Plakanje i vikanje

Što učiniti kad beba plače?

Na plač djeteta reagirajte tako da ga podignete u ruke ili posjednete što će ga umiriti. Plač je znak da djetetu nije ugodno. Ako dijete plače, treba mu potvrda da ste uz njega i da nije samo.

Kako pomoći djetetu koje glasno i neutješno plače?

  • Ako je Vaše dijete gladno, pokušajte ga malo nositi u rukama i smiriti. Ukoliko je prošlo više od 2 sata od zadnjeg obroka, nahranite dijete. Ako je nahranjeno unutar zadnjih sat vremena, onda glad najvjerojatnije nije razlog za plač. Podignite ga da još jednom da podrigne i pokušajte odgoditi sljedeći obrok. Ako je razmak između dva obroka Vašeg djeteta prekratak, djetetov želudac se ne stigne isprazniti pa dijete plače još i više!
  • Nadutost također može biti uzrok djetetovog plača. Ona se pojavljuje ako dijete ima zraka u želucu te ako se poslije zadnjeg obroka nije dobro podrignulo. Podignite dijete kako bi se ponovno podrignulo. Ponekad pomaže masaža djetetova trbuščića sa svjetlom u smjeru kazaljke na satu kružnim pokretima. To će osloboditi mjehuriće zraka u želucu kojih se dijete ne može riješiti samo. Protiv nadutosti pomaže zdrava probavna mikroflora s kulturama mliječne kiseline.

Savjet: Ukoliko dijete koristi mliječnu formulu, korisno je prije upotrebe snažno protresti bočicu kako ne bi ušlo previše zraka u hranu. U nekim slučajevima pomaže masaža trbuščića toplim uljem ili čaj od komorača.

  • Provjerite pelenu djeteta, možda je mokra što može dovesti do crvenila pelenskog područja.
  • Možda beba plače jer je hladno. Djeca su još vrlo osjetljiva i podložna prehladi. Da bi zagrijali krevetić, stavite na plahtu bocu tople vode ili termofor. Naravno, pripazite da voda ne curi te da nije prevruća. Prije nego dijete ide spavati, maknite vodu iz krevetića.
  • Bebe plaču i kada im je pretoplo. Vaša beba se može znojiti po vratu. Kontrolom topline ruku provjerite je li pretoplo obučena. Zbog toga su za odjeću idealna prirodna vlakna jer ona omogućuju dobru izmjenu topline sa okolinom. U takvoj odjeći djetetu nije ni prevruće ni prehladno. Vunene jakne i kape potrebne su samo vani i to samo ako je hladno i vjetrovito.

Savjet: Pjevajte svom djetetu kada plače ili mu nešto pričajte. Često pomaže samo Vaš glas i činjenica da ste s njim.