Skip to main content

Tjedni trudnoće:

5. tjedan trudnoće: Vrijeme neizvjesnosti je završilo

U 5. tjednu započinje drugi mjesec trudnoće. Prošla su tri tjedna otkako je došlo do oplodnje jajašca. 

Veličina bebe u 5. tjednu trudnoće

U petom tjednu trudnoće, još uvijek nije moguće vidjeti bebu na vanjskom ultrazvučnom pregledu. Međutim, s vaginalnim ultrazvukom pomoću male sonde moguće je prepoznati amnionsku šupljinu u kojoj se malo biće nastanilo i gdje će izrasti u bebu tijekom sljedećih nekoliko mjeseci. Kad biste ju mogli vidjeti u 5. tjednu, mogli biste ju usporediti sa sitnom sjemenkom sezama.

Razvoj bebe

U 5. tjednu, iz oplođene jajne stanice koja se već višestruko podijelila, stvara se oblik “izdužena vrpce”. Još izgledom ne nalikuje bebi, iako su sve ljudske karakteristike već na mjestu. Tijekom ovog tjedna događa se prvi i najvažniji razvoj: formiranje mozga.

Uz to, sada se kontinuirano stvaraju prva živčana vlakna koja kontroliraju sve procese u tijelu malog bića. Iz tog su razloga ona posebno važna, jer bez njih život ne bi bio moguć.

Od 22. dana nakon oplodnje (od 6. tjedna trudnoće) ultrazvučnim pregledom se može uočiti kucanje srca. U ovoj fazi mogli bi pomisliti da je bebino tijelo samo srce. Budući da je ovo najvažniji organ, u početku je disproporcionalno velik u odnosu na sve ostalo. Ritam kojim kuca srce bebe dvostruko je brži od ritma kojim kuca srce majke.

Jeste li znali da se razmjena kisika tijekom cijele trudnoće ne odvija preko pluća, već isključivo putem posteljice? Beba tek kad se rodi prvim udahom dobiva kisik u pluća.

Kako se buduća mama osjeća u 5. tjednu trudnoće

Ako je menstruacija izostala ili imate pozitivan test na trudnoću, otiđite svom ginekologu. On će napraviti dodatni test da utvrdi je li se jajašce ugradilo u maternicu, a ne u jajovod. Ginekolog će proći kroz vašu liječničku povijest (anamnezu), što će mu dati sve potrebne informacije za vaše trenutno zdravstveno stanje.

Na prvom pregledu bit ćete registrirani kao trudnica. Liječnik će zabilježiti trenutnu fazu razvoja i tjedan trudnoće u kojem se nalazite. Također se unose svi pregledi i rezultati relevantnih krvnih pretraga, kao i promjene vaše težine i krvnog tlaka.

Saznajte više o tome kako doktori koriste testove i podatke za praćenje vaše trudnoće.

Uobičajeni znakovi i simptomi

Snažna mučnina

Kad žene doznaju sa sigurnošću da su trudne, simptomi poput mučnine mogu se pojačati. To je djelomično jer tijelo luči sve više hormona hCG, a djelomično zbog velikog emocionalnog stresa kroz koji trudnica prolazi tijekom tog vremena. Pročitajte više o tome što učiniti ako osjetite snažnu mučninu.

HiPP Mama ulje za masažu

Lijepa i njegovana trudnica!

  • prilagođeno potrebama kože tijekom i nakon trudnoće
  • s BIO bademovim uljem

Saznajte više

 

Savjet patronažne sestre

"Mučnina često prođe ako redovito jedete male količine hrane, kao što su slani štapići, dvopek, krekeri ili kaša. Kad se vaš želudac pokrene, mučnina bi se trebala ublažiti." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Promjenjivi hormoni

Osluškujte što vam vaše tijelo govori. Žene koje su planirale trudnoću i zatrudnjele su, jednako su iznenađene ovim čudom prirode kao i žene čija trudnoća nije planirana. Unatoč svoj brizi i zbunjenosti koju vam ovakve vijesti mogu donijeti, hormoni trudnoće stvaraju osjećaj silne radosti: buduća mama mora biti u dobrom mentalnom stanju kako bi podnijela sve promjene koje joj se nađu na putu.

Dobivanje na težini

Ako stanete na vagu, primijetit ćete da ste dobili nekoliko kilograma. Vaše tijelo sada nakuplja zalihe koje su mu prijeko potrebne za trudnoću, porođaj i iscrpljujuće razdoblje nakon poroda. Masne naslage i težina plodne vode, posteljice i dojki (plus naravno vaša beba!), sve to pridonosi masi koju dobivate. Vaše tijelo može zadržati i više vode nego inače, što će vam također povećati težinu. Upotrijebite HiPP kalkulator porasta tjelesne mase kako biste provjerili je li vaš porast težine unutar preporučenih granica.

Mali trikovi

  • Obavezno dogovorite pregled kod svog liječnika.
  • Odvojite vrijeme za opuštanje jer će vam trebati puno snage tijekom sljedećih mjeseci.
  • Otvoreno razgovarajte sa sebi bliskim osobama o svojim dobrim vijestima, jer oni mogu ponuditi savjete i smiriti vas ako ste zabrinuti ili uplašeni.
  • Obavezno unosite dovoljno folne kiseline i uzimajte suplemente koji je sadrže.

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Lijekovi i dodaci prehrani

Obavijestite svog liječnika o svim lijekovima i suplementima koje trenutno uzimate, jer ih treba pažljivo provjeriti i procijeniti. Određene vrste vitamina također mogu biti štetne u ovoj fazi ako ih unosite previše. Postoje posebni dodaci za trudnice koji su hranjivim sastojcima i vitaminima prilagođeni potrebama tijekom trudnoće, potražite savjet što je najbolje za vas.

Dodatni pregledi u slučaju ozbiljnijih simptoma

Ako smatrate da su vam potrebni dodatni pregledi obratite se svom liječniku. Važno je znati koji simptomi trudnoće su normalni, a koji nisu: na primjer, pretjerano povraćanje može uzrokovati neravnotežu elektrolita, što može dovesti do toga da vašem tijelu ponestane vitalnih tvari.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.