Skip to main content

Tjedni trudnoće:

10. tjedan trudnoće: Dijete se sjajno razvija

Veličina bebe u 10. tjednu trudnoće

Do ovog trenutka, vaša će beba u trbuhu narasti između 2,8 i 3,1 cm, što će približno biti veličina bobice grožđa. Težina joj je između 4,5 i 5 grama, i dalje je lagana poput pera.

Razvoj bebe

Na ultrazvuku se sada već vidi sićušni čovječuljak. Glava je u ovoj fazi još uvijek neproporcionalno velika u odnosu na ostatak tijela. U 10. tjednu vaša će beba nastaviti podizati glavu, istezati se i češće se kretati, iako će kretnjama i dalje nedostajati koordinacija.

Na kraju bebinih ruku, oblikovali su se zglobovi i na šakama se oblikuju mali prstići. Mrežica između prstiju na rukama i nogama potpuno će nestati do kraja ovog tjedna, a palac i kažiprst se sada odvajaju. Beba će uskoro moći micati prstima i stiskati šaku – to je prvi tjelesni pokret koji pokazuje znakove koordinacije.

Formiranje djetetovih prstiju predstavlja važan korak u njihovoj pripremi za život izvan maternice, jer će se ubrzo pokrenuti njihov prirodni (i vitalni) refleks sisanja, omogućavajući im sisanje vlastitog palca.

Njihovo malo srce kuca tako snažno da se može otkriti fetalnim monitorom - a ako očekujete blizance, liječnik će moći čuti dva otkucaja srca.

Vaša beba više nije u toliko velikoj mjeri podložna opasnostima od vanjskih utjecaja, jer se većina fetalnih malformacija razvije prije 10. tjedna trudnoće. Nakon tog vremena se također smanjuje rizik od pobačaja, iako se još uvijek ne isključuje u potpunosti. Osnovno je pravilo da je kritična faza gotova do kraja 12. tjedna i da se od tada rizik od pobačaja značajno smanjuje.

Do 10. tjedna svi vitalni unutarnji organi vaše bebe su na svom mjestu, mozak se neprestano razvija, a živčani snopovi se formiraju i postaju sve složeniji kako bi mozak mogao biti aktivan i primati podražaje. Jedan od važnih stimulansa za vašu bebu je sluh, a ovaj tjedan se razvija i vanjska struktura uha (koja se naziva ušna školjka). Ova se struktura sastoji od hrskavičnog tkiva i djeluje poput lijevka za zvučne valove, formirajući različite zvukove i šaljući ih u mozak.

Svi vitalni organi vašeg djeteta sada su oblikovani i liječnik dijete naziva fetusom, a ne embrijem.

Kako se buduća mama osjeća u 10. tjednu trudnoće

Simptomi će vam se do sada malo smiriti i bit ćete sretni kad saznate da je rizik od pobačaja sve manji.

Vjerojatno više nećete osjećati mučninu, a svi ostali tipični simptomi trudnoće, poput zatezajućih bolova u trbuhu, polako će nestajati.

Postepeno ćete se osjećati puno bolje, a radost zbog vaše trudnoće bit će svakim danom sve veća - ponekad će vam sve to biti teško za povjerovati. Povećat će se vaš elan i kreativnost, a uskoro ćete početi smišljati konkretne planove i razmišljati o tome kako možete pripremiti svoj dom za dolazak bebe.

Tijekom sljedećih nekoliko tjedana vaš trbuh će postati sve više zaobljen te će doći do normalnog povećanja tjelesne mase koje uzrokuje trudnoća. Zdrava, uravnotežena prehrana presudna je tijekom trudnoće, kako za razvoj vaše bebe, tako i za vaše vlastito zdravlje.

Što piti tijekom trudnoće

Kao buduća mama, sigurno znate da tijekom trudnoće ne biste trebali piti alkohol. Ako kažete "popit ću samo malo", znajte i da to može naštetiti vašoj bebi. Nije istina da su pića s niskim udjelom alkohola, poput piva i vina, manje štetna od žestokih pića.

Svake sekunde, svake minute, svakog sata i svakog dana, vaše dijete raste iz stanica koje se neprestano repliciraju, a alkohol ubija te stanice. Odrasli imaju potpuno razvijene organe i mozak, što im daje veću toleranciju na otrove poput alkohola, ali vaša je beba bez obrane.

Vaša beba se izuzetno brzo razvija tijekom prvih nekoliko tjedana trudnoće. U tom se razdoblju počinju stvarati prve strukture koje će im trebati za preživljavanje izvan maternice. Njihov se kostur, mišići, mozak i sustav organa moraju pravilno razvijati kako bi se izbjegle deformacije.

Iz tog razloga trebali biste prestati piti alkohol čim saznate da ste trudni. Zapravo je dobra ideja odreći se alkohola čim počnete pokušavati začeti i ako mislite da je oplodnja mogla biti uspješna

Postoje i druga pića koja biste trebali izbjegavati. Primjerice neka gazirana pića mogu sadržavati kofein i fosfornu kiselinu, koja predstavlja rizik zbog svoje kiselosti. Većina gaziranih pića također sadrži previše šećera, a to su prazne kalorije koje vam nisu potrebne i nepotrebno povećavaju količinu kilograma dobivenih u trudnoći.

Barovi i restorani nude niz pića na bazi voćnih sokova ili gazirane vode, tako da nema potrebe za potpunim otkazivanjem društvenog života kako biste izbjegli alkohol. Isprobajte prirodno cijeđene napitke, koji su dobri za vaše mentalno stanje i za vašu bebu.

Ako, poput većine trudnica, patite od probavnih smetnji ili žgaravice, može vam pomoći čaj od komorača.

HiPP Mama ulje za masažu

Lijepa i njegovana trudnica!

  • prilagođeno potrebama kože tijekom i nakon trudnoće
  • s BIO bademovim uljem

Saznajte više

 

Savjet patronažne sestre

"Gazirana pića zapravo mogu pomoći ako osjećate mučninu ili imate problema s cirkulacijom, ali ne biste ih trebali piti za utažiti žeđ ili kao redoviti dio dnevnog unosa tekućine." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Mali trikovi

  • U svojoj garderobi potražite široku, udobnu odjeću.
  • Zapamtite, nikad nije prerano početi razmišljati o imenima za svoje dijete.
  • Sada je vrijeme da počnete masirati i nanositi kremu na trbuh, bedra i stražnjicu, jer je koža na tim područjima najviše pod utjecajem rasta i rastezanja.

 

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Zaštita vaše kože

Ako ste ranije patili od osjetljive ili suhe kože, trudnoća to može još i pogoršati. Također, može se pogoršati i slabo vezivno tkivo. Za učinkovitu njegu kože dostupni su razni proizvodi za njegu koji održavaju kožu vlažnom i povećavaju njezinu elastičnost.

Ako ste i dalje zabrinuti za svoju kožu, možete zatražiti savjet od liječnika. 

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.