Kada će moje dijete prospavati cijelu noć?

U kojoj dobi će dijete prospavati cijelu noć, vrlo je individualno kod svakog djeteta. Roditelji mogu pomoći djetetu na način da odgovaraju na njegove potrebe.

Djeca nakon 6. mjeseca života ne trebaju više noćni obrok jer u toj dobi zdravo dijete zadovolji prehrambene potrebe tokom dana. Kratko buđenje tokom noći je normalno. U idealnom slučaju, dijete će samo ponovo zaspati. U suprotnom ga malo pomazite ili mu dajte malo čaja bez šećera ili prokuhane vode.

Mnogi su razlozi zbog kojih se dijete budi

Molimo Vas zapamtite da se dijete budi ili plače usred noći zbog različitih razloga. Osim gladi, žeđi i pune pelene, uvjek postoje faze - prilikom izbijanja prvih zubića, kod infekcija ili nakon napornog dana - u kojim dijete nemirno spava, budi se ili priča u snu. Nekad djeca plaču i vrište ukoliko im je potrebna pažnja ili se jednostavno žele riješiti neke napetosti. Za cjelonoćni san, na žalost, ne postoji garancija. Također se može dogoditi da se dijete koje ima naviku spavanja cijelu noć odjednom počne buditi. Bez brige, to je samo faza.

Svakodnevna rutina je najvažnija

Vrlo je važna svakodnevna rutina u obrocima, dnevnom spavanju, šetnjama i igri. Smirujući učinak za miran san može imati i večernja kupka, priča za laku noć ili uspavanka u mirnom i poznatom okruženju.

Strpljenje je potrebno

Nemojte gubiti strpljenje, Vaše dijete neće odmah prespavati noć. Ne postoji za to čudotvoran lijek. Vi ne možete natjerati dijete da spava, ali mu možete pomoći naći ritam što će rezultirati zdravim snom. Ne očajavajte ako druga djeca spavaju cijelu noć. To je relativno. Kao što kod dojenčadi kažemo da spavaju cijelu noć ukoliko prespavaju 5-6 sati u komadu. Roditelji s malom djecom moraju se pomiriti s činjenicom da će njihove noći biti prekidane često tijekom prvih 3 godine djetetova života.