Alergije i dojenje – sve što trebate znati

Dojenje se smatra jednom od najboljih mjera prevencije razvoja alergija kod beba i male djece. Bebe rođene carskim rezom posebno imaju koristi od učinka majčinog mlijeka na sprječavanje alergija. Saznajte više o tome što uzrokuje razvoj alergija i što možete učiniti u slučaju da niste u mogućnosti dojiti.

Prevencija alergija kroz dojenje

Prije nego što pogledamo kako dojenje može spriječiti alergije, moramo razumjeti kako alergije uopće nastaju.

Većina alergija može se povezati s neuravnoteženom crijevnom mikroflorom, koja može oslabiti imunološki sustav. Zdravo crijevo sadrži brojne korisne bakterije, koje služe kao zaštitni stražari i štite od patogenih klica. Na taj način podržava i imunološki sustav.

Međutim, ako crijevna mikroflora nije u ravnoteži jer ima previše “neželjenih” bakterija ili ima samo malo “korisnih” bakterija, imunološki sustav postupno slabi. U takvoj situaciji imunološki sustav teško razlikuje bezopasne od štetnih tvari, što dovodi do reakcija preosjetljivosti koje se nazivaju alergijama.

Uzroci neuravnotežene crijevne mikroflore

Mnogo je različitih čimbenika koji mogu negativno utjecati na ravnotežu crijevne mikroflore:

  • porod carskim rezom
  • korištenje antibiotika
  • prijevremeni porod

Dodatni vanjski utjecaji (primjerice, zrak zagađen plijesni ili zagađivačima), pretjerana higijena, nedostatak vitamina D i genetski čimbenici mogu dodatno povećati rizik od alergija.

Kako dojenje može spriječiti alergije?

Dojenje i majčino mlijeko imaju dva pozitivna učinka na prevenciju alergija:

  1. Majčino mlijeko sadrži vrijedne zaštitne tvari, kao što su prirodne kulture bakterija mliječne kiseline (korisne crijevne bakterije) kao i antitijela ili imunološke tvari.
  2. Majčino mlijeko prirodno je siromašno alergenima.

Na taj način dojenje pomaže u stvaranju zdrave crijevne flore, čime se podržava i jača imunološki sustav iznutra. Posebno ako jedan ili više članova obitelji (roditelji ili braća i sestre) pate od alergije, dojenje se pokazalo izuzetno korisnim jer nudi dobru zaštitu.

Saznajte više o najvažnijim stvarima koje trebate činiti/izbjegavati tijekom dojenja.

 

Prednosti dojenja za Vašu bebu

Postoji mnogo načina na koje dojenje koristi Vašem djetetu:

  • osigurava razvoj zdrave crijevne mikroflore i podržava imunološki sustav
  • jača vezu između majke i djeteta
  • čini bebe manje sklonima bolestima poput upale srednjeg uha, dijabetesa ili pretilosti

Alternativa: vrhunske HA mliječne formule

Neke majke jednostavno ne mogu dojiti iz nekog razloga. Ako ste u takvoj situaciji, važno je da zbog toga ne predbacujete sami sebi ili imate lošu savjest. Sasvim je u redu ne dojiti. Odluka da se ne doji nema nikakve veze s ljubavlju koju majka osjeća prema svom djetetu.

U tim slučajevima preporučamo hranjenje visokokvalitetnim HA mliječnim formulama. Međutim, ako Vaše dijete nije pod povećanim rizikom od razvoja alergija, uobičajene mliječne formule također su u redu.

HA znači "hipoalergeno" (hipo = nisko, alergen = alergeno) i može se koristiti za smanjenje rizika od razvoja alergije. Stoga su HA mliječne formule važan dio mjera za prevenciju alergija. Ovo je još važnije ako je Vaše dijete rođeno carskim rezom ili ako postoje genetski čimbenici koji predisponiraju razvoj alergija. Saznajte više o riziku od alergija kod beba rođenih carskim rezom.

Već 25 godina proizvodimo naše HiPP COMBIOTIK® HA mliječne formule s isprobanim i provjeren hidroliziranim (= razgrađenim) proteinima. Ovo je nježna bjelančevina koja pomaže imunitetu i koju nezreli imunološki sustav Vaše bebe bolje podnosi. Na taj način može pomoći u smanjenju reakcija preosjetljivosti. Sastav mliječne formule HiPP COMBIOTIK® HA također je u potpunosti inspiriran prirodom. Koristimo jedinstvenu kombinaciju prirodnih kultura bakterija mliječne kiseline i GOS-a (galakto-oligosaharida dobivenog iz laktoze). Laktoza je glavni ugljikohidrat u majčinom mlijeku i potiče razvoj zdrave crijevne mikroflore Vašeg djeteta.

Molimo zapamtite!

HA mliječna formula nije prikladna za djecu s dokazanom alergijom na proteine kravljeg mlijeka i ne smije se davati djeci u tim slučajevima. Dok HA mliječne formule sadrže vrlo kratke i stoga hipoalergene proteinske blokove, potencijalno još uvijek mogu izazvati alergijsku reakciju. Postoje posebni proizvodi za djecu s dokazanom alergijom na alergiju proteina kravljeg mlijeka.

Jačanje bebinog imunološkog sustava visokokvalitetnom hranom tijekom uvođenja dohrane

Kada Vaša beba bude dovoljno stara za krutu hranu, trebali biste znati sljedeće:

U prošlosti su stručnjaci govorili da djeci mlađoj od godinu dana treba uvoditi što manje alergene hrane. Međutim, od tada se znanstveno mišljenje promijenilo. Danas se čak preporuča da se djeca hrane što raznovrsnije i da se u prehranu uvrste postepeno i alergene namirnice, poput ribe ili jaja jer će im to ojačati imunološki sustav.

Takvu alergenu hranu treba uvoditi postupno. Gluten se može odmah uključiti u dohranu.

Temeljni koncept sličan je onom koji se odnosi na higijenu: pretjerana higijena može dovesti do razvoja alergija, što znači da su dokazi pokazali da okruženje s većom mikrobnom raznolikošću jača imunološki sustav promičući dobru podnošljivost. Isto se događa ako djetetova kruta hrana sadrži male količine alergene hrane.

Često postavljana pitanja o alergijama i dojenju

Koliko dugo trebam dojiti svoju bebu da spriječim alergije?

Opća preporuka je da dijete dojite najmanje četiri mjeseca jer se to smatra najboljom prevencijom protiv alergija. Ako je Vaše dijete u opasnosti od razvoja alergija, na primjer zato što postoje drugi članovi obitelji (roditelji ili braća i sestre) koji pate od alergija, trebali biste pokušati nastaviti dojiti dok Vaše dijete ne napuni 6 mjeseci. Ako to nije moguće, možete se osloniti na HiPP-ove visokokvalitetne HA mliječne formule, koje također Vašoj bebi pružaju sve hranjive sastojke važne za zdrav imunološki sustav.

Saznajte više o alergijama i zdravlju Vašeg djeteta.

Koji su simptomi alergije na proteine kravljeg mlijeka?

Ako je Vaša beba razvila alergiju na proteine kravljeg mlijeka, obično ćete primijetiti sljedeće simptome:

• crvenilo, natečenost i svrbež kože, u nekim slučajevima čak i koprivnjača

• kašalj i curenje nosa

• oticanje u ustima, pa čak i problemi s disanjem

• gastrointestinalne tegobe kao što su bolovi u trbuhu, proljev, mučnina ili povraćanje

• u rijetkim slučajevima anafilaktički šok

Molimo znajte!

Ovi simptomi također mogu biti uzrokovani bolestima. Stoga je važno posavjetovati se s liječnikom koji provjerava je li Vaše dijete alergično na bjelančevine kravljeg mlijeka, kao i na druga moguća stanja.