Skip to main content

Tjedni trudnoće:

33. tjedan trudnoće: Mozak vaše bebe sada je veći

U 33. ste tjednu trudnoće, u devetom mjesecu trudnoće - posljednja uzbudljiva faza u razvoju vašeg djeteta započinje prije nego što se rodi. Nitko ne može točno predvidjeti kada će se vaše dijete roditi. Ovdje bebe imaju svoj plan. Većina djece rodi se između 37. i 41. tjedna trudnoće. Porod može započeti bilo kada, kroz nekoliko tjedana, zbog toga biste trebali biti spremni na veliki trenutak.

Veličina bebe u 33. tjednu trudnoće

Dužina vaše bebe iznosi između 43,5 i 43,8 cm u 33. tjednu trudnoće. Što se tiče veličine, odgovara veličini papaje, koja je s jedne strane izdužena, s druge strane ima veći opseg.

S težinom od 1980 grama, vaše je dijete gotovo doseglo granicu od 2 kilograma. To je ekvivalent dva paketa brašna. Vaša će se beba i dalje debljati sve dok se ne rodi. Ne nedostaje puno do porođajne težine, koja je vrlo individualna. Ona se također razvija na individualan način.

Razvoj bebe

Vaša je beba sada potpuno razvijena. Svi su organi na svom mjestu i počinju raditi svoj posao, a osjetilna percepcija lijepo napreduje: može čuti, okusiti, vidjeti i osjetiti osjetnim stanicama u svojoj koži. Još uvijek nedostaje samo njuh - 5. osjetilo vaše bebe. Tek nakon rođenja počinje primjećivati i obrađivati mirise, jer sada nema zraka da joj prenosi mirise u maternici.

Zanimljiva činjenica: Ako se dijete rodi u 33. tjednu trudnoće kao nedonošče, tada bi šanse za daljnji zdrav razvoj bile velike. Održavanje vlastite tjelesne temperature i dalje je problem u 33. tjednu, zbog čega se o nedonoščadi brine u posebno grijanom krevetu, inkubatoru.

U 33. tjednu trudnoće mozak se vrlo brzo razvija. Opseg glave ovog se tjedna povećava za oko 1,3 cm zbog povećanja volumena mozga. Međutim, u ovom trenutku još nije dosegnut opseg glave koji dijete ima kad se rodi. Na djetetovoj lubanji razvijaju se dvije fontanele, mjesta na kojima lubanja nije zatvorena koštanim materijalom. Te su fontanele važne jer omogućuju da se koštane ploče lubanje savijaju tijekom rođenja (što štiti mozak vaše bebe i pomaže glavici da prođe kroz porođajni kanal), a mozgu daju dovoljno prostora za rast nakon rođenja. Mala fontanela na zatiljku će se zatvarati tijekom prva tri mjeseca nakon rođenja, druga, veća fontanela nalazi se u sredini lubanje i obično će se postupno zatvarati do navršene prve godine života.

Koštani sustav je sada također zreo. Iako, djetetove kosti moraju još malo otvrdnuti kako bi mogle izdržati pritiske rađanja i porođaja. Međutim, rođenjem kosti još nisu potpuno otvrdnule. Razvoj vaše bebe nastavlja se tijekom prvih nekoliko tjedana i mjeseci života. Vaš će pedijatar pratiti taj razvoj. Pritom se naglasak stavlja na osjetni sustav i reflekse, kao i na razvoj pokreta, crijeva i rast dužine i kilaže.

Dijete se sve više okreće u svoj predviđeni položaj za rođenje, cefalični položaj. To će provjeravati liječnik na svakom pregledu. Liječnik može pomoću ultrazvuka utvrditi trenutni točan položaj djeteta.

Kako se buduća mama osjeća u 33. tjednu trudnoće

Razina fundusa vaše maternice, tj. gornja razina, sada je široka oko tri poprečna prsta ispod rebrenog luka. To stvara ogroman pritisak na pluća i, u donjem dijelu, na mjehur. Kao rezultat, otežano disanje se povećava i žgaravica se može ponovno pojačati. Čak i češći nagon za mokrenjem normalan je u 33. tjednu trudnoće.

Uobičajeni znakovi i simptomi

Natečene noge i stopala

Višak tekućine u nogama i stopalima često dovodi do još bolnijih oteklina nego što ste već doživjeli. Dosta odmora i postavljanje nogu u podignut položaj može vam pomoći ublažiti ove simptome.

Savjet patronažne sestre

"Kuhani krumpir, krastavci, riža i ananas neka budu dio vaše prehrane - to su jednostavni načini kako zaustaviti da vaše tijelo zadržava puno vode. Dani u kojima ne jedete ništa drugo osim riže više se ne preporučuju." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Pokreti vaše bebe postaju snažniji

Kad se dijete kreće i okreće u vašoj maternici, ponekad vam zastane dah i morate stati. Kada očekujete blizance, taj se osjećaj pojačava kao da u vama bjesni tornado. Ne brinite, to je sasvim normalno, važno je da vaše dijete može doći u položaj za rođenje.

Misli vam se vrte oko djeteta

Neprestano ćete razmišljati o tome kakav će biti život kad vaše dijete dođe. Trenutno možda ne znate kako ćete se nositi s tim, a ako ste razgovarali s drugim mamama, to bi vam moglo samo povećati brigu. Iako je porođaj vrlo bolan, a prvih nekoliko tjedana s bebom je stresno vrijeme, to vam neće ostati u sjećanju: mame su uglavnom u stanju da to izbace iz svojih misli, prirodni "instinkt".

Sada je vrijeme da spakirate torbu za porod. Do sada ste vjerojatno kupili puno odjeće za dijete, a vi i/ili vaš partner sastavili ste njegov krevetić. Prilikom uređenja i opremanja sobe u kojoj će biti, imajte na umu da je sigurnost na prvom mjestu: uklonite sve nepotrebne ukrasne predmete poput jastuka ili umiljatih igračaka i nemojte previše izolirati krevet da ne bi bilo pretoplo. Boce s toplom vodom, grijani jastuci i krzno također nisu dobra ideja, jer mogu dovesti do toga da se vaša beba previše zagrije i povećavaju rizik od gušenja.

Vježbanje kontrakcija priprema za porod

U 33. tjednu često ćete osjetiti kako vam se trbuh nakratko stisne dok vaše tijelo trenira za skoro rođenje djeteta. Ove vježbe kontrakcija postajat će sve intenzivnije dok ne dobijete ono što se naziva lažnim trudovima, kontrakcije koje rezultiraju pomicanjem maternice prema vašoj maloj zdjelici (donji dio zdjelice). Sa smanjenim pritiskom na vaše unutarnje organe (posebno pluća), moći ćete lakše disati, malo se više opustiti i veseliti se trenutku kada ćete bebu po prvi put držati u naručju.

HiPP Mama ulje za masažu

Lijepa i njegovana trudnica!

  • prilagođeno potrebama kože tijekom i nakon trudnoće
  • s BIO bademovim uljem

Saznajte više

 

Mali trikovi

  • Usredotočite se na pakiranje torbe koja će vam trebati za porod – pogledajte što će vam trebati. Osnovno je odjeća za bebu (za izlazak iz rodilišta), vaša odjeća i higijenske potrepštine.
  • Još uvijek morate paziti da se hranite zdravo. Kalcij je izuzetno važan, jer je potreban vašoj bebi za izgradnju kostiju.
  • Mirisna, opuštajuća kupka dat će vam vremena da saberete svoje misli, pomoći će vam ublažiti bolove u trbuhu uzrokovane pritiskom na vaše okrugle ligamente i vratiti vam snagu za posljednjih nekoliko tjedana trudnoće.
  • Pritisak u leđima možete ublažiti tako da ležite rukama i gornjim dijelom tijela na lopti za vježbanje i polako se kotrljate unatrag i naprijed, uvijajući leđa poput mačke.

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Tvrd trbuh: lažni ili pravi trudovi?

Budući da se vaše tijelo, posebno trbušni mišići, sada intenzivno pripremaju za rad, možda ćete se osjećati nesigurno. Iznova i iznova ćete se pitati u kakvim ste kontrakcijama trenutno. Da biste bili sigurni, pitajte svog liječnika o kriterijima prema kojima možete procijeniti i razlikovati kontrakcije.

Ako sumnjate da bi to mogli biti pravi trudovi, vaš će liječnik brzo otkriti radi li se o lažnim trudovima ili je stvarni porod već započeo. U ovoj je situaciji bolje postavljati previše pitanja nego zanemariti svoje brige: prijevremeni porod ipak treba spriječiti u 33. tjednu kako bi vaše dijete imalo još nekoliko tjedana da raste u vašoj maternici i pripremi se za rođenje i život u velikom svijetu.

Ako osjetite simptome poput mučnine i/ ili proljeva, bolova koji vas podsjećaju na bolove u mjesečnici, općenito bolove u trbuhu ili bolove u leđima, odmah posjetite svog liječnika.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.