Unos tekućine

Koliko dijete treba piti?

Mala djeca bi trebala tijekom svakog obroka popiti 150-200 ml tekućine iz čašice. Ukoliko se to poštuje, dijete bi tijekom dana unosilo oko 1 litru tekućine. Neka djeca bez problema popiju preporučenu količinu, a neka ne mogu ni pola. Potreba za tekućinom varira od djeteta do djeteta. Zbog toga je teško odrediti točnu količinu tekućine koju dijete treba popiti. Žeđ djeteta se mijenja iz dana u dan, a ovisi o tjelesnoj aktivnosti djeteta, temperaturi prostorije u kojoj boravi, godišnjem dobu i hrani koju pojede tijekom dana. 

Mliječna hrana (mlijeko) koje dijete popije se također računa u ukupni unos tekućine. Što znači da se smanjuje količina druge tekućine koju dijete popije.

Koja pića se preporučuju?

Za utažiti žeđ se preporučuje voda ili nezaslađeni sokovi. Pitka voda iz slavine ili HiPP Baby voda (negazirana mineralna voda), te nezaslađeni biljni ili voćni čajevi su idealni za piće.
Povremeno možete djetetu ponuditi i razrađeni HiPP sok (1/3 soka i 2/3 vode ili čaja). HiPP u svom asortimanu ima i Napitke od vode sa sokom ili čajem

Da li je moje dijete dovoljno veliko za konzumaciju sokova?

Limunada i drugi zaslađeni sokovi imaju visok udio šećera i daju puno energije, dok je sadržaj voća, vitamina i mineralnih tvari nizak ili ga uopće nema. Zbog toga, isto kako i pića s kofeinom nisu prikladna za utažiti žeđi. Za utažiti žeđ trebalo bi se koristiti sok s velikim udjelom vode i manjim udjelom voćnog soka. 

Imate li još pitanja?

Za više informacija kontaktirajte nas od ponedjeljka do petka od 08:00 do 16:00 sati na besplatni br. tel 0800/31 31 33.