Skip to main content

Tjedni trudnoće:

40. tjedan - Što se događa u 40. tjednu trudnoće

Na kraju 40. tjedna napokon ste stigli do termina kojeg je izračunao liječnik na temelju vaše posljednje menstruacije i ultrazvučnih mjerenja. Vaša je beba možda već rođena ili će možda pričekati još nekoliko dana. Većina beba spremna je za rođenje u 38. tjednu nakon začeća i opremljene su svime što im je potrebno za samostalno preživljavanje izvan maternice. Kao majka ste razvili sve osjećaje i instinkte koji su neophodni za brigu o novorođenčetu i odgoju djeteta sve dok ne odraste.

Veličina bebe u 40. tjednu trudnoće

U 40. tjednu trudnoće vaša je beba duga oko 50 do 52 cm, te je dosegla porođajnu veličinu. Ako sada zamišljate kako držite svoje dijete u naručju, možete ga usporediti s velikom bundevom jer upravo ona odgovara veličini djeteta. S tjelesnom težinom od približno 3440 grama, beba ima prosječnu porođajnu težinu.

Razvoj bebe

U proteklih nekoliko tjedana beba je pohranila toliko masnih rezervi da one sada čine oko 15 posto tjelesne težine. U 40. tjednu trudnoće djetetova jetra također sve više skladišti škrob iz majčina krvotoka. Ovaj škrob djetetov organizam nakon rođenja pretvara u glukozu. Novorođenče koristi ovaj šećer koji se zatim usmjerava u krvožilni sustav sve dok majka ne stvori zrelo majčino mlijeko, otprilike tri do četiri dana nakon poroda. Tako glukoza služi djetetu kao prvi izvor prehrane dok se ne počne proizvoditi zrelo mlijeko.

Prvo majčino mlijeko, takozvani kolostrum, novorođenčetu daje važna antitijela koja pogoduju razvoju njegovog imunološkog sustava. To omogućuje bebi da se zaštiti od klica s kojima se suočava izvan maternice. Ovdje treba posebno spomenuti prehladu s kojom novorođenče najprije dolazi u kontakt.

Neposredno prije rođenja dijete nema više prostora u maternici. Leži sklupčano u položaju za rođenje s glavom već duboko u majčinoj maloj zdjelici - i čeka. Primijetit ćete da će vaša beba zadržati ovaj pogrbljeni položaj prva dva do tri tjedna nakon što se rodi.

Što sve dijete prolazi tijekom poroda

Rođenje djeteta je uzbudljiv i iscrpljujući proces za vas i za dijete. Započeo je s kontrakcijama u posljednjih nekoliko tjedana. Za dijete postaje vrlo neugodno kad se maternica steže u početku u duljim, a zatim u kraćim intervalima. Ovdje se nerođeno dijete pravilno masira mišićima maternice i gura dalje prema dolje.

Prije nego što glava, kao najveći dio tijela djeteta, može proći kroz rodnicu, beba mora proći kroz zavoj pod pravim kutom. Ovo je obično vrlo bolan dio poroda za majku.

Nakon što je prošla ovaj put, bebina glava će se pojaviti na vaginalnom ulazu. Ovdje fontanela dolazi u kontakt sa zrakom i prima poticaj za prvi udah novorođenčeta u vanjskom svijetu. To je obično popraćeno djetetovim prvim plačem i uplašenim izrazom lica, ali znači da je kritični dio porođaja završio. Sada trebaju izaći bebina ramena, za što sada treba nekoliko snažnih kontrakcija od majke. Nakon što ramena izađu vaša beba će polako cijela izaći van. Ono što je vašem djetetu sada najpotrebnije ste vi!

Kako se buduća mama osjeća u 40. tjednu trudnoće

Na kraju 40. tjedna trudnoće, vašem dugom čekanju i čežnji je došao kraj, jer ste stigli do izračunatog datuma rođenja vašeg djeteta i trudnoća se bliži kraju.

Kraj trudnoće znači i kraj stalnog debljanja: nakon što rodite, brzo ćete istopiti višak kilograma kao rezultat napora na porodu i početka dojenja. To je prirodno i normalno - jer kao nova mama trebate puno energije!

Pokreti beba u maternici u ovoj se fazi znatno razlikuju. Ili je dijete vrlo aktivno s onim dijelovima tijela koji nisu tako čvrsto stegnuti ili se odmara i čeka da se maternica počne stezati i da porod započne.

Trudnice također mogu doživjeti širok raspon različitih kontrakcija. Ponekad ćete možda osjećati da napokon porod počinje, da bi zatim prestali dobivati kontrakcije i da bi se stvari opet smirile. Shvatite to kao tišinu pred oluju

Uobičajeni znakovi i simptomi

Novi izazov za vaše tijelo

Simptomi u posljednjem tjednu trudnoće mogu biti vrlo različiti jer je vaše tijelo sada u izvanrednom stanju i pred njim je ogroman napor. Kontrolirano koktelom hormona, tijelo se potiče da se još jednom očisti. To se može manifestirati mučninom, povraćanjem i/ili proljevom. Glavna funkcija proljeva je da kontrakcije crijeva potiču kontrakcije maternice. Nepravilne kontrakcije također mogu potaknuti proljev, što znači da se ova dva mehanizma međusobno podupiru. Isto tako, glavobolje, plinovi i bolovi u trbuhu mogu biti znakovi početka poroda.

Bolovi u trbuhu

Same kontrakcije osjećaju se kao bol u trbuhu i snažno povlačenje trbuha. To će se ponavljati u nepravilnim intervalima tijekom nekoliko sati, dok kontrakcije konačno ne postanu jače i pravilnije. U ovoj se fazi cerviks otvara, što može dovesti do krvarenja. Kad se kontrakcije redovito počnu pojavljivati otprilike svakih sedam minuta srednje jakog do jakog intenziteta, trebate krenuti prema bolnici

HiPP Mama ulje za masažu

Lijepa i njegovana trudnica!

  • prilagođeno potrebama kože tijekom i nakon trudnoće
  • s BIO bademovim uljem

Saznajte više

 

Mali trikovi

  • Sada biste trebali imati telefon uvijek u blizini kako biste mogli nazvati liječnika, partnera, obitelj ili bilo koga drugog kad za to dođe vrijeme.
  • Odmarajte se i opustite koliko god možete - to će vam pomoći kada porod započne i kontrakcije postanu intenzivnije.
  • Budući da porod zahtijeva puno energije i tekućine - ako je potrebno spakirajte nešto hrane za bolnicu.
  • Ako se osjećate jako umorno između kontrakcija, ne brinite se. Možete spavati između kontrakcija. Zvuči nezamislivo, ali ako možete - učinite to! Tada se tijelo oporavi i crpi snagu za sljedeću kontrakciju.

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Epiduralna anestezija (EA) za ublažavanje bolova pri porodu

Žene koje rađaju svoje prvo dijete još ne mogu procijeniti kako će se njihova tijela nositi s porođajnim bolovima i kako ćete se same nositi s njima.

Ako porođaj traje dugo, čini se da zastaje ili ste već iscrpljeni i istrošeni, možda će vam se ponuditi EA da ublažite bol tijekom porođaja.

EA uključuje ubrizgavanje lijeka protiv bolova u područje između dva susjedna lumbalna kralješka, u korijene živčanih vlakana u kralježničnom kanalu, gdje utječe na smanjenje boli koju osjećate u regiji zdjelice. Još uvijek možete raditi težak posao tiskanja kako biste rodili, ali pritom nećete osjećati bol.

Kao i kod svih medicinskih intervencija, EA ima ograničenja, rizike i nuspojave. Dakle, morat ćete izvagati prednosti i nedostatke - razgovarajte s liječnikom o opciji ublažavanja boli i prije donošenja odluke pobrinite se da znate sve što o tome trebate znati. 

Savjet patronažne sestre

"Vjerojatno ćete razmišljati o tijeku porođaja i što bi bilo dobro za vas tijekom porođaja.

Moj je savjet da se jednostavno prepustite. Razgovarajte o svojoj situaciji s primaljom i odlučite što biste željeli raditi (npr. šetati, uzeti lijekove protiv bolova itd.). Ako imate plan poroda, a on iz nekog razloga ne uspije, to bi vas moglo uznemiriti, što u ovoj situaciji doista ne želite. Prepustite se tijeku poroda. Vi to možete!" Dorothee Kutz, patronažna sestra

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.