Izbornik

Vitamin D – važan za rast i razvoj kostiju

Vitamin D je potreban za normalan rast i razvoj kostiju. Studija pokazuje kako Dječje mlijeko – koje sadrži vitamin D – može spriječiti nedostatak vitamina D. 

HiPP Dječje mlijeko sadrži sastojke koji su primjereni dobi djeteta. Važan dio rasta i razvoja je upravo stvaranje kostiju. Dijete mora izgraditi jake kosti u ranom djetinjstvu kako bi izbjeglo eventualne posljedice u kasnijoj životnoj dobi.

Vitamin D za jake kosti 

Najvažniji za izgradnju jakih kostiju su kalcij i vitamin D.  Kalcij je gradivni materijal za kosti. Vitamin D pomaže u ekstrakciji kalcija iz hrane i njegovoj ugradnji u kosti. Bez vitamina D, kosti ne bi mogle biti jake. Vitamin D također ima veliku ulogu u brojnim metaboličkim funkcijama u tijelu, a također ima utjecaj na imunološki sustav.

Nedovoljna opskrba vitaminom D

Trenutne prehrambene studije pokazuju da djeca i odrasli nisu dovoljno opskrbljeni s vitaminom D, iako je vitamin D jedini vitamin koji naše  tijelo može proizvesti u našoj koži. Da bi naše tijelo proizvelo vitamin D, koža mora biti izložena suncu.  Međutim, posebno tijekom zimskih mjeseci  sunčeve  zrake u našem podneblju nisu dovoljno intenzivne i vitamin D se ne proizvodi ili se proizvodi u malim količinama.

To je razlog zašto smo sebi dali za cilj da naši proizvodi imaju dovoljno vitamina D za period rasta i razvoja. U studiji zajedno s priznatim stručnjakom za vitamin D, uspjeli smo pokazati da dnevni unos Dječjeg mlijeka obogaćenog s vitaminom D može spriječiti nedostatak vitamina D tijekom zimskih mjeseci. U kontrolnoj skupini kod djece koja su pila konzumno kravlje mlijeko razina vitamina D se spustila ispod vrijednosti koje se preporučuju od strane prehrambenih stručnjaka za taj period rasta i razvoja. 

Serumska koncentracija Vitamina D u zimskom periodu

Izvor: Hower J et al. Eur J Ped 2013; DOI 10.1007/s00431-013-2092-6