Motorički razvoj

Ovdje ćemo Vam dati pregled motoričkog razvoja u prvih 12 mjeseci djetetova života.

Imajte na umu: djeca se razvijaju različitim intenzitetom. Ukoliko imate pitanja i dvojbi vezanih uz razvoj Vašeg djeteta, obratite se pedijatru.

Novorođenče

Pokreti ruku i nogu su refleksni kao npr. grasp (dijete stisne prst ako ga osjeti na dlanu) ili Moro fefleks (dijete se prestraši ako ga naglo pomaknete). Šakice su još stisnute.

Od prvog do drugog mjeseca života

Krajem mjeseca beba bi trebala sama moći podići glavicu i držati ju kraće vrijeme dok je na trbuhu. Poboljšava se mišićni tonus, zuri u okolinu. Pogled usmjeruje na predmet uhvaćen krajičkom oka. Ruke i noge pokreće mirnije i mekanije.

Od drugog do trećeg mjeseca života

Noge nisu savinute konstantno. Kada leži na trbuhu može dignuti glavicu i gornji dio prsa, a kada je na leđima podiže svoje ruke i dovodi ih do središta tijela.

Od trećeg do četvrtog mjeseca života

Oblikovanjem mišića, tijelo se mijenja. Dok dijete leži na trbuhu, može podržati svoju težinu glave i trupa jednom rukom, a glavu može držati pod kutem od 90 stupnjeva. Neke će se bebe pred kraj ovog mjeseca okretati s leđa na trbuh i obratno. U početku će to napraviti više slučajno, dok ne shvate kako se to radi.

Od četvrtog do petog mjeseca života

Vaše dijete se sada već s lakoćom okreće s leđa na trbuh i obrnuto. Postoji koordinacija oko-ruka i s namjerom poseže za predmetom. Možda može čak i premjestiti predmet iz ruke u ruku ili ga obuhvatiti s objema rukama. Ako se povuče u polusjedeći položaj, stabilno i uspravno drži glavu. Na leđima bez problema hvata noge i prinosi ih ustima.

Od petog do šestog mjeseca života

Ležeći na trbuhu dijete može ispružiti ruke i noge, blago izvijajući se u leđima. Hvat rukom je sve jači. Igra se s zvečkom i može držati bočicu u rukama. Sve što mu je zanimljivo nadohvat ruke želi dodirnuti, držati, okretati, mahati predmetima i prinositi ih ustima. Sagiba se za predmetom koji pada.

Od šestog mjeseca života

Prirodna radoznalost i razvoj samostalnosti potiču Vaše dijete da istražuje okolinu. Druženje s drugima postaje sve važnije. Tijekom mjeseca primjetit ćete da Vaše dijete radi razne pokrete kojima će jačati mišiće ruku i nogu. Može početi puzati s trbuhom na podlozi. Okreće se u svim smjerovima i može kratko sjediti uz oslonac.  

Od sedmog mjeseca života

Sada počinje uzbudljivo razdoblje. Do kraja mjeseca, dijete će najvjerojatnije sjediti bez oslonca. Neka djeca se već tada mogu sama posjesti, ali ne brinite se ako Vaše dijete to ne može. Ravnoteža se poboljšava i dijete se počinje igrati u sjedećem položaju. Neka djeca i propužu. Puzanje zapravo prati djetetovo podizanje u četveronožni položaj.

Rukovanje predmetima je sve sigurnije i preciznije. Dijete će tražiti ispušteni predmet i prepoznati svoju igračku među nepoznatima. Može držati u svakoj ruci istovremeno dva manja predmeta. Hvata prstima te se počinje razvijati pincetni hvat.

Od osmog mjeseca života

Vaše dijete je jako radoznalo. Do sada je vjerojatno usavršilo tehniku puzanja i sasvim se dobro kreće uokolo. Pincetni hvat se razvija i sve bolje podiže sitnije predmete pomoću palca i kažiprsta. Maše i plješće rukama, te gura ono što ne želi.

Od devetog mjeseca života

Sada Vaše dijete malo usporava u novim dostignućima kako bi usavršilo ono naučeno. Sada se vjerojatno samo zna posjesti, do kraja mjeseca će vjerojatno stajati, a poneka djeca i hodati uz namještaj. Počinje umetati predmet jedan u drugi, udarati jednim predmetom u drugi te igrati se s dva predmeta istovremeno.

Od desetog mjeseca života

Svako dijete se razvija svojim tempom. Međutim, skoro sva djeca propužu u ovoj dobi, mnoga stoje iako trebaju oslonac da bi održala ravnotežu. Neka djeca hodaju uz namještaj, a neka čak i naprave prve korake. Do sada su usavršili sjedenje, okretanje, mijenjanje položaja. Igra skrivača jako je zanimljiva i dijete se voli samo sakriti u očekivanju da ga se pronađe.

Od jedanaestog mjeseca života

Vaše dijete još uvijek treba mnogo ljubavi i potpore.

Hvat rukama je čvršći i dijete preciznije koristi prste. Do sada se najvjerojatnije može spustiti u čučanj da ne padne. Može stajati na prstima i stupati. Može okretati stranice knjige, sakuplja manje predmete te može skinuti cipele i čarape. Kada stekne sigurnost u hodanju uz namještaj postepeno će se pustiti i kretati bez pomoći. Dijete je spremno za prve cipele. Djeca ovog uzrasta se vole penjati pa počinje razdoblje padanja, spoticanja i manjih nezgoda dok se uči hodati.

Od dvanaestog mjeseca života

Dijete je svjesno sebe i svoje okoline. Neka djeca samostalno hodaju, a neka su svladala samo stajanje. Normalno je da dijete prohoda do 18 mjeseci starosti. Iako su neka i naučila hodati, još uvijek mogu i puzati i kretati se na druge načine.