Sprječavanje alergija kod beba i male djece – naši najbolji savjeti

Posljednjih godina učestalost pojavljivanja alergija uvelike je porasla, a sve više pogađaju djecu, pa čak i bebe. Konkretno, djeca rođena carskim rezom često pate od alergija. Saznajte više o tome kako uspješno spriječiti alergije.

Kako se aktiviraju alergije?

Alergije mogu imati različite uzroke. Na primjer, bebe rođene carskim rezom imaju značajno veći rizik od razvoja alergija nego bebe rođene prirodnim putem. Genetski čimbenici, prehrana i utjecaji okoliša također igraju odlučujuću ulogu u odnosu na rizik od razvoja alergija.

U konačnici, odlučujući razlog za pojavu alergija je imunološki sustav koji nije u ravnoteži. Naše tijelo obično može razlikovati bezopasne i štetne utjecaje. Jedete li, primjerice, jagode, imunološki sustav registrira da te jagode ne predstavljaju nikakvu opasnost. Međutim, ako imate neuravnotežen imunološki sustav, Vaš imunološki sustav može se iznenada obraniti od jagoda kao da su zlonamjerni napadači.

U mnogim slučajevima, oslabljeni imunološki sustav rezultat je neuravnotežene crijevne mikroflore. Naša crijeva koloniziraju oko dva kilograma korisnih bakterija poput laktobacila. Ako postoji neravnoteža između "korisnih" i "štetnih" bakterija ili ako tijelu nedostaje korisnih bakterija, razvoj imunološkog sustava je oslabljen.

To je i razlog zašto je kod beba rođenih carskim rezom znatno veći rizik od alergija. U prirodnom porodu, bebina crijevna mikroflora sastoji se od mnogih korisnih bakterija, koje nastaju kada beba dođe u kontakt s majčinim vaginalnim sekretom i crijevnim bakterijama. Međutim, to nije slučaj kod poroda carskim rezom. Osobito nedostaju bifidobakterije i prirodne "starter kulture" laktobacila, kulture bakterija mliječne kiseline. Stoga postoji povećani rizik od alergija – a time i rizik od astme.

Što povećava vjerojatnost razvoja alergije?

Osim carskog reza, postoje i drugi čimbenici koji povećavaju rizik od alergija kod beba i male djece, poput genetskih čimbenika. Vaše dijete također može razviti alergiju čak i ako u obitelji nema alergija – ali rizik je vrlo nizak. Međutim, ako jedan ili više članova obitelji pati od iste alergije ili od različitih alergija, rizik se znatno povećava.

Ostali okidači alergije mogu biti nezdrava prehrana koja pak utječe na stanje crijevne mikroflore, ali i utjecaji iz okoliša poput duhanskog dima, zagađenog zraka ili plijesni.

Prevencija alergija kod beba i male djece

Ako želite spriječiti alergiju kod bebe, trebali biste se posebno brinuti o sebi već tijekom trudnoće. Osim toga, postoje brojne mjere koje možete poduzeti nakon rođenja djeteta kako biste ojačali njegov imunološki sustav.

Prehrana tijekom trudnoće i dojenja

Prije nekog vremena stručnjaci su smatrali da je tijekom trudnoće i u prvim mjesecima djetetovog života važno paziti da hrana ne sadrži potencijalne alergene. Međutim, nove studije sugeriraju da se rizik od alergija smanjuje samo u vrlo maloj mjeri ako se izbjegava unos alergena. Stoga nije apsolutno nužno niti preporučljivo izbjegavati alergenu hranu općenito.

Nadalje, trebali biste osigurati prehranu koja je bogata vitaminom D i omega-3 masnim kiselinama. Vrste masne ribe, poput skuše, izvrsni su opskrbljivači njima. Ako ne jedete dovoljno ribe, najbolje je razmisliti o kapsulama ribljeg ulja kao dodatku prehrani.

Najnovija znanstvena otkrića također pokazuju da probiotici igraju važnu ulogu u trećem tromjesečju trudnoće. Pozitivan učinak mogao bi se pokazati posebno kod djece s povećanim rizikom od alergija. “Korisne” bakterije doprinose zdravoj crijevnoj mikroflori, kako kod majke tako i kod djeteta.

Općenito, naravno, tijekom trudnoće važno je hraniti se uravnoteženo i zdravo te izbjegavati brzu hranu i velike količine slatkiša što je više moguće. Saznajte više o dobroj i zdravoj prehrani tijekom trudnoće.

Prevencija alergija kroz dojenje

Dojenje je najbolja stvar koju možete učiniti za svoje novorođenče nakon poroda, jer majčino mlijeko sadrži vrijedne zaštitne tvari poput prirodnih kultura bakterija mliječne kiseline, koje podržavaju razvoj zdrave crijevne mikroflore kod Vašeg djeteta. Majčino mlijeko jača Vaše dijete iznutra i pomaže funkcionalnoj imunološkoj obrani.

Mliječne formule za prevenciju alergija

Ne možete dojiti iz drugih razloga? U ovom slučaju postoje visokokvalitetne mliječne formule koje Vašem mališanu nude najbolju zaštitu.

Preporučamo da svoju bebu hranite hipoalergenim (HA) mliječnim formulama. HA mliječna formula sadrži hidrolizirani protein, tj. razgrađeni protein. Razgradnja proteina nudi veliku prednost jer ih čini manje alergenima, pa ih tijelo Vaše bebe rjeđe prepoznaje kao strane. Time se smanjuje rizik od razvoja alergija.

Međutim, važno je da je visokokvalitetna mliječna formula HA napravljena po uzoru na majčino mlijeko. Potražite funkcionalne sastojke koji podupiru razvoj zdrave crijevne mikroflore i time smanjuju rizik od alergija. Kombinacija probiotika, prirodnih kultura bakterija mliječne kiseline s vlaknima iz laktoze je optimalna jer je to glavni prirodni ugljikohidrat u majčinom mlijeku.

Dohrana i alergeni

U prošlosti su stručnjaci smatrali da djeca ne bi trebala unositi potencijalne alergene u hranu do prve godine života. Međutim, danas su preporuke da se uvođenjem dohrane dojenčad izloži malim količinama potencijalnih alergena, poput ribe.

Istraživački institut za dječju prehranu, na primjer, preporučuje da djeca od pet do sedam mjeseci jedu žitarice koje sadrže gluten.

Smanjenje rizika od alergija kod beba i male djece

Osim upravo navedenih čimbenika, postoje i drugi utjecaji koji mogu povećati rizik od alergija. Zbog toga biste trebali obratiti pozornost na sljedeće kako biste zaštitili svoje dijete:

Izbjegavajte negativne utjecaje okoline

Ispušni plinovi, duhanski dim i plijesan - ovi i brojni drugi čimbenici iz okoliša mogu povećati rizik od razvoja alergije kod Vaše bebe. Kako biste spriječili alergiju, slijedite naše preporuke:

  • Ne pušite u blizini djeteta, čak ni kada ste vani.
  • Ako je moguće, izbjegavajte stalno šetanje s bebom duž prometnih cesta. Šetnja parkom puno je zdravija.
  • Redovito prozračujte prostorije. Ako prerijetko prozračujete prostorije, povećava se vlaga u prostoriji, što pridonosi stvaranju plijesni.

Dobro razmislite hoćete li nabaviti kućnog ljubimca

Mnoga su djeca alergična na životinjsku dlaku. Smjernica o prevenciji alergija navodi da se osobe bez povećanog rizika od alergija ne bi trebale zabrinjavati oko držanja kućnih ljubimaca. Obitelji s djecom koja imaju povećan rizik od alergija ne bi trebale nabavljati mačke. Držanje pasa nije povezano s većim rizikom od alergija.

Redovito se izlažite suncu

 “Sunčani” vitamin D  posebno je važan za cijeli organizam. Međutim, budući da se vitamin D može apsorbirati samo kroz nekoliko namirnica i samo u vrlo malim količinama, postoji visok rizik od nedostatka vitamina D, što može dovesti do imunodeficijencije i kao rezultat, alergije. Kako biste osigurali da Vaša beba dobije dovoljno vitamina D, trebali biste svaki dan izlaziti na svjež zrak. Osim toga, preporuča se dopuna vitamina D kapima za bebe i malu djecu do drugog ljeta u drugoj godini života.

Cijepite svoje dijete u skladu s nacionalnim preporukama


Pedijatri i alergolozi proveli su istraživanje kako bi utvrdili u kojoj mjeri cijepljenje utječe na rizik od alergija te su izdali odgovarajuću smjernicu. Zaključili su da cijepljenje ne povećava rizik od alergija te su stoga dali jasnu preporuku da se sva djeca – uključujući i djecu s povećanim rizikom od alergija – trebaju cijepiti u skladu s nacionalnim preporukama.

Najvažniji savjet za one koji pate od alergija

Ovdje još jednom želimo sažeti najvažnije preventivne savjete za one koji pate od alergija:

  1. Osigurajte zdrav imunološki sustav. Izbjegavajte štetne utjecaje iz okoliša i dajte veliku važnost svakodnevnom kretanju djeteta na svježem zraku.
  2. Pripazite na zdravu prehranu kako biste ojačali crijevnu mikrofloru i imunološki sustav.
  3. Smanjite alergene u okruženju Vašeg djeteta. Izbjegavajte plijesan, koristite filtere za pelud na usisivaču i nemojte držati mačke u slučaju alergije na životinjsku dlaku.

Često postavljana pitanja o prevenciji alergija

Koje su mogućnosti liječenja alergija?

Postoje različite mogućnosti liječenja ako Vaša beba ili malo dijete pati od alergije. Prije svega, te mogućnosti ovise o vrsti alergije.

Hiposenzibilizacija je mogući tretman za neke alergije. Ako je Vaše dijete, primjerice, alergično na životinjsku dlaku, simptomi se mogu smanjiti ili potpuno ublažiti nakon podvrgavanja hiposenzibilizaciji. Međutim, ovaj postupak obično traje najmanje dvije godine.

Za bebe ili malu djecu koja pate od alergije na proteine kravljeg mlijeka postoje posebne mliječne formule koji ne sadrže proteine kravljeg mlijeka. U slučaju alergije na hranu treba izbjegavati alergene namirnice.


Mogu li se alergije povući?

Svakako postoji mogućnost da se alergija povuče. Ako je Vaša beba alergična na neki aktivni sastojak i prestanete ga koristiti nekoliko godina, alergija se može riješiti sama od sebe. Također postoji mogućnost ozdravljenja ako se obnovi crijevna mikroflora i učinkovito ojača imunološki sustav.

Dobar primjer za to je alergija na proteine kravljeg mlijeka, od koje pate mnoga dojenčad. S godinama se smanjuje intolerancija na bjelančevine kravljeg mlijeka, tako da nakon treće godine oko 75 posto djece ponovno bez problema podnosi kravlje mlijeko. Nakon šeste godine ta se brojka penje i do 90 posto.


Koliko dugo trebam dojiti svoju bebu kako bih spriječila pojavu alergije?

Ako je Vaša beba pod povećanim rizikom od alergija zbog obiteljske povijesti alergija, trebali biste je dojiti punih šest mjeseci ako je moguće. Saznajte više o alergijama i dojenju.

Ako ne možete dojiti iz nekog razloga to više nije problem u današnje vrijeme. Možete se odlučite za HA mliječnu formulu, koja je hipoalergena i pruža izvrsnu zaštitu Vašoj bebi.


Utječe li zdrava prehrana na rizik od razvoja alergija?

Zdrava i uravnotežena prehrana ima određeni utjecaj na rizik od alergija. Zato je pravilna prehrana s HA mliječnom formulom i visokokvalitetnom hranom kada krene dohrana iznimno važna za bebe i malu djecu. Saznajte više o alergijama i HA mliječnim formulama.