Kozje mlijeko

Kozje mlijeko postaje sve popularnije u Njemačkoj. Još 2012. godine Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) klasificirala je kozje mlijeko kao siguran i prikladan izvor proteina za mliječne formule1.

Kozje mlijeko općenito sadrži mnoge vrijedne hranjive tvari: između ostalog i prirodno visokokvalitetan protein, koji je zbog svog sastava posebno lako probavljiv. Dobra podnošljivost proteina kozjeg mlijeka proizlazi iz činjenice da se radi pretežno o A2 beta-kazeinu, koji je strukturno usporediv s beta-kazeinom koji se nalazi u majčinom mlijeku i doprinosi boljoj probavljivosti. Osim toga, kozje mlijeko osigurava važne vitamine i mineralne tvari, kao i veći sadržaj prebiotičkih dijetalnih vlakana od kravljeg mlijeka.

HiPP mliječne formule od BIO kozjeg mlijeka2 mogu se koristiti kao alternativa standardnim mliječnim formulama u slučajevima kada je beba osjetljiva na njih ili preferira blag okus kozjeg mlijeka ili, naravno, ako roditelji preferiraju prehranu svoje bebe na bazi kozjeg mlijeka.

1EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). (2012). Scientific Opinion on the suitability of goat milk protein as a source of protein in infant formulae and in follow‐on formulae. EFSA Journal, 10(3), 2603.
2Hrana sadrži proteine slične kravljem mlijeku i stoga se ne smije koristiti ako već postoji ili se sumnja na alergiju na proteine kravljeg mlijeka.