Smijem li se baviti sportom?

Više nema nedoumice - vježbe tijekom trudnoće ne da su dopuštene nego se preporučuju. Vježbanjem se povećava snaga, izdržljivost i pokretljivost koji su izrazito važni za olakšavanje poroda. Vježbanje djeluje smirujuće za trudnicu. Umjereno vježbanje  - pogotovo vani na svježem zraku - ima pozitivan učinak na disanje i potiče cirkulaciju.

Slušajte svoje tijelo i  posavjetujte se sa svojim ginekologom, jer ipak pojedine vježbe tijekom trudnoće možete raditi samo uz dopuštenje svoga liječnika.

Idealne vježbe za trudnice su gimnastika, lagani aerobik i istezanje, joga, pilates, plivanje, šetnja ili vožnja biciklom. Osim toga postoje i posebni tečajevi za jačanje mišica zdjelice za trudnice. Kod sportova koji zahtijevaju teži napor, vježbajte dok se osjećate ugodno tj. prije nego se  počnete gubiti dah. Također morate voditi računa da ne radite previše intenzivno na trbušnim mišićima.  U teretani obavezno upoznajte svoga trenera o tijeku Vaše trudnoće. 

Sportovi kojima se nije preporučljivo baviti tijekom trudnoće su jahanje, surfanje, alpsko skijanje, klizanje, rolanje, jer postoji veliki rizik od pada. Isto tako, squash, tenis i golf, jer zahtijevaju trzajne pokrete. Također treba izostaviti i kontaktne sportove kao što su judo ili karate, te timske sportove kao što su odbojka i košarka.

Znanstveno je dokazano da žene koje se tijekom trudnoće bave sportom imaju lakši porod i zdravije dijete.

Savjet: Osim vježbanja tijekom trudnoće, također se preporučuje i opuštanje. Usklađeno fizičko i mentalno opuštanje može smanjiti stres i tjeskobu tijekom trudnoće.