Prepoznavanje i tretiranje začepljenih mliječnih kanala

Je li Vaša dojka topla, čini li Vam se da je dio otečen i osjećate li se kao da Vas hvata prehlada? Tako se najčešće prepoznaju začepljeni mliječni kanali. Mnoge majke iskuse začepljenje mliječnih kanalića između 1. i 4. mjeseca starosti djeteta. Važno je osloboditi začepljene mliječne kanaliće što je brže moguće, na primjer, što češćim dojenjem ili opuštanjem.

Što su začepljeni mliječni kanalići?

Prvih nekoliko tjedana nakon poroda, mnoge majke primijete da se mlijeko stvara samo u jednoj dojci. Otečenost, osjetljivost na pritisak i općenit osjećaj nelagode može se pojaviti. To stručnjaci nazivaju začepljenim mliječnim kanalićima.

Što se dogodi tijelu kada su mliječni kanalići začepljeni?

U slučaju začepljenih mliječnih kanalića, majčino mlijeko ne može dovoljno teći tijekom dojenja i nakuplja se u dijelovima dojki. Dojka djeluje toplijom i osjetljivijom na dodir te može postati crvena. Ponekad se mogu osjetiti kvržice s jasno definiranom granicom.

Znakovi začepljenih mliječnih kanalića:

 • bol u dojci
 • čvrste ili opipljive, male kvržice
 • blagi osjećaj bolesti
 • ponekad povišena tjelesna temperatura do 38,5 °C

U slučaju da se mliječni kanalići ne tretiraju, može se razviti mastitis (bakterijska infekcija tkiva dojki). Također, osjećaj boli kao kod prehlade može se pojaviti u cijelom tijelu, uz popraćenu vrućicu, glavobolju i tešku malaksalost. Trebate se konzultirati s liječnikom barem kada osjećate zimicu kako bi se mastitis mogao tretirati lijekovima.

Začepljeni mliječni kanalići mogu se lako razviti u mastitis. Važno je da začepljenje odmah tretirate čestim dojenjem i odmorom. Ako se simptomi začepljenih mliječnih kanalića ne poboljšaju unutar 48 sati ili ako liječenje mastitisa ne djeluje nakon 24 sata, molimo Vas da se obavezno javite svom ginekologu, patronažnoj sestri ili savjetniku za dojenje.

U svakom slučaju, nastavak dojenja se preporuča. Dobrobiti dojenja i hranjenja majčinim mlijekom ostaju, čak i ako trebate tretirati začepljene mliječne kanale u kratkom vremenu.

Riješite začepljene mliječne kanaliće

Čim se pojave prvi simptomi začepljenih mliječnih kanalića, samo je jedva stvar najvažnija: dojite često s malim vremenskim razmacima. Pokušajte se istovremeno odmarati što je više moguće.

Savjeti za dojenje uz začepljene mliječne kanaliće

Često dojenje je najbolji način za otpuštanje začepljenih mliječnih kanalića i potpuno pražnjenje dojke. Neka intervali između dojenja budu što kraći i izbjegavajte duge pauze. Najveći intervali od 1.5 do 2 sata su idealni.

Vaša će vam beba najbolje pomoći ako je bradom usmjerite prema začepljenim kanalićima. Ovisno o tome gdje se nalazi nadutost, to može biti izazov. Možda je četveronožni položaj baš sada pravi, ili možda svoju bebu prebacite preko ramena kako biste dojili. Isprobajte različite položaje za dojenje ili zatražite pomoć partnera ili prijatelja kod pridržavanja Vašeg djeteta.

Važna informacija: u ovoj situaciji nema ispravnog ili neispravnog položaja dojenja dokle god Vaše dijete može dobro uhvatiti dojku i efektivno sisa.

Sažetak najbolji savjeta za dojenje:

 1. Usmjerite bradu Vašeg djeteta prema začepljenom dijelu dojke.
 2. Isprobajte različite položaje dojenja.
 3. Iskoristite gravitaciju.
 4. Masirajte u smjeru bradavice dok dojite.

Najbolji kućni lijekovi za začepljene mliječne kanaliće

Trijada između grijanja-dojenja-hlađenja se pokazala najefektivnijom. Ako osjećate da je hlađenje nakon dojenja neugodno, umjesto toga možete grijati Vaše dojke. Ni grijanje ni hlađenje ne bi trebalo izazvati bol.

Prije dojenja Za vrijeme dojenja Nakon dojenja
grijte svoje grudi dojite Vaše dijete tako da mu je brada usmjerena prema začepljenim mliječnim kanalićima hladite (najviše 20 minuta) ili grijte grudi
izbjegavajte stres, nađite tiho mjesto za dojenje ako je potrebno, masirajte nježno, počevši od baze te nastavljajući prema bradavici, kako biste pomogli isprazniti dojku Izbjegavajte duge pauze, brzo dojite ponovno

Pogodno za grijanje Vaših dojki:

 • topli, vlažni oblozi
 • topli jastučići od žitarica
 • jastučići za dojke iz ljekarne

Toplina služi kako bi se proširili mliječni kanalići u dojci. Mlijeko će tada teći lakše i Vaše dijete će lakše pomoći pri rješavanju začepljenja za vrijeme dojenja. Nadalje, toplina uglavnom ima smirujući efekt i dobra je za Vas.

Pogodno za hlađenje Vaših dojki:

 • hladni, bijeli listovi kupusa
 • oblozi od skute
 • hladni jastučići iz ljekarne
 • hladni, vlažni oblozi

Hladnoća nakon dojenja pomaže mliječnim kanalićima da se vrate na uobičajenu veličinu. U isto vrijeme, smanjuje bol u crvenim, toplim dijelovima dojke. Nemojte ih hladiti dulje od 20 minuta u jednom navratu, čak i ako vam hladno godi.

Ako se ne osjećate dobro i želite popiti lijek: najbolje je koristiti lijekove za ublažavanje boli koji su pogodni za dojenje i koji su također protuupalni. Vaša patronažna sestra ili savjetnik za dojenje će Vas savjetovati u vezi toga.

Ukratko:

Najbolje bi bilo kada biste imali nekoga tko Vam može pripremiti obloge za grijanje i hlađenje. Ako to nije moguće, odaberite pomagala koja su vam nadohvat ruke.

Ako Vaše dijete ne pije dovoljno često

Ako Vaše dijete ne želi piti tako često ili baš sada ima dulje periode spavanja, možete sami isprazniti svoje dojke. Izdajanje rukom ili pomoću izdajalice je manje efektivno nego kada dojite Vaše dijete, no svakako je dobra opcija.

Neka Vam vaša patronažna sestra ili savjetnik za dojenje objasne kako se izdojiti rukom. Osim same tehnike, morate uzeti u obzir položaj i začepljenje, tako da ne izazivate dodatnu štetu mliječnim kanalićima.

Imate li izdajalicu pri ruci?

 1. Pumpajte, no samo nekoliko minuta dok mlijeko teče.
 2. Napravite pauzu od nekoliko minuta.
 3. Ponovite korake 1 i 2 do četiri puta.
 4. Jednom pumpajte duže dok ne osjetite da je začepljeni dio omekšao.

Dodatno možete ugrijati i nježno masirati začepljeno područje prije izdajanja. Zatim ohladite dojke na isti način kao nakon dojenja.

Izdojite samo onoliko mlijeka koliko je potrebno da otpustite pritisak u začepljenim grudima. Niti izdajanje rukom niti izdajalicom ne bi trebalo izazivati bol. Zaustavite izdajanje ako osjetite bol.

Nema poboljšanja nakon 24 sata

Potpun oporavak mliječnih kanalića može potrajati nekoliko dana. Međutim, inicijalni simptomi trebali bi se povući nakon 24 sata. Ako se to ne dogodi ili ako se simptomi pojačaju, molimo Vas da kontaktirate patronažnu sestru, drugog zdravstvenog djelatnika ili Vašeg savjetnika za dojenje.

Spriječite začepljenje mliječnih kanalića

Čest način sprječavanja začepljenih mliječnih kanalića i mastitisa je izbjegavanje stresa. No osim stresa postoje neki dodatni čimbenici koji mogu izazvati fizičke kao i emotivne utjecaje.

Učestala bol nakon carskog reza kao i bol uzrokovana napetošću ili neobičan stres uzrokovan dnevnim obavezama s malim djetetom, često doprinose smanjenju refleksa otpuštanja mlijeka.

Doživljavajte Vaše tjelesne signale ozbiljno. Napetost i drugi bolovi očito pokazuju da ste dosegli limit onoga što možete podnijeti. Dopustite si odmor i pauze u svakodnevnom životu koliko god je to moguće. Vodite dobru brigu o sebi i svom tijelu, koje je upravo napravilo čudo savladavajući trudnoću i porod!

Proučavanje uzroka začepljenih mliječnih kanala

Sprječavanje fizičkih uzroka začepljenih mliječnih kanala

Osjećate li se dobro i opušteno, no začepljeni mliječni kanali se pojavljuju? Ponekad je razlog gotovo fizički zašto se grudi ne prazne uspješno. Kada se sjetite situacije prije začepljenja mliječnih kanalića, odnosi li se na Vas nešto od navedenog na slijedećem popisu?

IZBJEGAVANJE FIZIČKIH UZROKA ŠTO MOŽETE UČINITI
DIJETE NE ISPRAZNI DOJKU U POTPUNOSTI Pregledajte djetetov lingvalni ili labijalni frenulum i tretirajte bilo koja druga oralna ograničenja
  Provjerite svoju metodu dojenja s medicinskim stručnjakom
  Češće mijenjajte položaje dojenja kako biste omogućili optimalno dojenje
TRAGOVI OD PREUSKE ODJEĆE Nosite prozračnu, komotnu odjeću
  Pravilno prilagodite grudnjak za dojilje ili koristite topove za dojilje
TRAGOVI OD DJEČJE NOSILJKE Pravilno podesite dječju nosiljku ili primijenite neku drugu metodu nošenja kako biste olakšali pritisak sa dojki
UDARCI OD BRAĆE ILI SESTARA ILI KOD ZAMJENE PELENA Maknite Vaš torzo od opasnog područja (bočno mijenjanje pelena)
  Neka Vam članovi obitelji pomognu kod mijenjanja pelena
PROPUH/HLADNOĆA Obucite se dovoljno toplo
  Izbjegavajte propuh što je više moguće
  Nosite slojevitu odjeću kako bi dojenje vani bilo uspješno i ugodno (prevenirajte prehladu)
NEOBIČNO DUGE PAUZE IZMEĐU DOJENJA U slučaju da ste podložni začepljenju mliječnih kanalića, možete dojiti Vaše dijete prema Vašim potrebama, ili probudite Vaše dijete ako je to potrebno
  Izdojite/ispraznite Vašu dojku ako je to potrebno
POTKOŽNI MLIJEČNI KANALIĆI Provjerite svoju prehranu, ako je potrebno, unosite hranu sa više nezasićenih masnih kiselina
  Razmotrite uzimanje lecitina kao dodatak prehrani
  Razmotrite uzimanje prebiotike/probiotike kao dodatke prehrani

Ako se mliječni kanalići začepljuju unatoč svim mjerama opreza, posljednje studije pokazuju da se probiotici mogu koristiti kao preventivna mjera. Uzimaju se kao dodaci prehrani te mogu pozitivno utjecati na tijek i brzinu zacjeljivanja budućih upala grudi.

Izbjegavanje emotivnih uzroka začepljenih mliječnih kanalića

Emotivni uzroci začepljenih mliječnih kanalića često se pojavljuju u kombinaciji sa stresom i napetošću. Pozitivan stres, poput nadolazeće obiteljske proslave, također može doprinijeti začepljenju mliječnih kanalića. Nemojte zaboraviti na utjecaj nedostatka sna. Djetetova normalna rutina spavanja je izrazito izazovna za nove roditelje i prvih nekoliko tjedana s novorođenčetom je često obilježeno s velikim nedostatkom sna.

Što sada možete učiniti:

Ostanite staloženi, identificirajte uzročnike stresa te ih izbjegavajte što je više moguće u daljnjoj budućnosti. Bilo da su to obiteljske posjete koje ćete ubuduće strogo ograničiti ili malo lakši raspored gdje nećete morati toliko izlaziti – odlučite što je neophodno za Vas i što je najbolje za Vas kao majku koja doji.

Začepljeni mliječni kanalići Vas tjeraju na odmor i da ostavite sve ostalo. Spriječite uzročnike, poštedite sebe i svoju obitelj primoranog odmora, i umjesto toga uživajte u Vašem zajedničkom druženju na opušteniji način.

Ovo će Vam puno pomoći

Savjeti za majke

Slično drugim problemima kod dojenja, začepljeni mliječni kanalići su vrlo posebno iskustvo, posebno s prvim djetetom. Ako ste nesigurni ili anksiozni, potražite savjet kod prijateljica koje doje, patronažne sestre ili savjetnika za dojenje. Razgovarajte o tome kakav je osjećaj imati začepljene mliječne kanaliće i što je najbolje sada napraviti.

U isto vrijeme, odmor je vrlo važan. Ostavite sve ostalo te odgodite posjete i sastanke dok se ne budete osjećali bolje. Začepljeni mliječni kanalići su pravi znak da sada trebate odmor.

Toplo tuširanje ili kupanje pomaže ako Vam je toplina na grudima ugodna. Pijte dovoljno tekućine te pokušajte što više vremena provesti dojeći. Kožni kontakt djeluje opuštajuće i maženje s Vašim djetetom može pomoći otpustiti osjećaj pritiska u Vašim grudima.

Savjeti za očeve

Vaša podrška je potrebna u trenucima začepljenih mliječnih kanalića! Vodite brigu o tome da Vaša partnerica dobiva sve što joj je potrebno u svako doba: to uključuje tople i hladne obloge, piće i hranjive obroke. Izbjegavajte sve što bi moglo izazvati stres ili neugodu. Vaša partnerica bi također trebala izbjegavati fizički rad, kao kućanske poslove, ako je to moguće.

Odlično je ako sve preuzmete na sebe, a da niste bili traženi da to obavite, tako da Vaša voljena osoba ne dođe niti u iskušenje da kuha ili pere odjeću.

Također, možete preuzeti svu ostalu brigu oko djeteta kako bi se Vaša partnerica zaista mogla odmoriti. No ostanite što je bliže moguće uz nju sa djetetom. Duži izlasci s djetetom nisu dobra ideja, posebno sada kada Vaše dijete treba dojiti što je češće moguće. Akutni simptomi začepljenih mliječnih žlijezda uglavnom se povuku nakon jednog do dva dana, no potpun oporavak uglavnom traje malo dulje.

Česta pitanja o začepljenim mliječnim kanalićima

1. Što trebam učiniti ako imam začepljene mliječne kanaliće?

Ako imate začepljene mliječne kanaliće, trebali biste

 • što češće dojiti i izbjegavati duge pauze između dojenja
 • grijte Vaše grudi prije dojenja
 • hladite Vaše grudi nakon dojenja
 • uzmite što je više moguće stanki

Sa uzročnicima začepljenih mliječnih kanalića bi se odmah trebalo pozabaviti, pogotovo ako je u pitanju stres, natrpan raspored, uska odjeća ili ako dijete ne hvata bradavicu dobro.

2. Kada trebam posjetiti doktora ako imam začepljene mliječne kanaliće?

Akutni simptomi začepljenih mliječnih kanalića bi se trebali povlačiti nakon 24 sata od kad ste započeli kućno liječenje. Ako nema očitog poboljšanja nakon 24 sata ili ako se pojave vrućica, jaka bol i zimica, definitivno trebate otići kod liječnika. Vaša patronažna sestra ili savjetnik za dojenje će Vam pružiti podršku od prvih simptoma do brzog oporavka začepljenih mliječnih kanalića.

3. Koji su uzročnici začepljenih mliječnih kanalića?

Uzročnici začepljenih mliječnih kanalića su raznoliki. Česti uzroci su:

 • nedovoljno dobro/često dojenje
 • oralne restrikcije kod djeteta
 • uska, ograničavajuća odjeća ili nosiljke koje ne pristaju dobro
 • stres, napor ili preopterećenje
 • neobično duge pauze zbog dugih perioda dužeg spavanja
 • vanjski, mehanički utjecaji, poput udaraca

Stres često uzrokuje smetnje kod stvaranja mlijeka, što utječe na efektivno pražnjenje dojke. Mlijeko se akumulira u mliječnim kanalićima dojke, tkivo otekne i očvrsne i dojke postaju opipljivo tople. Kako bi se otpustio začepljeni dio, trebate dojiti što je češće moguće tako da mlijeko može teći.

4. Kako da izbjegnem začepljenje mliječnih kanalića?

Ako ste već imali začepljene mliječne kanaliće, vrijedi potražiti uzrok. Čest uzročnik je stres, uzrokovan punim rasporedom, čestim obiteljskim posjetima ili slično. Ako je uzročnik stresa smanjen, mastitis se rijetko razvije.

Ako su razlozi ponavljajućih začepljenja mliječnih kanalića djetetovo nepravilno sisanje ili nepovoljan položaj dojenja, patronažna sestra ili savjetnik za dojenje Vas mogu savjetovati kako poboljšati dojenje.

Drugi fizički razlozi, poput ograničavajuće odjeće ili uskih nosiljki, mogu se izbjeći nošenjem komotne odjeće i optimalnom metodom vezanja.