Prehrambene prednosti bundeve

Nekoć davno bundeva je bila bitan izvor hrane Indijancima. Smatra se da ju je u Europu donio Kolumbo, gdje je prvotno služila kao hrana za stoku, neznajući njene brojne nutritivne prednosti. Danas se bundeva nalazi u mnogim vrhunskim jelima jer je ukusna, lako probavljiva i nutritivno bogata namirnica.

Sastav i hranjivost bundeve

Boja bundeve ukazuje da je ova namirnica bogat izvor beta karotena. Beta karoten je snažan antioksidans koji štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala i jača imunitet. Uz njega tu su i vitamini C, E, K, B1, B2, B3, B6, folna kiselina i mineralne tvari kalij, fosfor, kalcij, magnezij i željezo.

Bundeva je idealna namirnica za osobe koje pate od bolesti želuca i crijeva. Dobar je laksativ, pomaže kod zatvora i upale debelog crijeva. Također je i diuretik, zbog čega se preporučuje osobama s artritisom i gihtom.

Zbog bogatsva karotenoidima, štiti zdravlje očiju. Siromašna je kalorijama, ali istodobno i zasitna, zbog čega je idealna namirnica za mršavljenje.

Trudnice

Bundeva sadrži puno hranjivih tvari koje su važne tijekom trudnoće. Bundeva može spriječiti grčeve koji se javljanju u abdomenu tijekom trudnoće. Beta-karoten doprinosi razvoju fetusova srca, pluća, kostiju, očiju, bubrega, živaca i krvožilnog sustava.  Bogata je antioksidansima, te jača imunitet kod majke i fetusa i štiti ih od infekcija. Željezo sprečava anemiju, prenosi kisik do fetusa i smanjuje vjerojatnost prijevremenog porođaja.  Kalij i magnezij su važni za održavanje normalnog krvnog tlaka kod trudnice.

Zbog velike količine proteina posebno je dobra za vrijeme trudnoće. Bogata je vlaknima koji sprečavaju zatvor.