Skip to main content

Tjedni trudnoće:

14. tjedan trudnoće: Veliko pitanje- djevojčica li dječak?

U 14. tjednu ste na polovici četvrtog mjeseca trudnoće i sada ste u drugom tromjesečju. 

Veličina bebe u 14. tjednu trudnoće

Vaša beba je narasla do dužine od 8 cm (otprilike veličine breskve), a njena težina je oko 31 gram (oko težine pola breskve).

Razvoj bebe

Karakteristike lica vaše bebe se nastavljaju razvijati. Glava joj je još uvijek disproporcionalno velika, ali sada se njen rast usporava tako da se sve više izjednačuje proporcija glave i tijela koje počinje nalikovati tijelu novorođenčeta. Oči su sada u pravom položaju u središtu lica, a i uši su tamo gdje bi trebale biti, sa strane, na sredini glave.

Jeste li odlučili želite li znati spol svog djeteta? Ili želite da to bude iznenađenje? Ovog će tjedna vaš ginekolog možda znati očekujete li dječaka ili djevojčicu, jer se bebini specifični spolni organi razvijaju. Ako ne želite saznati, napomenite to prije svakog ultrazvučnog pregleda. U ovoj fazi spol neće biti moguće razlikovati ultrazvukom sa potpunom sigurnošću, zato nemojte biti previše razočarani ako vam liječnik ne može reći koji je spol vaše bebe. Ona se u maternici cijelo vrijeme premješta i mijenja položaj, što može onemogućiti dobar pogled na taj dio njihova tijela, pogotovo ako pogled zaklanja noga.

Vaša beba će piti amnionsku tekućinu (vježbati gutanje) i izlučivati je, a otprilike svaka tri sata plodna voda će se obnavljati putem vašeg krvotoka. Također nastavlja trenirati svoj refleks sisanja, što uključuje snažnije sisanje palca, tako da je savršeno upoznata s time nakon rođenja.

Kako se buduća mama osjeća u 14. tjednu trudnoće

Većina vaše obitelji i prijatelja sad znaju da ste trudni, što će vjerojatno biti olakšanje – sigurno je bilo vrlo teško tako dugo ovako velike vijesti držati za sebe. Vaš bi poslodavac to trebao znati do 14. tjedna kako bi se za vas i vaše nerođeno dijete mogle urediti zakonske odredbe.

Ako ste samozaposleni ili freelancer, imajte na umu da nemate taj zakonski benefit, pa je na vama da sami odredite svoje radno vrijeme i rokove te se pridržavate zdravstvenih i sigurnosnih smjernica. Budite razumni i pobrinite se da imate ugodno i sigurno radno okruženje. Iskoristite priliku da reorganizirate svoj radni raspored i napravite si više pauza kako biste se mogli malo više odmoriti i jesti onda kad to želite. Ako radite za stolom, pobrinite se da možete udobno sjediti bez da ste prisiljeni na jedan položaj. Također je dobro svako malo napraviti par kratkih vježbi kako biste izbjegli grčeve. U konačnici, sve što radite trebalo bi biti usmjereno na vaše zdravlje i razvoj vaše bebe.

Uobičajeni znakovi i simptomi

Dobivanje na težini

I dalje ćete dobivati na težini, iako se točan broj ne može predvidjeti za svaku pojedinu ženu. Do 25. tjedna dobivat ćete oko 250-300 grama tjedno, a od tada do 40. tjedna oko 400-500 grama tjedno. Vaša težina na kraju trudnoće sastojat će se od sljedećeg:

 • Količina krvi: 1500-2000 grama
 • Voda u tkivima: 2000 - 3000 grama
 • Amnionska tekućina: 1000-1500 grama
 • Težina maternice: 1000-1500 grama
 • Težina grudi: 500-1000 grama
 • Rezerve masti i proteina: 1900 grama
 • Težina vaše bebe: 3000-4000 grama
 • Masno tkivo: 3500-5000 grama
 • Placenta: 500 - 1000 grama

To su približne vrijednosti koje se naravno neće odnositi na svaku ženu, ali jasno pokazuju kako se vaša težina povećava tijekom trudnoće.

Na temelju težine prije trudnoće, saznajte više o vašem individualnom dobivanju na težini.

Pokreti vaše bebe

Možda ćete već osjetiti kako se vaša beba pomiče u trbuhu, ponekad prilično snažno, pogotovo ako vam ovo nije prva trudnoća. Ako vam je ovo prva trudnoća, odvojite vrijeme i pokušajte biti potpuno mirni - možda ćete osjetiti lagane trnce poput leptira koji maše krilima. To je vaša beba čiji pokreti uzrokuju mreškanje plodne vode. Budite strpljivi i zapamtite: bit će i trenutaka kad ćete poželjeti da vaš trbuh opet bude miran i tih. Npr. kad želite ići spavati, a beba se neprestano kreće, vježba svoje reflekse i pokušava komunicirati s vama.

Vaše tijelo čini čuda

Osim bolnih grudi i žudnje za određenom hranom, do 14. tjedna ne biste trebali iskusiti nikakve druge glavne simptome. Ne biste se trebali osjećati umorno kao prije, iako možda nećete biti toliko snažni kao prije trudnoće. To može obeshrabriti mnoge trudnice, ali imajte na umu da vaše tijelo ima dvostruku dužnost - zato učinite sve što možete da mu pomognete.

 

Ako primijetite krvarenje odmah obavijestite svog liječnika, jer to može biti ozbiljan problem. Ovo  vrijedi za cijeli period trudnoće.

HiPP Mama ulje za masažu

Lijepa i njegovana trudnica!

 • prilagođeno potrebama kože tijekom i nakon trudnoće
 • s BIO bademovim uljem

Saznajte više

 

Mali trikovi

 • Redovito jedite male obroke.
 • Pilates lopta vam može biti ugodnija za sjedenje od stolca. 
 • Nabavite roll-on s aromatičnim uljem, koji možete ponijeti sa sobom kamo god krenuli. Isprobajte koji vam prirodni mirisi odgovaraju i opuštaju vas.
 • Uvijek pri ruci imajte termos bocu s omiljenim čajem ili bocu vode kako biste se podsjetili da unosite svoje 2 litre tekućine dnevno.
 • Hladan ili mlak tuš može vam pomoći da se riješite bezvoljnosti koju osjetite ujutro. Ne samo da će vas razbuditi, već će vam pomoći i u sprječavanju strija.

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Medicinski žargon

Liječnici imaju svoj jezik kad razgovaraju jedni s drugima, a često ih je teško slijediti. Ne sramite se - pitajte što znači kad koriste neku vama nepoznatu riječ. Buduće mame se razlikuju, pa ako ste netko tko treba znati svaki detalj da biste bili bezbrižni, samo naprijed, pitajte! 

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.