Najčešća pitanja iz prakse dermatologa

Odgovorila
Dr. med. Christina Schnopp

Odjel za dermatologiju i alergije, Techničko sveučilište München

3. Pitanje

Kada je potrebno dijete namazati kremom? Koju kremu koristiti u kojim vremenskim uvjetima? ( presvlačenje, šetnja, nakon kupanja..) ?

Kada se govori o mazanju djece kremom nema jednoličnog mišljenja. Nekoj djeci mazanje sa kremicama nije uopće potrebno. Kod djece sa suhom kožom potrebno je češće mazanje kremicama da bi se poboljšala barijera kože. Jedna američka pilot studija dokazala je da kod djece sa genetskom predispozicijom za razvoj neurodermitisa, mazanje kremom smanjuje mogućnost razvoja bolesti. 

Nanošenje kremice kao njege za zaštitu od suhog zraka (tijekom zime u grijanim prostorijama) na usnice i ruke je apsolutno sigurno.

Bez obzira na tip kože, lice se kod niskih teperatura mora njegovati masnijom i hranjivijom kremom za zaštitu od hladnoće.

Kao zaštita od sunca najbolje je izbjegavati jako sunce i prekriti tijelo odjećom. Kada to nije moguće potrebno je nanjeti kremicu za zaštitu od sunca.

Ukoliko se kremica za njegu oštećene kože nanese odmah pri primjećivanju iritacije kože sprječava se pogoršanje stanja. Većina roditelja maže kožu sklonu iritacijama (na pordručju pelena) svaki puta pri presvlačenju kako bi se spriječio razvoj upale.

6) 9) Simpson EL, Berry TM, Brown PA et al. A pilot study of emollient therapy for the primary prevention of atopic dermatitis. J Am Acad Dermatol 2010; 63: 587-93.