Važnost mrkve u prehrani

Ova namirnica se uzgaja već preko 1000 godina. Smatra se da je njezina domovina Europa, gdje ona i dan danas raste kao samonikla biljka. Uzgojem je razvijeno preko 100 vrsta mrkve.

Sastav i hranjivost mrkve

Mrkva je bogata karotenidima, najviše beta karotenom, koji osim što daju specifičnu narančastu boju, imaju ulogu antioksidanata. Također je bogata  vitaminima K, C, E, B1, B2, B3, B6, folnom kiselinom kiselinom i mineralnim tvarima fosforom, kalijem, manganom i molibdenom.

Metabolički prethodnik vitamina A, beta karoten, dobio je ime po mrkvi (lat. Carota). Beta karoten jača imunitet i štiti od infekcija.

Redovito konzumiranje beta karotena smanjuje rizik od pojave glaukoma i katarakta, pomaže u očuvanju i poboljšanju vida te smanjuje kratkovidnost - posebice kod djece.

HiPP za proizvodnju dječjih kašica od mrkve koristi samo organsko-biološki uzgojene mrkve.

Ljekovita svojstva mrkve:

  • smanjuje rizik od moždanog udara 
  • štiti vid
  • potiče probavu i rad jetre
  • štiti od nekolikih vrsta raka
  • čuva zdravlje srca i krvnih žila
  • jača imunitet
  • pomaže kod proljeva
  • poboljšava izgled kože
  • čisti organizam

Trudnice

Zbog svojih nutritivnih vrijednosti i zdravstvenih prednosti vrlo je korisna tijekom trudnoće. Tijekom trudnoće majčin imunološki sustav oslabi zbog rasta fetusa, a mrkva pomaže u jačanju imunološkog sustava kao i u regulaciji razine šećera u krvi odnosno u smanjenju rizika od trudničkog dijabetesa.  Zbog svog slatkastog okusa može se piti i kao sok.