Kako pripremiti mliječnu hranu

Djeca koja nisu dojena ili su djelomično dojena dobit će sve hranjive tvari koje su im potrebne za rast i razvoj u prvim mjesecima života iz mliječne hrane.

Povremeno ili stalno hranjenje djeteta na bočicu ne znači i manje pažnje i ljubavi. Naprotiv: držite dijete u naručju isto kao i da dojite i održavajte kontakt očima tijekom hranjenja. Na ovaj način Vaše dijete ne samo da će biti sito, već i sretno i zadovoljno.

Priprema mliječne hrane

Kad pripremate mliječnu hranu, uvijek pratite upute na kutiji. Da bi djetetu osigurali potrebnu količinu nutrijenata i dobru probavljivost, važno je da se pridržavate omjera praha i vode koji je naveden na kutiji. Djetetov imunološki sustav još uvijek nije sazrio, zato vodite računa o osnovnim higijenskim pravilima: pripremajte mliječnu hranu odmah prije hranjenja, a ne unaprijed. Vaše ruke, mjerna žličica i svi dijelovi bočice moraju biti čisti i suhi. Uvijek prokuhajte vodu koju koristite za pripremu mliječne hrane.

Ne prevruće, ne prehladno

Temperatura mliječne hrane prije nego je ponudite djetetu ne smije biti viša od  37°C (tjelesna temperatura). Kako bi provjerili je li temperatura dobra, kapnite par kapi mliječne hrane na zapešće: mlijeko bi trebalo biti toplo, a ne vruće. Količina mlijeka koje će Vaše dijete popiti ovisi o djetetovom apetitu i dobi dana. Neka Vaše dijete popije koliko mu je potrebno da bude sito. Mlijeko koje je ostalo u bočici poslije obroka se ne bi smjelo ponovno koristiti.

Čista duda, zdravo dijete

Svi dijelovi bočice i duda se moraju nakon svakog obroka detaljno očistiti. Dude i bočice povremeno trebate iskuhati. Mjernu žličicu za prah uvijek koristite iz kutije koju trenutno koristite, ne trebate ju ispirati ili sterilizirati. Nakon upotrebe mjernu žličicu očistite čistim kuhinjskim ručnikom i pospremite na odgovarajuće mjesto unutar kutije.

Imate li još pitanja?

Za više informacija kontaktirajte nas od ponedjeljka do petka od 09:00 do 15:00 sati na besplatni broj telefona:
0800/31 31 33

Kontakt obrazac