Koristite li tikvicu u prehrani?

Tikvica ima mnogo vrsta, boja i oblika, a kod nas se najčešće koriste male, tamnozelene tikvice slične velikim krastavcima.
Tikvice potječu iz Amerike, a konzumiraju se već više od 10000 godina.
Smatra se da je današnja sorta tijekom godina razvijena u Italiji.

Sastav i hranjivost tikvice

Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. Odlična namirnica za mršavljenje jer ispunjava želudac i time daje sitost. Kontrolira šećer u krvi i smanjuju apetit. Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalija. Mangan je ključan i za proizvodnju prolina, aminokiseline koja dopušta formiranje kolagena, čineći kožu zdravijom i zacjeljivanje rana bržim. Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja potiču probavu, sprečavaju zatvor i čiste crijeva.

Zdravstvene dobrobiti tikvica:

  • djeluju protuupalno
  • povećavaju razinu energije
  • potpomažu mršavljenju
  • snižuju razinu kolesterola
  • poboljšavaju probavu i čiste crijeva
  • čine kožu zdravijom
  • čuvaju zdravlje fetusa

Zdravstvene prednosti tikvica za najmlađe

Sadržaj kalcija koji igra ključnu ulogu u razvoju dojenčadi. Osim za razvoj kostiju, važan je za razvoj zubića i transport nutrijenata organizmom.

Dobar izvor magnezija:  osim važnosti za razvoj kostiju, koristan je za aktiviranje  probavnih enzima  kao i za stvaranje energije na staničnom nivou.

Sadržaj fosfora je također  značajan kod tikvica. Fosfor olakšava probavu ali ima i važnu ulogu u razvoju mozga.

Tikvice sadrže i vitamine B kompleksa: B komplex vitamini  uključuju vitamin B-6, tijamin, niacin, folnu kiselinu, etc.

Vitamin B-6  je potreban za razvoj mozga kod dojenčadi, funkcije imunološkog sustava  i proizvodnju metaboličkih enzima. Tijamin sudjeluje u proizvodnji energije, proizvodnji crvenih krvnih stanica.

Tikvice su lako probavljive: veliki udio vode, dijetalnih  vlakana, mala količina ugljikohidrata i šećera  te 0% masti čini ih vrlo lako probavljivim.

Kada vaša beba ima probavne smetnje, tvrdu stolicu i slično, prehrana tikvicama će ublažiti problem.