7 dana u tjednu - Vitamin D

Opskrba vitaminom D je nedovoljna najmanje 7 mjeseci u godini…

Vaše dijete otkriva svijet oko sebe i postaje sve aktivnije i aktivnije. Vitamin D je posebno važan za zdrav razvoj djeteta, budući da ima ključnu ulogu u metabolizmu kostiju i podržava zdrav razvoj kostiju.

Međutim, najnovije studije ukazuju na neadekvatnu opskrbu male djece i adolescenata vitaminom D u našim regijama.*

Kada bi samo 7 sunčevih zraka godišnje bilo dovoljno…

Vitamin D je jedini vitamin koji naše tijelo može proizvesti u samoj koži. Međutim, kako bi se vitamin D proizveo, naša koža mora biti izložena sunčevoj svjetlosti, što nije uvijek moguće, osobito tijekom zimskih mjeseci. Zbog toga, uz majčino mlijeko i/ili mliječnu hranu dojenčad dobiva i profilaksu vitamina D u kapima. Vitamin D ostaje važan čimbenik zdravog razvoja u svim fazama djetetovog rasta.

Niti 7 jaja dnevno nije dovoljno…

Nažalost, malo je namirnica koje sadrže značajne količine vitamina D. Zbog toga je s HiPP COMBIOTIK® Kinder mlijeko posebno obogaćeno vitaminom D kako bi se osigurao najbolji mogući izvor vitamina D. Samo prehranom teško je zadovoljiti dnevne potrebe male djece za vitaminom D.

Teoretski potrebne količine hrane:

(bez izlaganja suncu)

Što je važno za razvoj jakih kostiju?

Za razvoj jakih kostiju važno je konzumirati hranu bogatu vitaminom D i kalcijem: npr. špinat ili brokula za opskrbu kalcijem ili masna riba za opskrbu vitaminom D.

Vježbanje i izgradnja mišića: npr. na gimnastici za djecu. Uz pravilnu prehranu, vježbanje i mišićna snaga su također važni za izgradnju kosti.

Igranje na otvorenom: npr. igre koje se igraju vani kao što su  skakanje, loptanje... Igranje vani na svježem zraku i na suncu ne samo da je zabavno za djecu nego djeluje povoljno na razvoj kostiju. Uvijek vodite računa o pravilnoj zaštiti kože svoga djeteta prilikom izlaganja suncu.

*Izvor: VELS study, KiGGS study, GRETA study