Alergija na hranu vs. intolerancija na hranu

Pati li Vaše dijete od osipa, curenja nosa ili proljeva nakon jela? Nije uvijek zbog alergije. Mnogo češće su uzrokovani intolerancijom na hranu.

Saznajte više o razlikama između alergija i intolerancija, kako testirati od koje intolerancije pati Vaša beba ili malo dijete i što možete učiniti po tom pitanju.

Razlike između alergija i intolerancija

Ako Vaša dijete pati od alergije na hranu, to je zbog preosjetljivosti njegovog imunološkog sustava. Normalno, naš imunološki sustav razlikuje "bezopasno" od "štetnog". Ako osoba s normalnim imunološkim sustavom jede, na primjer, orašaste plodove, to joj obično neće uzrokovati probleme. U slučaju alergije, tijelo reagira pretjeranom alergijskom reakcijom na hranu koja je zapravo bezopasna.

Nasuprot tome, intolerancija nema nikakve veze s imunološkim sustavom. Umjesto toga, intolerancija znači da probavni sustav nije u stanju probaviti ili apsorbirati unesene sastojke hrane. Hrana nije pravilno obrađena, zbog čega se mogu javiti neugodni simptomi poput nadutosti ili proljeva.

Na primjer, laktoza se ne može razgraditi ako postoji nedostatak određenog probavnog enzima (laktaze) te stoga neprobavljena ulazi u debelo crijevo i služi kao hrana crijevnim bakterijama koje tijekom prerade laktoze stvaraju plinove koji mogu dovesti do nadutosti.

Definicija: što su zapravo intolerancije?

Ako Vaša beba pati od intolerancije na hranu, probavni sustav nije u stanju optimalno probaviti određene sastojke hrane. Stoga se javljaju problemi. Na primjer, kod intolerancije na laktozu tijelu nedostaje enzim laktaza koji može razgraditi mliječni šećer (laktozu).

Alergije ponekad mogu proizvesti slične simptome, pa ih nije lako razlikovati. Samo odgovarajući test može stoga dati informaciju je li doista riječ o alergiji koja uključuje imunološki sustav ili jednostavno o intoleranciji. Posavjetujte se s pedijatrom ako sumnjate da Vaše dijete pati od alergije ili intolerancije.

Obavijestite pedijatra o problemu. Liječnik će prvo naručiti prick test. Kasnije, krvni test također može pomoći i dati dodatne informacije. Ako Vaša beba pati od alergije, u krvi se mogu otkriti odgovarajuća antitijela. To nije slučaj s intolerancijom. Intolerancije na hranu, kao što je intolerancija na laktozu ili malapsorpcija fruktoze, identificiraju se, na primjer, testom disanja.

Može biti korisno voditi dnevnik prehrane, jer to može pružiti početne informacije o tome koja se hrana općenito dobro podnosi, a koja ne.

Alergija ili intolerancija – razlike na prvi pogled

Alergija Intolerancija
Imunološka reakcija se odvija ako se pojede određena hrana. Određeni sastojci hrane ne mogu se razgraditi ili apsorbirati, što često uzrokuje probavne probleme. Imunološki sustav nije uključen u intoleranciju.
Čak i mali tragovi hrane – ponekad čak i sam kontakt s njom u ustima – dovoljni su da izazovu alergijsku reakciju. Uglavnom se male količine određene namirnice prilično dobro podnose. Problemi nastaju tek kada se konzumiraju veće količine.
Alergija se može otkriti pomoću testa antitijela u krvi. Provode se posebni testovi intolerancije na hranu – na primjer, test dahom.

Koje intolerancije postoje?

Postoji širok raspon intolerancija na hranu. Stoga se testovi intolerancije obično ne provode za pojedinačne namirnice, već za skupine namirnica.

Intolerancija na laktozu

Intolerancija na laktozu je najčešći oblik intolerancije na hranu. Osobe koje pate od ove intolerancije, ne mogu preraditi mliječne proizvode kao što su mlijeko, sir, jogurt ili skuta zbog nedostatka enzima laktaze. To može uzrokovati nadutost, proljev ili zatvor. Intolerancija na laktozu je rijetka kod dojenčadi i male djece.

Malapsorpcija fruktoze

Kod malapsorpcije fruktoze tijelo reagira na fruktozu. Probleme stvaraju namirnice koje sadrže puno fruktoze, poput grožđa i banana. Mogu se pojaviti nadutost, proljev ili smanjena učinkovitost. Žudnja za slatkim također može biti pokazatelj malapsorpcije fruktoze. Kod ove vrste intolerancije na hranu, tanko crijevo može samo djelomično apsorbirati fruktozu. Preostala fruktoza ulazi u debelo crijevo i tamo je prerađuju crijevne bakterije, što rezultira gore navedenim simptomima.

Celijakija

Celijakija je intolerancija na gluten, skupinu proteina koji se nalaze u raznim vrstama žitarica, poput pšenice, pira ili raži. Konzumacija glutena izaziva upalu, ali i promjenu karakteristične sluznice tankog crijeva kod osoba koje boluju od celijakije. Crijevne resice i nabori se povlače, smanjujući površinu crijevne sluznice, što otežava apsorpciju hranjivih tvari. Uz to su povezane kronične upale i promjene u crijevima te smanjena apsorpcija važnih nutrijenata. Za razliku od drugih intolerancija, kod celijakije je važno potpuno izbjegavati hranu koja sadrži gluten do kraja života. Celijakija može dovesti ne samo do probavnih problema, već i do ozbiljnog nedostatka hranjivih tvari. Također često uzrokuje smanjenu učinkovitost i ozbiljan umor.

Intolerancija na laktozu – jedna od najčešćih intolerancija

U Njemačkoj je daleko najčešći tip intolerancije na laktozu, pri čemu osobe pate od probavnih problema.

Kako bi mliječni proizvodi bili probavljiviji, sada je dostupna hrana bez laktoze. Jogurt bez laktoze, mlijeko bez laktoze i sir bez laktoze dostupni su u većini supermarketa. Međutim, postoje i namirnice koje su prirodno bez laktoze, poput vrlo zrelog tvrdog sira. Alternativno, enzim laktaza koji nedostaje može se uzimati odvojeno, tako da obrok koji sadrži laktozu postaje podnošljiviji.

U slučaju da Vaše dijete pati od intolerancije na laktozu, možete posegnuti za raznim alternativnim namirnicama. Na primjer, kravlje mlijeko može se zamijeniti zobenim, sojinim ili bademovim mlijekom. Međutim, pri tome je važno osigurati dostatnu opskrbu kalcijem, budući da su mliječni proizvodi dobar izvor kalcija. Bolja alternativa mlijeku stoga bi bili mliječni proizvodi bez laktoze koji sadrže kalcij.

Prepoznavanje intolerancije – simptomi

Najčešći simptomi intolerancije na hranu uključuju:

  • probavne tegobe, poput nadutosti (čak i oticanja trbuha), proljeva, zatvora i bolova u trbuhu (ponekad s grčevima)
  • žudnja za slatkom hranom
  • umor i smanjena učinkovitost
  • poremećaji u razvoju djece
  • glavobolje
  • crvenilo na licu i vratu koje se naziva "žarenje"
  • otežano gutanje
  • osjećaj pečenja na jeziku
  • lupanje srca

Imajte na umu:

Važno je da te simptome pregleda liječnik kako bi se isključile alergije i druga ozbiljna stanja.

Alergija ili intolerancija – od čega pati moje dijete?

Između alergija i intolerancija postoji ključna razlika koja može rasvijetliti u čemu je problem.

Podnosi li Vaše dijete male količine određene hrane?

Ako Vaše dijete ima fizičku reakciju na prvi zalogaj određene hrane, vjerojatno je riječ o alergiji. U slučaju intolerancije, obično se podnose barem male količine hrane.

Koji su simptomi?

Dok alergija obično uzrokuje teške simptome u rasponu od crvenila kože do oteklina i nedostatka zraka, većina intolerancija uglavnom uzrokuje probavne probleme. Na primjer, mogu se pojaviti nadutost, proljev ili zatvor. Glavobolje i smanjena učinkovitost također se često mogu pripisati intoleranciji.

Imajte na umu:

Ako sumnjate na alergiju ili intoleranciju, uvijek idite kod svog liječnika i provjeriti problem jer simptomi mogu biti posljedica drugih bolesti.

Testiranje intolerancije – kako djeluje

Postoje različite mogućnosti testiranja intolerancije. Koja je metoda prava ovisi o dotičnoj vrsti intolerancije.

Liječnici provode test daha ako sumnjaju na malapsorpciju fruktoze ili intoleranciju na laktozu.

Ako rezultati pokažu da ne postoji intolerancija, trebali biste s djetetom posjetiti gastroenterologa ili internistu radi daljnjih pretraga kako bi se između ostalog dijagnosticirala upalna bolest crijeva ili celijakija.

Puno jednostavnija metoda, ali uz određena ograničenja te više vremena, je takozvana "eliminacijska dijeta". To uključuje eliminaciju različitih grupa namirnica iz prehrane na najmanje dva tjedna. Trebali biste se pridržavati ovog vremenskog razdoblja jer se neki simptomi pojavljuju tek s odgodom. Ako se nakon suzdržavanja mogu primijetiti poboljšanja, možete pretpostaviti da se izbačene namirnice ne podnose.

Često postavljana pitanja o intoleranciji na hranu

Pomaže li dnevnik prehrane u otkrivanju intolerancije na hranu?

Da. Možete voditi dnevnik prehrane kako biste saznali koju hranu Vaše dijete ne podnosi. Da biste dobili dokaziv rezultat, trebali biste zapisati svu hranu koju vaše dijete jede svaki dan. Također je važno primijetiti kako se Vaše dijete osjeća nakon jela.

Na primjer, ako je Vaše dijete naduto, zabilježite to. Vodite li dnevnik prehrane najmanje četiri tjedna, jasno ćete vidjeti razvija li Vaše dijete simptome nakon konzumiranja određene hrane. Tako možete saznati jeste li na dobrom putu.

Moraju li se iz prehrane izbaciti namirnice koje izazivaju intoleranciju?

Preporučljivo je iz prehrane izbaciti namirnice koje Vaše dijete ne podnosi. Osim toga, simptomi su obično neugodni za Vaše dijete, pa ih ne biste trebali provocirati. Međutim, ako ustanovite da Vaše dijete podnosi male količine određene hrane, te se namirnice ipak mogu jesti. Budući da se intolerancija također može povući tijekom razvoja, preporučljivo je uvijek iznova probati namirnice u malim količinama i na taj način utvrditi individualnu toleranciju Vašeg djeteta.

Koje namirnice posebno često izazivaju alergije i intolerancije?

Namirnice koje posebno često izazivaju alergije su kravlje mlijeko, jaja, riba, soja i orašasti plodovi. Što se tiče intolerancije, djeca od 4-5 godina posebno često reagiraju na laktozu, odnosno mliječne proizvode u raznim oblicima.

Kako se intolerancija manifestira kod male djece i beba?

Intolerancije se obično manifestiraju tegobama u gastrointestinalnom traktu. To uključuje nadutost, zatvor, proljev ili bol u trbuhu. Kožne reakcije, poput svrbeža, također se mogu pojaviti zbog intolerancije na hranu.

Što učiniti u slučaju intolerancije kod male djece i beba?

Najlakši način da nešto učinite u vezi s intolerancijom je da dotičnu namirnicu izbacite iz prehrane. Međutim, male količine dotične hrane obično se podnose kod intolerancije. Najbolje je testirati koliko te hrane Vaše dijete može podnijeti.

Ako Vaše dijete ne podnosi određene namirnice, pobrinite se da sve važne hranjive tvari dobije kroz drugu hranu.