tijekom poroda je pružanje emocionalne podrške budućoj majci i jednostavno biti uz nju. Čak i lagane masaže mogu opustiti mamu i tako pružiti olakšanje.

Nadalje, teško da će itko u rađaonici poznavati trudnicu tako dobro kao njezin partner. U slučaju poteškoća u komunikaciji između primalje/liječnika i trudnice, budući otac može uskočiti i razjasniti te stvari.

Mnogi muškarci se boje prisustvovati porodu. Uostalom, njegov se život u tom trenutku mijenja. A briga da će učiniti nešto loše brine mnoge buduće očeve. Sama činjenica da je budući otac prisutan trudnicu čini opuštenijom.

Porod je neobična i vrlo intimna situacija i za buduću mamu i za budućeg tatu. U svakom slučaju, unaprijed dogovorite koliko dugo ili do koje situacije muškarac treba biti prisutan tijekom poroda.

Najvažnija pitanja o trudničkim tečajevima

Moram li pohađati trudnički tečaj?

Provjerite u rodilištu gdje planirate porod trebate li imati trudnički tečaj ili ne, također provjerite treba li i Vaš partner imati potvrdu o završenom trudničkom tečaju ako želi prisustvovati porodu. Uostalom, ovaj tečaj Vas optimalno priprema za porod i za početak novog života s bebom.

Kada mogu pohađati tečaj za trudnice?

Tečaj možete pohađati u bilo kojem trenutku tijekom trudnoće. Ipak, trebali biste ga završiti najmanje četiri tjedna prije očekivanog datuma poroda. Tečajevi obično traju nekoliko dana. Ako sudjelujete u online tečaju, možete fleksibilno organizirati vrijeme.

Tko plaća trudnički tečaj?

Trudnički tečajevi u većini hrvatskih gradova su besplatni i organizirani u lokalnim domovima zdravlja i bolnicama. Ali neke bolnice i domovi zdravlja naplaćuju trudničke tečajeve. Možete odabrati i tečaj u nekoj poliklinici. Većina rodilišta uvjetuje da i Vaš partner mora završiti tečaj ako želi biti na porodu.

Mora li moj suprug ili partner ići na trudnički tečaj?

Ne, ako neće sudjelovati na porodu. Ali ako žele prisustvovati porodu u nekim rodilištima očevi moraju imati završen trudnički tečaj. S jedne strane, Vaš partner će na trudničkom tečaju naučiti kako Vam pomoći tijekom poroda, a s druge strane, on također može smanjiti svoje strahove i postaviti važna pitanja.